УкраїнськаРусскийEnglish
Кам'янець-Подільський
Переказати кошти для допомоги Збройним Силам України з платіжної картки (Національний банк України)
 
Пульс Кам'янця-Подільського на Facebook - група Камянець-Подільський Онлайн
 
У календарі:
Нема подій
Державний підхід у сфері прав дитини в Кам'янці-Подільському
Written by Ruslan Nazarets   
vivtorok, 26 sichen` 2010

Найсерйознішою проблемою у сфері прав дитини в Україні на сьогодні є дитяча бездоглядність, безпритульність, негативні явища, правопорушення та злочинність.

Правопорушення та злочини, здійснені неповнолітніми – це небезпечні соціальні явища, оскільки, по-перше, вони негативно впливають на формування особистості; по - друге, завдають значної шкоди суспільству; по - третє, відіграють значну роль у формуванні рецидивної злочинності (за статистикою більшість рецидивістів розпочинають свій злочинний шлях у підлітковому віці).

Вирішення цих проблем потребує державницького підходу, як з боку центральних так і місцевих органів виконавчої влади. Міська влада та правоохоронні органи не стоять осторонь проблем. Співробітники МВ УМВСУ утримують криміногенну обстановку в тому числі у підлітковому середовищі, під контролем. Швидко і оперативно реагують на прояви хуліганства, злочинності, порушення законності у різних сферах життя. Адже місто Кам’янець-Подільський молодіжне, а у молодіжному середовищі протиправна поведінка, на жаль, є досить поширеною. Загостренню криміногенної ситуації сприяє і міський ландшафт, і вузькі не завжди освітлені вулички, і паркові зони.

Говорячи про злочинність серед неповнолітніх міста, то протягом останніх років вона має тенденцію до зниження. Протягом 2009 року неповнолітніми на території міста скоєно 55 злочинів, у яких брали участь 21особа (у 2008 році – 71 злочин), тобто дитяча злочинність зменшилась на 22,5%. Зміни на краще в криміногенній ситуації вбачаються через скоординованність дій структур міста, які причетні до роботи з дітьми, а саме: відділення кримінальної міліції у справах дітей МВ УМВСУ, служби у справах дітей міської ради, закладів освіти, охорони здоров’я та інших. Проте турбує, що неповнолітніми скоєно 12 злочинів, які класифікуються важкими, в основному це крадіжки, грабежі та побої, 3-и злочини скоєно в групах (побої мордування), 3-є неповнолітніх скоїли злочини, перебуваючи на обліку відділення кримінальної міліції у справах дітей МВ УМВСУ.

Протягом 2009 року до МВ УМВСУ було доставлено 383 підлітків, серед яких 26 – за вживання спиртних напоїв, 19 – за дрібне хуліганство, 8 – за дрібну крадіжку, 2-за зберігання наркотиків. 65 неповнолітніх притягнуто до адміністративної відповідальності.

Гострою і актуальною проблемою, до якої хотілось би привернути увагу насамперед батьків, є пияцтво та тютюнопаління, яке вважається ледь не дитячою забавою. Напоями із вмістом алкоголю зловживають підлітки та молодь на усіх загальноміських заходах, дискотеках, а цигарка в руках підлітка віком 11-12 років стає нормою особливо у дівчат.

З метою запобігання дитячої безпритульності і бездоглядності, недопущення бродяжництва та жебракування дітьми службою у справах дітей та відділенням кримінальної міліції у справах дітей забезпечено систематичне проведення цільових профілактичних рейдів “Діти вулиці”, “Вокзал”, “Підліток”. Протягом 2009 року проведено 36 рейдів, в ході яких виявлено 18 дітей, з них 3 повернено в сім’ї, 5 влаштовано до обласного притулку для дітей, 10 разом з дорослими особами направлено до основного місця проживання (іногородні особи циганської національності). Крім того здійснено 12 перевірок комп’ютерних клубів, Інтернет-кафе, що розташовані на території міста.

Обстежено умови проживання дітей у 65 неблагополучних сім’ях, 4 дітей вилучено з місць, де їм загрожувала небезпека життю та здоров’ю.

