УкраїнськаРусскийEnglish
Кам'янець-Подільський
Переказати кошти для допомоги Збройним Силам України з платіжної картки (Національний банк України)
 
Пульс Кам'янця-Подільського на Facebook - група Камянець-Подільський Онлайн
 
У календарі:
Нема подій
Зовнішнє тестування. Чи доцільне воно сьогодні? Чи готове суспільство до його визнання?
Автор: Методист НМЦ - Відлацька О.С   
14.12.09

Незалежне тестування, яке спершу викликало в одних недовіру, в інших — різкий спротив, тим не менше набуває популярності в суспільстві. Зокрема, серед тих, для кого, власне і проводиться: випускників шкіл, а також їхніх батьків та вчителів, котрі ще рік-два тому на вірили, що здібна дитина може стати студентом без офіційної плати за навчання чи багатотисячних хабарів.

Як і кожна нова справа, ЗНО стикається з певними організаційними труднощами, які можна усунути, що й робиться. Тим часом незалежне оцінювання узвичаюється в суспільній думці, додає розумним і старанним дітям стимулу до навчання, а тих дітей, перед якими завдяки справедливій системі вступу вже відчинилися двері ВНЗ, надихає на нові успішні кроки в житті. Саме цього ой як бракує сучасній молоді — і тим, хто відчуває себе непотрібним рідній державі, і тим, хто має все, але тільки завдяки батьківським "дармовим" грошам.

Від запровадження ЗНО безумовно виграє держава. Адже здобуті, а не куплені знання і дипломи в головах і руках серйозних, відповідальних молодих людей неодмінно дадуть ефект — у економічній, промисловій, сільськогосподарській, науковій сферах, а це безумовно позитивно вплине на розвиток України. Думаю, можна навіть прогнозувати певний економічний "стрибок" — тоді, коли лави фахівців поповнять випускники, що стали студентами завдяки ЗНО.

Зовнішнє незалежне оцінювання перетворилося на впливовий чинник нашого життя. ЗНО торкається інтересів майже всіх членів суспільства. По-перше, дітей і їхніх батьків (на підставі результатів тестування ухвалюються доленосні рішення); по-друге, вчителів (ЗНО одночасно є оцінкою їхньої роботи і вносить істотні корективи в організацію навчання); по-третє, викладачів вищих навчальних закладів (вони отримують контингент студентів, сформований за результатами ЗНО). Отже, ЗНО сьогодні - це системотвірний чинник нашої освіти, як середньої, так і вищої. Саме тому вкрай важливо, щоб ЗНО було максимально ефективним.

Що потрібно зробити, щоб люди повірили в тестування, і що зовнішнє незалежне оцінювання – це єдиний шанс поступити в вуз.

На мою думку, потрібен ще не один рік, щоб люди повірили 100-відсотково в можливості зовнішнього незалежного оцінювання, що це єдиний шлях для вступу у вищий навчальний заклад. Тестування робить лише перші кроки, і воно далеке від досконалості. Фактично, в Україні відбувається процес становлення системи національного тестування, в зв’язку з чим дуже важливо, щоб здійснювався громадський контроль над процедурою проходження тестування, процедурою відбору сертифікатів у конкретному вищому навчальному закладі.

А взагалі, люди повірять в цей єдиний шлях до здобуття вищої освіти лише тоді, коли наступить в країні політична стабільність, економічне процвітання, пройдуть системні зміни в освіті (зростуть заробітні плати, буде викоренена корупція і т.д.). Люди зрозуміють, що знання – це сила. Тільки знання важливі для здобуття вищої освіти.

Методист НМЦ- Відлацька О.С

 
Обговорення (3 коментарів)
Зовнішнє тестування. Чи доцільне воно сьогодні? Чи готове суспільство до його визнання?   14.12.2009 [18:33:58]
** Обговорення статті: Зовнішнє тестування. Чи доцільне воно сьогодні? Чи готове суспільство до його визнання? **

Можливо ЗНО - це і нормальна ідея. Але ж подивіться куди діти попадають після школи? ВУЗ. А тут до справедливості ой як далеко!!!!! Хабарі і ще раз хаьарі, непрофесійні, за гроші взяті на роботу викладачі і т.п. роблять з тих відмінників звичайних (не всіх) любдей, що у відносно дорослому житті отримують перші уроки несправедливості - плати або геть! Цьому сприяє наша нова болонська система освіти - "ОБОЛОНСЬКА". Вона зламала нашу, хоч і постсовєтську, але погодьмося - одну з кращих у світі, систем навчання. А чому? Бо Ющенко сказав, що наші дипломи визнає світ. Ура! Я закінчую ВУЗ і мене вже чекають фірми й підприємства всіх країн Европи. А ви думаєте - я ж закінчив універ за "ОБОЛОНСЬКОЮ" системою - на старому обладнанні, не маючи нормальних практичних навичок, нормального доступу до книг - бо їх немає достатньо - і тепер лише Президентом банку, наприклад, до Німеччини! НІКОЛИ не буде цього. А від цього теперішнього реформаторства освіти треба відмовитись - ще маємо час. Я раджу провести схожу реформу або тестування в Уряді - ото насміємось. Дякую.
#14071
RE: Зовнішнє тестування. Чи доцільне воно сьогодні? Чи готове суспільство до його визнання?   14.12.2009 [18:58:31]
не ОБОЛОНСЬКА а БАЛВАНСЬКА;)
#14074
RE: Зовнішнє тестування. Чи доцільне воно сьогодні? Чи готове суспільство до його визнання?   14.12.2009 [19:09:25]
Як не називай - лише нормальною не можна!
#14077

Вам необхідно авторизуватись або зареєструватись, щоб розміщувати коментарі.
< Попер.   Наст. >

Дизайн та розробка Logic Land Ltd.

Меню
Кам'янець-Подільський
Блог
Політика
Комуналка
Статті
Каталог підприємств
Фото
Пошук на сайті
Листівки
Форум
Фестивалі
Карта сайта
Веб-майстру
Групи
Гостьова книга
Бронювання готелів
Партнери сайту
Інформери
Кам'янець-Подільський online
Обмін лінками - отримати код »


Фото
Експорт новин
Новини (RSS 1.0)
Новини (RSS 2.0)
Блог (RSS)
Форум (RSS)
Хто на сайті?
сторінку переглядають:
8 гостей