УкраїнськаРусскийEnglish
Кам'янець-Подільський
Переказати кошти для допомоги Збройним Силам України з платіжної картки (Національний банк України)
 
Пульс Кам'янця-Подільського на Facebook - група Камянець-Подільський Онлайн
 
Круглий стіл з вирішення соціально-приорітетних проблем життєдіяльності людей з особливими потребами
Автор: Alex Andrushchak   
22.07.09

17 липня у сесійній залі міської ради відбувся круглий стіл з вирішення соціально-приорітетних проблем життєдіяльності людей з особливими потребами та «дітей війни». «Товариство інвалідів створене 20 років тому (реєстрація 1989 року), а з 1992 року воно запрацювало як міськрайонне» – розпочала презентацію голова міськрайонного товариства Тамара Георгіївна Сосновська. Вона розповіла про діяльність товариства, проблеми становлення, співпрацю з благодійниками, участь у громадсько-політичному житті міста впродовж усіх років його існування, наголошуючи на партнерських відносинах з міською владою, відділом внутрішніх справ УМВСУ у Хмельницькій області, депутатським корпусом.

У своїй доповіді Тамара Георгіївна наголошувала на невтішній економіці інваліда загального захворювання, пенсія якого рідко перевищує прожитковий мінімум. Так, станом на 1 січня 2009 року, за інформацією міськрайонного товариства інвалідів, що здійснював моніторинг, пенсійні кошти людей з особливими потребами витрачаються на наступне:

  • 70% від пенсії забирають ліки;
  • 17% – харчі та сезонні покупки;
  • 13% – комунальні платежі.

Голова товариства звернула увагу на увагу, яку приділяють цій категорії населення у Кам’янці-Подільському, де вже традиційно, раз у рік проводиться така зустріч міського голови з представниками громадськості. «Приємно, що майже усі рекомендації круглого столу-2008 вдалося виконати Анатолію Нестеруку, який минулого року тільки приступив до обов’язків міського голови, тому ми і надалі будемо його підтримувати, а отже і готуватимемо нові пропозиції» - висловилася Тамара Георгіївна.

Далі слово передали голові ГО «Діти війни» Фігурському Юрію Олександровичу, (ГО заснована у 2006 році). У місті налічується більше 8 тисяч дітей війни, третина з них вже мають статус учасників війни, багато з них є на сьогодні інвалідами. Голова товариства зауважив, що у м. Кам’янець-Подільському приділяється достатня увага цій категорії населення, ними цікавиться міська влада, управління праці та соціального захисту населення . Проте «діти війни» хотіли б більшої уваги від керівників підприємств, бізнесменів. Хотіли б щоб про них згадували не тільки у дні свят, а словом та ділом допомагати щоденно. Звернули увагу члени цієї громадської організації і на проблеми облаштування тротуарів та самовільного будівництва.

Міський голова Анатолій Нестерук, почесний гість засідання, виступив перед присутніми, окресливши сучасний стан економіки міста, наголосивши на проблемі безробіття, відсутності обігових коштів для діяльності промислових підприємств. «Податок з доходів фізичних осіб визначає надходження до міського бюджету, тому ми зацікавлені у підвищенні середньої заробітної плати, розвитку бізнесу… Прикро, але на сьогоднішній день борги населення за комунальні послуги становлять понад 2 млн. грн., і проаналізувавши їх, знаємо, що серед тих хто не сплачує за комунальні послуги незначний відсоток інвалідів та пенсіонерів, найбільше серед неплатників можна виокремити людей із середнім достатком, є навіть заможні» - підкреслив міський голова.

Триває підготовка до осінньо-зимового періоду: ремонтують покрівлі, дороги. Згідно із програмою доступності у місті будують пандуси, облаштовують ними нові магазини, заклади медичного обслуговування тощо. (Принагідно учасники засідання отримали маршрутну карту доступності, керуючись якою можна легко зорієнтуватися, які з установ, культових споруд, закладів охорони здоров’я обладнано пандусами).

Зі справами у соціальній сфері, проблемами соціального забезпечення присутніх познайомила Надія Підскоцька (начальник управління праці та соціального захисту населення). Надія Костянтинівна проаналізувала послуги, які надають медико-соціальний центр «Довголіття» та соціальний центр «Надія». Оголосила про нову форму оздоровлення у «Довголітті» – «тематичні заїзди», коли у групі з 20 осіб оздоровчі процедури протягом 2-х тижнів можуть отримати люди, які цього потребують, додатковий ефект дає спілкування, адже оздоровлюються люди знайомі між собою Так вже оздоровлювались афганці, чорнобильці, на черзі «тематичний заїзд» інвалідів та дітей війни.