Службою у справах дітей сформовано банк даних дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, у якому перебуває 109 осіб, з них статус дитини-сироти, у якої померли обоє батьки, мають лише 34 дитини, решта – діти, позбавлені батьківського піклування, тобто соціальні сироти при живих батьках, оскільки останні злісно ухиляються від виконання батьківських обов’язків.

Матеріальна неспроможність сім’ї утримувати дітей, криза сімейних цінностей, відсутність духовності у батьків, неспроможність сім’ї виконувати виховні функції – чинники, внаслідок яких стрімко зростає кількість дітей, позбавлених батьківського піклування.

У 2009 році 6 дітей набули статус сироти, а 15 - позбавлених батьківського піклування. Аналогічне співвідношення по всій Україні.

За злісне ухилення від виконання батьківських обов’язків у 2009 році з ініціативи служби у справах дітей та прокуратури міста міськрайонним судом позбавлено батьківських прав 9 батьків відносно 17 дітей, 1 – дитину відібрано без позбавлення батьківських прав, тобто надано шанс на негайне виправлення; за неналежне виконання батьківських обов’язків по вихованню та навчанню дітей 50 батьків притягнено до адміністративної відповідальності, 11 батьків – за порушення прав дітей, жорстоке поводження з ними. Особовим складом відділення кримінальної міліції у справах дітей МВ УМВСУ до адміністративної відповідальності притягнуто 129 дорослих осіб, серед яких 16 – за продаж неповнолітнім тютюнових та алкогольних виробів, 16 –за зберігання наркотичних засобів, 2- за втягнення неповнолітніх у пияцтво.

З метою виховання та утримання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, за принципом родинності в місті створено умови для реалізації права кожної дитини на виховання та проживання в сім’ї, створено банк потенційних усиновителів, опікунів, у якому перебуває 20 сімей. В місті забезпечується пріоритет сімейних форм влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. У 2009 році усиновлено 3 дітей обома громадянами, 3 – вітчимами, 15 дітей передано під опіку громадян, як правило, родичам. Службою у справах дітей сформовано 28 анкет на дітей, відносно яких виникли правові підстави для усиновлення.

В місті функціонує 4 прийомні сім’ї, у ДНЗ №17 - група притулку для дітей віком від 2 до 7 років, позбавлених батьківського піклування, у яку в 2009 році було влаштовано 37 дітей, які опинилися у надзвичайно складних умовах.

На покращення становища дітей виконується міська програма “Діти міста” на 2008-2010 роки, на виконання якої проводиться низка заходів. Усі діти-сироти та діти позбавлені батьківського піклування, а також ті, що виховуються у неблагополучних сім’ях користуються пільгами, матеріальною підтримкою, соціальним захистом, які передбачені для них законодавством України.

Особлива увага приділяється зверненням громадян, що стосуються захисту прав дітей. У 2009 році виконавчим комітетом прийнято 139 рішень щодо захисту житлових та майнових прав дітей, службою у справах дітей розглянуто 314 звернень стосовно дітей та 234 звернень – відділенням кримінальної міліції у справах дітей. Постійно надаються консультації та захищаються права дітей у суді.

Проте, найголовнішим у вихованні дитини має бути сім’я. Дитина, яка має впевненність в тому, що вона захищена, вона зростає у вірі. Якщо дитина живе в оточенні дружби і добра, вона навчається бачити у світі любов, а любов - це найкращий засіб виховання.

Лілія Бевз, начальник служби у справах дітей, депутат міської ради,

Михайло Чуловський, начальник відділення кримінальної міліції справах дітей МВ УМВСУ, майор міліції

  No Comments.
You need to login or register to post comments.
< Prev   Next >

Дизайн та розробка Logic Land Ltd.

Меню
Кам'янець-Подільський
Блог
Політика
Комуналка
Статті
Каталог підприємств
Фото
Пошук на сайті
Листівки
Форум
Фестивалі
Карта сайта
Веб-майстру
Групи
Гостьова книга
Бронювання готелів
Партнери сайту
Інформери
Кам'янець-Подільський online
Обмін лінками - отримати код »


Фото
Експорт новин
Новини (RSS 1.0)
Новини (RSS 2.0)
Блог (RSS)
Форум (RSS)
Хто на сайті?
We have
15 guests online