УкраїнськаРусскийEnglish
Кам'янець-Подільський
Переказати кошти для допомоги Збройним Силам України з платіжної картки (Національний банк України)
 
Пульс Кам'янця-Подільського на Facebook - група Камянець-Подільський Онлайн
 
У календарі:
Нет событий
Чому я не піду на
Написал Blacky   
02.04.09

В мені борються два почуття: патріотизм і патріотизм. З одного боку, я дуже люблю свій рідний Кам’янець (ну і сусідній Хотин теж) і з задоволенням впізнаю наші замки на кіноекранах. З іншого боку, я люблю Україну, нехай навіть часом ця любов нагадує дуаль-юніон з підручника психо(пато)логії. В боротьбі двох любовей перемагає все-таки та, що більша за географічними розмірами: хай як кіногенічно виглядають в трейлерах башти хотинського і кам’янецького замків, я не піду в «усі кінотеатри непереможної держави» 2 квітня, щоб переглянути найдорожчий на даний момент російський блокбастер «Тарас Бульба».

І я маю на це причини.

Причина перша. Зоологічна

Про те, що під час фільмування одного з епізодів мало загинути кілька коней, я дізналася від самих кіношників. Планувалося, що наприкінці червня 2007 р. коні падатимуть з 30-метрової дністровської скелі. Далі все просто: викликати санепідемстанцію і зафіксувати смерть тварин, от і по справі. Тим більше, кількох коней і так купили на бійнях – для декого з команди «ТБ» це був цілком собі аргумент, бо ж над тваринами можна знущатися, їм же не боляче. А порушення Закону України № 3447-IV «Про захист тварин від жорстокого поводження» - так, дрібнички.

Підняті на ноги російське товариство охорони тварин «ВІТА», десяток журналів та купа телевізійних компаній зробили свою справу: замість височенних круч коні стрибали з невеликої висоти – і дно перед стрибком уважно вивчили водолази. Режисер В.Бортко тоді відмовчувався, а пізніше спересердя назвав це все антипіаром фільму.



Та коні все одно гинули: скажімо, 29 травня 2007 року загинув Малиш, кінь керівника київського кінного театру «Скіф», ветеран, що знімався в “Ogniem і Mieczem” Єжи Гоффмана. Пізніше загинула одна з кам’янецьких тварин. Ще кілька постраждало під час сутички. Звичайно, 200 коней – це багато, все може статися. Але той же Є.Гоффман під час фільмування «Вогнем і мечем» особисто просив кожного каскадера не робити тваринам жодної кривди: інакше «зелені» всього світу не зрозуміють, бойкотуватимуть стрічку, а фільму така антипромоція не потрібна. 

Причина друга. Пам’яткоохоронча

Територія кам’янецької фортеці – частина історико-архітектурного заповідника. В Список всесвітньої спадщини ЮНЕСКО ми ще не увійшли, але вже давненько ( з 1989 р.) ходимо в претендентах. До заповідників ставлення має бути особливе, дбайливе. Руйнувати історичний ландшафт, щось собі добудовувати тут категорично заборонено.

Тим не менш, на південних валах Нової фортеці для «Тараса Бульби» було зведено з каменя ще одну вежу. (Під час будівництва величезна каменюка впала з тачки і проламала дах сараю кам’янчанина, що живе на Карвасарах. Матюкався дідок голосно, проклинав кіношників талановито – і невдовзі отримав-таки компенсацію за заподіяну майбутнім блокбастером шкоду). Новозведену вежу мали ефектно підривати піротехніки: ну не Стару ж фортецю заради гарної картинки руйнувати? Але щось там не зрослось, В. Бортко насмерть пересварився з постановником батальних сцен Ніком Пауелом (голівудським спецом, що ставив бої в «Останньому самураї» та «Хороброму серці»), - коротше, команда фільму покинула місто, залишивши на валах дивну споруду. Споруда стояла осінь, сяк-так витримала зиму, почала кришитися як гнилий зуб навесні – і аж 14 червня 2008 року була розібрана солдатами.


Причина третя. Природоохоронча

У місці впадіння в Дністер річечки Баговиці, в тихому заповідному куточку, кіношниками було зведено залізобетонний трамплін для зняття однієї з сцен з все тими ж нещасними кіньми. Епізод зняли – трамплін залишився. Ех. 

Причина четверта. Краєзнавча

В повісті Миколи Гоголя фігурує замок в місті Дубно на Рівненщині. Замок цей зберігся, навіть був не так давно відреставрований. Чому замість волинської рівнини були вибрані подільські замки, зрозуміло: горизонт тут більш хвилястий, а тому й хвилюючий. Але ж Бортко завжди відзначався прискіпливим слідуванням першоджерелам, відомий тим, що майже не змінює канву художніх творів, які екранізує, та текст героїв. В даному випадку видовищність перемогла канонічність.




Замок в Дубно

А про невіповідність взуття, одягу, зброї та довжини штурмових драбин і так на форумах реконструкторів написано чимало.