У ході роботи круглого столу порушувались питання пільгових рецептів, перевезень, охорони громадського порядку інше. На закінчення роботи присутні подякували за участь міському голові Нестеруку А.М., управлінню праці та соціального захисту (Підскоцька Н.К.), управлінню охорони здоров’я (Зарицкий О.М), управлінню внутрішніх справ (Семенишин М.О.), депутатському корпусу (Ободовський Є. М.) та висловили свої побажання до міської влади у рекомендаціях:

  1. Голові Міської Ради А.Нестеруку рекомендувати звернути увагу та винести на розгляд сесії Міської Ради на виділення посильної матеріальної грошової допомоги з коштів місцевого бюджету певним категоріям людей з обмеженими фізичними можливостями та особам поважного віку, котрі об'єктивно не можуть скористатися державною пільгою на проїзд в міському транспорті, так як, плата проїзд в таксі значно зросла і позбавила їх можливості при гострій необхідності цим видом транспорту користуватися, допоки не буде вирішене питання монетизації даної пільги вищезгаданим особам Верховною Радою та Урядом України.
  2. Голові Міської Ради А.Нестеруку та Виконавчому Комітетові тримати під контролем питання зміни тарифів на комунальні послуги, ціноутворення на продукти харчування і предмети першої необхідності, а також продовжити сприяти пріоритетному встановленню лічильників водо- і теплопостачання для пільгових категорій.
  3. Голові Міської Ради А.Нестеруку та Управлінню праці та соціального захисту населення посприяти суворому дотриманню правил використання автостоянок для спец транспорту інвалідів, а також врахувати, що це — ноги людини і розширити карту місць стоянок для спецтранспорту інвалідів.
  4. Голові Міської Ради А.Нестеруку , Управлінню праці та соціального захисту населення Н.Підскоцькій рекомендувати встановлення єдиного вікна для одержання державних довідок і документів на технічний огляд транспортних засобів не лише інвалідам, але і іншим категоріям з безкоштовним одержанням державних довідок, необхідних для нормативного пакету документів на техогляд транспортних засобів.
  5. Голові Міської Ради А.Нестеруку , Управлінню праці та соціального захисту населення Н.Підскоцькій рекомендувати зробити декілька вікон для одержання пільгових ліків, щоб не створювати черг пільговиків, розвести їх в часі по відповідним категоріям, можливо долучити ще аптечні заклади, крім «Артур і К», де навіть пандус не придатний для користування.
  6. Голові Міської Ради А.Нестеруку пропонуємо: в склад контролюючих осіб за пільговим використанням дворових гаражів, а також за санітарно- технічного стану під'їздів під гаслом «Контроль влади плюс ми».
  7. Рекомендувати Голові Міської Ради А.Нестеруку, начальнику Кам'янець-Подільського УМВСУ М.Семенишину наблизити роботу дільничих до нас, створивши морально-правову школу міліцейського волонтерства.
  8. Голові Міської Ради А.Нестеруку та Управлінню праці та соціального захисту населення активізувати і поставити на новий європейський рівень відродження привілеїв по відношенню до людей з особливими фізичними можливостями, ветеранів праці і т.д.
  9. Міському Голові А.Нестеруку і Начальнику Управління праці та соціального захисту населення Н.Підскоцькій практикувати гуртові заїзди в «Довголіття» по категоріям людей, які б не лише оздоровлювали тіло, але і душу.
  10. Голові Міської Ради А.Нестеруку подякувати від усіх категорій населення, що одержали його вітання і поширити цю чесноту брата, сина, батька на людей з фізичними особливостями в здоров'ї починаючи з 20-річчя.
  11. В усіх видах місцевих ЗМІ висвітлити наші рекомендації Голові Міської Ради і наповнювати рубрику «Резонанс», про яку домовилися на «Круглому столі 2008» наповнювати матеріалами партнерства Влади і Громадських організацій, а також подіями життєдіяльності людей з особливими фізичними можливостями та громадян, які отримали статус «Діти війни».
  Коментарі відсутні.
Вам необхідно авторизуватись або зареєструватись, щоб розміщувати коментарі.
< Попер.   Наст. >

Дизайн та розробка Logic Land Ltd.

Меню
Кам'янець-Подільський
Блог
Політика
Комуналка
Статті
Каталог підприємств
Фото
Пошук на сайті
Листівки
Форум
Фестивалі
Карта сайта
Веб-майстру
Групи
Гостьова книга
Бронювання готелів
Партнери сайту
Інформери
Кам'янець-Подільський online
Обмін лінками - отримати код »


Експорт новин
Новини (RSS 1.0)
Новини (RSS 2.0)
Блог (RSS)
Форум (RSS)
Хто на сайті?
сторінку переглядають:
17 гостей