УкраїнськаРусскийEnglish
Кам'янець-Подільський
Переказати кошти для допомоги Збройним Силам України з платіжної картки (Національний банк України)
 
Пульс Кам'янця-Подільського на Facebook - група Камянець-Подільський Онлайн
 
День інженерних військ Збройних Сил України – професійне свято військових інженерів
Автор: Ruslan Nazarets   
26.10.09

Мужність та високій професіоналізм, працелюбність і відданість своєму народу постійно демонстрували військові інженери в усі часи. За всю свою багатовікову історію вони пройшли довгий і славний шлях з часів Київської Русі, Запорізького війська, Петра І, Бородіна і Севастополя до сьогодення.

Інженер ( в перекладі з латині — вміння, винахідливість) — спеціаліст з вищою технічною освітою, який створює інформацію про архітектуру матеріального засобу досягнення мети або способа виготовлення цього засобу (продукту), здійснює керівництво і контроль за виготовленням продукту. Спочатку інженерами називали осіб, які управляли воєнними машинами.

Всі добре знають такі роди військ як: механізовані, танкові, артилерія, авіація, розвідка. Всі знають, що вони роблять на полі бою, для чого вони призначені. Не викликає складностей питання про призначення військ зв’язку, легко здогадатися чим займаються війська радіаційного, хімічного та бактеріологічного захисту, дорожні війська.

Серед всього цього різноманіття якось зовсім загубився такий рід військ, як інженерні війська. Якщо запитати звичайних людей – що таке інженерні війська? – часто можна почути невпевнену відповідь – сапери. Дуже часто інженерні війська плутають з будівельними частинами.

Між тим, інженерні війська легендарний рід військ. Перш за все, необхідно знати, що інженерні війська - це війська переднього краю, війська бойового забезпечення. Вони вступають в бій одночасно з механізованими та танковими частинами, а часто і раніше за них. Не випадково, в “Табели о рангах” часів Петра І, офіцери інженерних військ стояли на один чин вище піхоти і кавалерії.

У повоєнний період інженери побудували і відновили тисячі кілометрів доріг та сотні мостів, розміновували місцевість та об’єкти, брали участь у відновленні та будівництві народного господарства.

У подальшому, інженерні війська пройшли загартованість Афганістаном, випробуванням на витривалість стала участь у ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській атомній електростанції, землетрусу у Вірменії, ліквідації наслідків різних природних катаклізмів та стихійних лих.

Нинішнім воїнам-інженерам, як і їх бойовим побратимам, теж є чим пишатись. Специфіка їх служби така, що вони і в мирний час виконують бойові завдання. Насамперед, це виконання завдань, пов’язаних із виявлення та знешкодженням вибухонебезпечних предметів часів минулих війн, ліквідацію наслідків стихійних лих і аварій, проведення евакорятувальних робіт та наданням допомоги цивільному населенню. Вагомий внесок інженерні війська вносять у справу забезпечення миру, успішно виконуючи завдання в рамках миротворчих місій ООН.

3 листопада у Збройних Силах України відзначатиметься професійне свято - День інженерних військ. Це свято було встановлено Указом Президента України у 1999 році, враховуючи заслуги інженерних військ у зміцненні обороноздатності держави.

Серед всіх завдань, які вирішуються інженерними військами найбільш складним і в той же час актуальним завданням є розмінування місцевості та об’єктів, знищення (знешкодження) вибухонебезпечних предметів.

За 18 років незалежності воїнами інженерних військ тільки на території України було виявлено та знешкоджено більше 660 тисяч бомб, мін, артилерійських снарядів, гранат та інших вибухонебезпечних предметів. Більшість з них потрапила в українську землю в 1941-1944 роках. На сьогодні, в Збройних Силах України діє 54 групи розмінування, 10-15 з яких щодня виїздять на місця виявлення вибухонебезпечних предметів. Тільки за 2008 рік, групами розмінування було знищено 491 боєприпас, без урахування знищених боєприпасів в населеному пункті Лозова, Харківської області під час пожежі на артилерійських складах. А враховуючи Лозову, ще 170 тисяч боєприпасів різного призначення.

Військовослужбовці груп розмінування частин і підрозділів інженерних військ свою професійну майстерність удосконалюють в Центрі розмінування Збройних Сил України, який базується в славному місті Кам’янці-Подільському. Це єдиний в Україні заклад, що займається збором і аналізом досвіду розмінування та на його основі навчає фахівців, зокрема миротворців, що виконують завдання у складі миротворчих місій за межами нашої держави. Фахівці Центру розмінування також проводять попереджувальну та просвітницьку роботу серед населення щодо розповсюдження інформації про вибухонебезпечні предмети. Особовий склад Центру розмінування добре себе зарекомендував під час очищення колишніх військових полігонів від вибухонебезпечних предметів, зокрема у 2008 році фахівцями було очищено територію 103 га колишніх полігонів, на яких було знищено 2639 одиниць боєприпасів.

В кращу сторону хотілось би відмітити полковника Сергія Зубаревського – начальника Центру розмінування, підполковника В’ячеслава Журбу-заступника начальника Центру, підполковника Олега Ількова – начальника відділу, майора Михайла Сокура – старшого інструктора, капітана Валентина Мельничука – інструктора, майора Юрія Каплінського – інструктора, капітана Артема Панютіна - офіцера-випробувача, старшину Володимира Кіндзерського – інструктора, молодшого сержанта Миколу Возовика – старшого сапера групи розмінування, солдата Андрія Бондаря – дресирувальника.

Велику допомогу у процесі навчання фахівців з розмінування надають офіцери запасу, такі як: полковник Юрій Янчевський, підполковник Геннадій Чередніченко та ін.

Користуючись нагодою, хочеться привітати всіх інженерів з професійним святом і побажати їм міцного здоров’я, особистого щастя, успіхів у службі, благополуччя і добробуту, миру і достатку в домі, здійснення всіх прагнень і задумів.

В день, когда вода исчезла и из тьмы явилась Твердь,
("Все одно",- сказал сапер бы), Богом создан Инженер,
Его Величества Инженер,
Только званье и деньги Сапера!

И когда Потоп всемирный нам устроил сверхмуссон,
Ной придумал и построил первый на Земле понтон,
Это мысли Инженера, etc.

Но, плывя под жарким солнцем и дождем соленых брызг,
Телом и душой изранен, не напился Ной бы вдрызг,
Если б был он Инженером, etc.

Чудо-башня в Вавилоне не достроена была
Оттого, что всей работой кто-то штатский заправлял
И никто из Инженеров, etc.

Стаття підготовлена підполковником Олегом СКЛАДАНІВСЬКИМ – начальником відділу інформаційного забезпечення Центру розмінування.

  Коментарі відсутні.
Вам необхідно авторизуватись або зареєструватись, щоб розміщувати коментарі.
< Попер.   Наст. >

Дизайн та розробка Logic Land Ltd.

Меню
Кам'янець-Подільський
Блог
Політика
Комуналка
Статті
Каталог підприємств
Фото
Пошук на сайті
Листівки
Форум
Фестивалі
Карта сайта
Веб-майстру
Групи
Гостьова книга
Бронювання готелів
Партнери сайту
Інформери
Кам'янець-Подільський online
Обмін лінками - отримати код »


Експорт новин
Новини (RSS 1.0)
Новини (RSS 2.0)
Блог (RSS)
Форум (RSS)
Хто на сайті?
сторінку переглядають:
15 гостей