УкраїнськаРусскийEnglish
Кам'янець-Подільський
Переказати кошти для допомоги Збройним Силам України з платіжної картки (Національний банк України)
 
Пульс Кам'янця-Подільського на Facebook - група Камянець-Подільський Онлайн
 
У календарі:
Нема подій
Урочисті заходи з нагоди 65-ї річниці визволення Кам'янця-Подільського
Written by Ruslan Nazarets   
sereda, 01 kviten` 2009

veteran.jpg З нагоди 65-ї річниці визволення Кам'янця-Подільського від німецько-фашистських загарбників 26 березня 2009 року пройшли урочисті заходи, в ході яких вшановано учасників визволення міста. За поданням Кам'янець-Подільської міської організації ветеранів сесія міської ради присвоїла звання «Почесний громадянин міста» Козорізу Всеволоду Григоровичу та Чеботарьову Іллі Олексійовичу.

З біографічних довідок визволителів:

Козоріз Всеволод Григорович - ветеран 10-го гвардійського Уральсько- Львівського Червонопрапорного, орденів Суворова і Кутузова, добровольчого танкового корпусу. 10 гвардійський танковий корпус звільняв і захищав місто Кам'янець-Подільський в березні-квітні 1944 року. Сержант Козоріз В.Г. виконував обов'язки командира відділення автоматників-танкодесантників. Про бої за Кам'янець-Подільський Козоріз згадує: «В ніч з 24 на 25 березня наш батальйон автоматників, яким командував капітан Приходько, розташувався десантом на танках. Бійці в намоклих шинелях, притиснувшись один до одного і до холодної броні, намагались зігрітись. Несподівано попереду пролунали кулеметні, а потім і гарматні постріли. За сигналом комбата автоматники покинули „тридцять четвертий„ і відкрили вогонь по ворогу, в хід пішли гранати. Нас підтримали танки. Бій був коротким, німці, не чинили серйозного опору, відступили. Весь день 25.03. ми вели бій на Довжку і шосейній дорозі на Жванець, а 26 березня в складі танкового корпусу ввійшли в місто Кам'янець- Подільський».

Після третього поранення Всеволод Григорович повернувся інвалідом війни 2 групи. Учився, працював в шахтах Донбасу, підземний стаж - 23 роки, на поверхні -13 років. З 2002 року - голова ветеранів шахтоуправління „Донбас", член Будьонівської районної ради ветеранів, член президії і керівник прес-центру Донецької міської ради ветеранів, член національної спілки журналістів України, кавалер знаку «Шахтарська слава» трьох ступенів.

Чеботарьов Ілля Олексійович - 1910 року народження, визволитель міста Кам’янця-Подільського, освіта вища.

Старшина Чеботарьов проходив службу в діючій армії з 1941 по 1945 рік, учасник Курської битви, штурму Дніпра, звільнення України, нашої області і міста в складі 29 Унечської мотострілкової бригади. При звільненні міста був на посаді майстра з ремонту зброї, начальника пункту боєзабезпечення.

З боями пройшов територію країн Європи, які звільняла Червона Армія. На початку травня 1945 року, після взяття Берліну йому наказано виїхати на р. Одер за військовим майном. При виїзді на річку Одер був обстріляний фашистськими танками. Заряд попав в кабіну і старшина Чеботарьов І.О. був дуже важко поранений. Понад два тижні був у госпіталі без свідомості. Права рука була ампутована по саме плече.

Після звільнення з армії інвалідом війни 1-ї групи прибув на постійне місце проживання в наше місто. Тут створив сім’ю і працював до пенсії вчителем математики в школі № 8.

За багаторічну педагогічну діяльність, пропаганду національного музичного мистецтва, вагомий особистий внесок у патріотичне виховання молоді та з нагоди 65-річчя визволення Кам'янця-Подільського від німецько-фашистських загарбників вшановано відзнакою міського голови «За заслуги перед міською громадою»:

  • Ліпмана Бориса Романовича, подільського композитора, доцента кафедри методики музичного виховання, вокалу та хорового диригування Кам'янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка, учасника Великої Вітчизняної війни.

За активну участь у ветеранському русі, патріотичне виховання молоді та з нагоди 65-річниці визволення Кам’янця-Подільського від німецько-фашистських загарбників нагородити грамотами виконавчого комітету та цінними подарунками учасників визволення міста:

  • Тихонова Павла Мефодійовича;
  • Рося Івана Федотовича.
  No Comments.
You need to login or register to post comments.
< Prev   Next >

Дизайн та розробка Logic Land Ltd.

Меню
Кам'янець-Подільський
Блог
Політика
Комуналка
Статті
Каталог підприємств
Фото
Пошук на сайті
Листівки
Форум
Фестивалі
Карта сайта
Веб-майстру
Групи
Гостьова книга
Бронювання готелів
Партнери сайту
Інформери
Кам'янець-Подільський online
Обмін лінками - отримати код »


Фото
Експорт новин
Новини (RSS 1.0)
Новини (RSS 2.0)
Блог (RSS)
Форум (RSS)
Хто на сайті?
We have
11 guests online