УкраїнськаРусскийEnglish
Кам'янець-Подільський
Переказати кошти для допомоги Збройним Силам України з платіжної картки (Національний банк України)
 
Пульс Кам'янця-Подільського на Facebook - група Камянець-Подільський Онлайн
 
Вшанування 68 річниці Холокосту
Written by Alex Andrushchak   
p'yatnytsya, 04 veresen` 2009

28 серпня в рамках вшанування 68 річниці Холокосту у місті проходило ряд заходів, пов’язаних з цією страшною трагедією.

10 липня 1941 року німецькі війська окупували наше місто. 20 липня у Кам'янець-Подільському було створено гетто. Вже до кінця липня в гетто привезено біля 11 тис. євреїв з Угорщини. Російський історик І. Альтман писав: «В К-П була проведена наймасовіша акція знищення на території СРСР влітку 1941 року». 26-28 серпня було знищено 23,6 тис. євреїв, в тому числі усіх євреїв було депортовано з Угорщини. В січні 1942 розстріляно ще 4500 ув’язнених гетто , в їх числі 500 дітей. В живих окупанти залишали лише тих, хто працював на підприємствах, які виконували замовленням для влади окупантів.(приблизна їх кількість складала 5 тис. чоловік). В лютому 1943 року усіх євреїв в Кам'янці-Подільському було знищено.

О 9.00 відбувся прийом міського голови, на якому підписано договір про встановлення дружніх зв’язків між Кам'янець-Подільським та 19 районом Будапешту Кіш-Пешт.

Далі делегація попрямувала до Національного університету, де відбулося підписання договору про обмін студентами. Від фонду «Хесед Бешт» бібліотека університету отримала у подарунок книги. Власне відкриття пам’ятнику євреям-жертвам фашистського геноциду, що були депортовані з Угорщини (поминальна хода, поминальна молитва) традиційно проводилися на мікрорайоні «Жовтневому»( у сквері Васильєва).

«Меморіали не створюються задля тих, хто шукає лише матеріального зиску. Вони створюються задля того, аби людина згадала про жахливу трагедію минулого сторіччя, задля того, аби людина уявила своїх близьких, себе самого, тут…, біля приникших дерев, біля сумуючого неба, щоб прослухала нескінчене перелічення дитячих імен та прізвищ і раптом здригнулася…

Увічнення пам’яті загиблого мирного населення, догляд за могилами, прищеплення глибоких почуттів скорботи і шани підростаючому поколінню – обов’язок кожного з нас. Багато років минуло з часу великої трагедії подільського краю, а біль душі за невинні жертви фашистського геноциду не вщухає … Потурбуймося, щоб ніколи не заростали стежки до їхніх могил. Хай їм земля буде пухом»- такими словами завершив свій виступ міський голова Анатолій Нестерук.

У свою чергу, делегація, що прибула на урочистості, щиро дякувала міській владі за підтримку та співпрацю, за чистоту могил, за пам'ять.

По завершенню заходів відбувся поминальний обід у ресторані готелю «7 днів».

Організаторами вшанування виступили громадська організація «Хесед Бешт», Духовна семінарія імені Яноша Вешлеї та угорське товариство євангелістів.

 
Discuss (1 posts)
Вшанування 68 річниці Холокосту   09.09.2009 [19:07:56]
** Обговорення статті: Вшанування 68 річниці Холокосту **

Шановні брати з Кам'янець-Подільську, заглянув до вашого чудового міста, світліше якось стало на душі, як повітря чистого вдихнув. Шукав пам’ятники старовини, пам’ятники героям, видатнім українцям, але на сайті нічого не знайшов, може погано шукав, визнаю. Але статтю про вшанування 68 річниці Холокосту прочитав уважно тай фото меморіалу теж побачив.
Пам’ятка невинним жертвам живодерів 20-го століття - завжди добра справа, тому й ось таки важливі Запитання до вас, шановна громада міста:
ЗАПИТАННЯ
1. Бачив фото пам’ятника жертвам Голокосту у Кам'янець-Подільському – гарний пам’ятник, монументальній, на віка, але - скільки коштує і хто заплатив: громада, чи громадська організація фонд «Хесед Бешт», Духовна семінарія імені Яноша Вешлеї та угорське товариство євангелістів?
2. В Україні таких фондів та організацій – десятка десятків тисяч, тільки працюють вони не на українську громаду. Чи е таки громадські організації та фонди, та духовні православні товариства у других країнах світу, особисто у ЕС та Ізраїлю?
3. Чому ми, українці, ставимо меморіали жертвам усіх народ, а євреї – тільки євреям?
4. Чому Ізраїль на признав та не засудив історичний факт геноциду українського народу комуно-більшовицькою владою на протягу часів її існування на української землі?
5. Чи е у Кам’янець-Подільську якісь пам’ятники українцям, закатованим за часи комуно-більшовицької влади? Чи знають у Кам’янець-Подільську, хто е кати українського народу?
6. Чи е десь у світі (крім нашої землі) пам’ятники жертвам нашої страшної трагедії: комуно-більшовицького Голодомору української нації, наприклад у Ізраїлю?
7. Чому ОБСЄ ухвалила резолюцію «Возз’єднання розділеної Європи», яка прирівнює сталінізм до нацизму. Але не Сталін е ідеологом комуно-більшовизму, а Маркс, Енгельс, Ленин та Троцький. Дали: нацизм це – ідеологія, а Сталін це – людина, тому як що дорівнювати, то дорівнювати НАЦИЗМ ДО КОМУНО-БІЛЬШОВИЗМУ, чи Сталіна до Гітлера, тоді буде все коректно і с історичної токи зору і з токи зору логіки. Більш того, Сталін прийшов до влади коли колишня російська імперія уже плавала у калюжах крові своїх громадян, у тому числі і українців. Він лише зупинив кроваву комуно-більшовицьку м’ясорубку. Так, діяв такими ж жорстокими засобами як і «верные ленинцы», але як інакше було зупинити сплановану «пламенными большевиками марксистами-ленинцами» програму знищення православного руського люду на теренах російської імперії? Як, та кому це було тоді під силу? Та що б сталося тоді з нашими слов’янськими народами, як би при владі ще на 20-30 років залишилися б Троцький, Свердлов, та Каганович? Та було б тоді кому сьогодні встановлювати по всій Україні пам’ятники чужім народам?
8. Скільки українців загинуло під часи останнього, повзучого Геноциду українців за часи ліберально-демократичної революції 1991-2009 років?
9. Чи розуміє народ та влада у Кам’янець-Подільську що відбувається сьогодні за нами, та хто е автором та виконавцем цей Україні як держави, а українців як народ, як етнос, який дав світові сучасну євро-індійську цивілізацію?
10. Чи отримаємо колись відповіді на Запитання?
#11297

You need to login or register to post comments.
< Prev   Next >

Дизайн та розробка Logic Land Ltd.

Меню
Кам'янець-Подільський
Блог
Політика
Комуналка
Статті
Каталог підприємств
Фото
Пошук на сайті
Листівки
Форум
Фестивалі
Карта сайта
Веб-майстру
Групи
Гостьова книга
Бронювання готелів
Партнери сайту
Інформери
Кам'янець-Подільський online
Обмін лінками - отримати код »


Експорт новин
Новини (RSS 1.0)
Новини (RSS 2.0)
Блог (RSS)
Форум (RSS)
Хто на сайті?
We have
15 guests online