УкраїнськаРусскийEnglish
Кам'янець-Подільський
Переказати кошти для допомоги Збройним Силам України з платіжної картки (Національний банк України)
 
Пульс Кам'янця-Подільського на Facebook - група Камянець-Подільський Онлайн
 
У календарі:
Нет событий
Творець розумного сміху
Написал Ruslan Nazarets   
28.09.09

Ім’я Микити Павловича Годованця називають серед найпопулярніших і широко знаних майстрів української сатири і гумору. Талановитий поет-байкар, він залишив по собі чималу творчу спадщину, яка засвідчує піднесення української радянської байки на рівень сучасних до сатири і гумору загалом і до алегоричного жанру зокрема. В тім всенародне визнання і шана прийшли до поета не одразу, від перших кроків у літературі, а з роками тривалої, напруженої і плідної праці.

Саме в Кам’янці-Подільському Микита Павлович розпочав свій найпродуктивніший період літературної діяльності. Щорічно 26 вересня кам’янчани відзначають річницю від дня народження Патріарха української байки. Саме таке святкування відбулося в Кам’янець-Подільському історичному музеї-заповіднику (художній відділ) за ініціативи міської центральної бібліотеки. Адже до 115-ої річниці від дня народження Микити Годованця було відкрито кімнату байкаря. Кімнату було створено завдяки ініціативи та національної свідомості, великої відповідальності перед молодим поколінням Анатолія Микитовича Годованця, сина Патріарха української байки, Василя Федоровича Василашка, лауреата літературної премії ім. Лесі Українки, Мар’яна Іванович Красуцького, члена Національної Спілки Письменників України, Віктора Степановича Прокопчука, професора КПНУ, краєзнавця, завідуючого науковою бібліотекою КПНУ та багато ін.

На урочистостях були присутні: Віталій Васильович Нечитайло, професор КПНУ, члена Національної Спілки Письменників України, Василашка Василь Фелорович, Красуцький Мар’ян Іванович, Анатолій Микитович Годованець, Шеремета Іван Віталійович, який був близько знайомий з М.Годованцем, Прокопчук Віктор Степанович, Браеску Аркадій Ілліч, Байдюк Микола Олександрович, поет гуморист, Бартощак Людмила Миколаївна, поет, гуморист, член поетичного клубу „Ліра”. З великим захопленням слухачі сприймали байки Микити Павловича у виконанні студента ПДАТУ Свереди Валерія та учня 5-го класу, міської гімназії Валерія Ситнікова і студентів режисерського факультету коледжу культури і мистецтв.

Цікавими та захоплюючими були розповіді саме тих людей, які безпосередньо спілкувалися з Микитою Павловичем і є його учнями та послідовниками – це Василь Василашко та Іван Шеремета. По закінченні зустрічі усі присутні мали змогу познайомитися з новими творами місцевих краєзнавців, письменників, поетів, відчути атмосферу оригінальності, індивідуальності, поетичної краси.

Недарма, саме Кам’янець – Подільський називають столицею Байки, її методичним центром, а квартиру Микити Годованця по вул. Шевченка, 83 штаб-квартирою байкарів України.

  Нет комментариев.
You need to login or register to post comments.
< Пред.   След. >

Дизайн та розробка Logic Land Ltd.

Меню
Каменец-Подольский
Блог
Политика
Коммуналка
Статьи
Каталог предприятий
Фото
Поиск на сайте
Открытки
Форум
Фестивали
Карта сайта
Веб-мастеру
Группы
Гостевая книга
Бронирование гостиниц
Партнеры сайта
Інформери
Кам'янець-Подільський online
Обмін лінками - отримати код »


Фото
Експорт новин
Новини (RSS 1.0)
Новини (RSS 2.0)
Блог (RSS)
Форум (RSS)
Хто на сайті?
Сейчас на сайте:
Гостей - 12