Причина п’ята. КЗОТівська

В фільмуванні масових сцен брала участь майже тисяча кам’янчан та жителів Хотинщини. Кожного дня їх збирали о сьомій ранку, видавали костюми, гримували – і автобусами везли на майданчики (коли в Стару фортецю, коли в Хотин, коли в село Яругу, а часом – в поле біля села Гаврилівці). Знімальний день тривав приблизно до сьомої вечора, спека стояла нестерпна (Богдан Ступка одного дня навіть втратив свідомість від спеки). Кілька дублів на день – неважка, здавалося б, робота. Інший час вбивався за пошуком тіні («козаки», як правило, ховалися під кавалькадою возів, що стояла біля фортець) та спостеріганням за зірками: от М. Боярський репетирує сцену шабельного бою, в одній руці шабля, в іншій сигарета; он асистенти допомагають всістися на коня Лесю Сердюку; он гримують дублера Б.Ступки... Набридло спостерігати – можна пообідати принесеними з дому бутербродами. Годували на майданчику з «масовщиків» лише курсантів кам’янець-подільського військового інституту. Інші отримували по 40 гривень на день (трохи більше за 5 євро за тодішнім курсом). Безробітним жителям Рукшина і Анадолів такі суми видавалися нормальними, хоча масовці в Росії в той час платилося по 500 крб на день + харчування. В Литві таким випадковим артистам платять вже по 40 євро плюс обід. В ще більш Західній Європі ставки піднімаються до 60 євро за день. В голову лізуть якісь асоціації з кросівками та джинсами, які за безцінь шиють на Тайвані, а продають потім за грубі гроші.


















(Правда, ходять байки про кам’янчанина, котрий, отримавши костюм та загримувавшись, йшов не на зйомки, а в фортецю, де за гроші позував з туристами). 

Причина шоста і головна

Восени 2008 року московській газеті «Тарас Бульба» (виходить при мережі ресторанів української кухні) дав інтерв’ю напів-українець Володимир Бортко (tarasbulba.ru/pdf/61.pdf). Назва характерна: «Украина и Россия – это две родственные державы».

Проминувши абзаци про борщ та інші наші страви, читаємо:

«Киев – он для всех одинаков. И то, что нам сейчас пытаются внушить, что мы разные, - нет! Один и тот же народ. Никакой разницы нет, а есть искусственно раздуваемые распри. Западная Украина, бесспорно, резко отличается. Я снимал кино там и на Восточной, так вот Западная – это уже никакая не Россия. Я раньше предполагал, а сейчас увидел воочию. А Восточная Украина, Восточная Беларусь и вся Россия – это одна и та же нация. Это та самая Русь. Крещенная. Таковы мои убеждения».

Ці переконання Бортко в фільмі всіляко підкреслює (див. нарізку з вигуків про «Руську землю» в жж-юзера Бочарика. Спочатку дивно: на фоні буковинської фортеці Шило-Боярський пафосно помирає, занадто спокійно як на агонізуючого штовхаючи промову про «Да пусть же стоит на вечные времена православная русская земля». Далі помирає ще один бородань, бажаючи кожному такої смерті – і проголошує, немов тост: «Пусть славится до конца века русская земля». На третій смерті з тими ж словами робиться вже смішно. На четвертій – бридко. Все це починає нагадувати якусь секту, і до чого тут Дубно та Гоголь, в тексті котрого слово «русский» зустрічається всього тричі, незрозуміло. Підводити таку літературну базу під чергову ура-патріотичну агітку настільки грубими методами – ну соромно ж. Хоча багато росіян це проковтнуть. А потім пояснюватимуть українцям, що не народ вони, бо немає ані нації такої, ані мови...

 

Повністю стаття опублікована тут:

http://infocorn.org.ua/2009/04/01/chomu_ya_ne_pdu_na_tarasa_bul%27bu

 

 

 

 

 

 
Обсуждение (13 комментариев)
Чому я не піду на   02.04.2009 [10:04:27]
Обговорення статті: Чому я не піду на

Сьогодні бачив зранку сюжет на п'ятому каналі про вихід Тараса Бульби в прокат.
Розказали, що фільм знімали в Кам'янці-Подільському та на Хортиці.

Далі показували Хортицю і одного зі співробітників музею на Хорниці, що знявся в масовці.
Він розказав, що спілкувався з Бортком і той йому признався, що в Кам'янці "казаки не такие, не настоящие. А вот у вас в Харькове казаки очень натуральные".

Такі є щось в цьому режисерові імперського.
#4934
RE: Чому я не піду на   02.04.2009 [12:57:06]
Да на Хортице просто снимать, башень строить не надо, взрывай что хочешь, один фиг ни одной исторической постройки не сохранилось.
#4935
Чому я не піду на   02.04.2009 [14:39:01]
Цікаво, а що є ознакою козацької натуральності? Камянецькі козаки звичайно не такі як харківські, скупі, прижимисті, все до хати тягнуть, куда там нам да слабадской широкай рускай душі...напевно образило Бортка, як це ми такі бездарні тут фортецю з Дністром не пропили, не по козацьки це мабуть
#4936
RE: Чому я не піду на   03.04.2009 [11:49:52]
alex написав(ла):
Цитата:
в Кам'янці "казаки не такие, не настоящие. А вот у вас в Харькове казаки очень натуральные".

Такі є щось в цьому режисерові імперського.


Бортко взагалі видається ворогом Західної України з таким от непродуманими репліками... Пиячать в нас, напевно, менше, аніж він сподівався.
#4996
RE: Чому я не піду на   03.04.2009 [12:08:48]
Это точно, пьют у нас меньше. Да и оно нам надо козацтво это: "оселедці, шаровари, люльки, шаблі, ...". Де там мій маузер?

ЗЫ. Ирина, на фильм понятно не пойдете, а на презентацию фильма в "Юность" пойдете?
#4997
RE: Чому я не піду на   03.04.2009 [12:14:26]
А презентація хіба і не є ПОКАЗОМ фільми? Не піду. А шо, там буде хтось, кого можна гнилими помідорами закидати?
#4999
RE: Чому я не піду на   03.04.2009 [12:20:50]
Цитата:
Презентація відбудеться 5 квітня о 16.00 у кінопалаці «Юність» (Проспект Грушевського, 15). Презентацію декоровано в стилі часів Січі: біля кінопалацу «ЮНІСТЬ» стоятимуть козацькі намети, лунатиме музика 17 ст., а гостей зустрічатимуть справжні козаки, які брали участь у зйомках фільму. Неподалік від входу горітиме ватра, на якій у великому казані варитиметься куліш. У холі можна буде подивитися фотовиставку про зйомки кінострічки «Тарас Бульба». Після прес-конференції з Богданом Ступкою, Василем Ілащуком, Сергієм Якутовичем і Анатолієм Нестеруком своїми враженнями від перегляду стрічки поділяться режисер Олесь Санін і керманич гурту «Мандри» Фома. Далі відбудеться, власне, показ.


http://info.kp.km.ua/content/view/1029/95/lang,uk/
#5001
RE: Чому я не піду на   03.04.2009 [12:22:23]
Презентація фільму «Тарас Бульба»
Цитата:
. Після прес-конференції з Богданом Ступкою, Василем Ілащуком, Сергієм Якутовичем і Анатолієм Нестеруком своїми враженнями від перегляду стрічки поділяться режисер Олесь Санін і керманич гурту «Мандри» Фома. Далі відбудеться, власне, показ.
#5002
RE: Чому я не піду на   03.04.2009 [12:27:31]
гм. Як буду в місті, може, подивлюся на фойє і все таке. Але фільму дивитись не буду.
#5003
RE: Чому я не піду на   17.04.2009 [08:57:00]
Зря что Вы такого мнения про свою землю матушку!!! Про свою родину!!! Веть мы словяне и живем на "руськой" земле а не на "русской", матушкой, которой есть Киевская Русь. Наши народы разорвали, которые века жили вместе! И не надо нам жить по сценарию США. Я НЕ ЛЮБЛЮ ЭТУ ДЕРЖАВУ, Я РОДИНУ ЛЮБЛЮ!!!

Цитата:
Ув. Mister.
Для тем на предмет поговорить есть специальный подфорум Перемога або смерть.

Тут пожалуста только фильм, своё мнение по отношению к фильму, и без предпосылок к переходу на личности!!!

С уважением, Администратор.
#5430
RE: Чому я не піду на   17.04.2009 [09:58:49]
Пасіонарний ідіотизм :р)
#5434
RE: Чому я не піду на   19.04.2009 [07:47:05]
А зачем каменчанам суждения о правильности казачества?
У вас город какой! Да какая красота! Сколько сделано за последние десятилетия!
Преклоняюсь перед жителями этого города, который очень люблю и бываю в нем каждую неделю. Продолжайте возрождать город и не берите к сердцу поганых высказываний хоть от трижды бортков
Да и фильм!то еще НИКТО не похвалил...
#5475
RE: Чому я не піду на   19.04.2009 [10:28:07]
КАК приятно читать такие отзывы о городе!!!
#5490

You need to login or register to post comments.
< Пред.   След. >

Дизайн та розробка Logic Land Ltd.

Меню
Каменец-Подольский
Блог
Политика
Коммуналка
Статьи
Каталог предприятий
Фото
Поиск на сайте
Открытки
Форум
Фестивали
Карта сайта
Веб-мастеру
Группы
Гостевая книга
Бронирование гостиниц
Партнеры сайта
Інформери
Кам'янець-Подільський online
Обмін лінками - отримати код »


Фото
Експорт новин
Новини (RSS 1.0)
Новини (RSS 2.0)
Блог (RSS)
Форум (RSS)
Хто на сайті?
Сейчас на сайте:
Гостей - 13