УкраїнськаРусскийEnglish
Кам'янець-Подільський
Переказати кошти для допомоги Збройним Силам України з платіжної картки (Національний банк України)
 
Пульс Кам'янця-Подільського на Facebook - група Камянець-Подільський Онлайн
 
У календарі:
Нет событий
Звіт міського голови Кам`янця-Подільського за 2009 рік
Написал Administrator   
24.02.10
Міський голова висвітив стан справ Кам'янця-Подільського у наступних сферах:
  • Діяльність міської ради
  • Виконання міського бюджету
  • Земельні ресурси
  • Результати тендерних закупівель
  • Оренда та приватизація комунального майна
  • Економічний розвиток
  • Інвестиційна політика
  • Реконструкція каскаду водойм центрального парку відпочинку.
  • Розвиток малого підприємництва
  • Споживчий ринок
  • Будівництво
  • Житлова політика
  • Житлово-комунальне господарство
  • Продовжується удосконалення системи ОСББ.
  • В бюджетних установах міста.
  • Транспорт
  • Зайнятість населення та ринок праці
  • Безпека життєдіяльності та цивільний захист населення
  • Соціальний захист населення
  • Охорона здоров'я
  • Освіта
  • Політика стосовно дітей, сім’ї та молоді
  • В місті створюються умови щодо реалізації права дитини на сімейне виховання.
  • Культура
  • Міжнародні зв’язки і туризм
  • Фізична культура і спорт
  • Робота міського архіву
  • Ведення Державного Реєстру виборців
  • Організаційне забезпечення роботи виконавчого комітету


Шановні депутати, працівники виконавчих органів міської ради, запрошені!

2009 рік уже увійшов в історію як рік нашої спільної напруженої праці, спрямованої на розвиток економічного потенціалу, соціальної інфраструктури Кам’янця-Подільського, зростання добробуту його мешканців.

Незважаючи на труднощі, пов’язані з фінансово-економічними проблемами в державі, за звітний період ми не згорнули і не скоротили жодної соціально значимої програми. Суттєво покращилась інфраструктура міста – транспортне сполучення, дороги, заклади торгівлі та сфери послуг. За рахунок збільшення коштів, одержаних з Державного бюджету, здійснено великі обсяги робіт з житлового будівництва, реконструкції закладів охорони здоров’я, реставрації пам’яток архітектури.

Місто продовжувало розвиватись, стало привабливішим для кам'янчан і численних гостей.

Одним з основоположних принципів, яким у своїй діяльності керувались виконавчі органи міської ради, є принцип відкритого діалогу з міською громадою.

Переконливим свідченням стабільності та перспективності розвитку нашого Кам’янця-Подільського можна вважати динаміку демографічних показників. Протягом останніх років зберігається стійка тенденція до збільшення кількості населення міста, і сьогодні його чисельність становить 102 тис.чі 813 жителів.


Діяльність міської ради

Свій звіт я хотів би розпочати із слів вдячності усьому депутатському корпусу, кожному з вас, шановні депутати, за ту злагоджену та ефективну роботу, яку ви, всупереч політичній нестабільності в державі, продемонстрували у минулому році, як, до речі, і протягом усіх років вашої каденції.

У 2009 році проведено 11 сесій, на яких було прийнято 534 рішення.

В міській раді працює 10 постійних комісій, 5 фракцій та 2 депутатські групи - «Рідне місто» та «Мій край».

В полі зору депутатського корпусу знаходились питання забезпечення всіх сфер життєдіяльності міста. Найпильніша увага приділялась роботі комунальних підприємств. Про свою роботу звітували керівники комунальних підприємств «Міська шляхова дільниця», «Міська лазня» та «Міськліфтсвітло».

Першочергове значення в 2009 році надавалось вирішенню питань соціального захисту населення. Це знайшло відображення у затверджених міською радою Програмах: «Зайнятість населення», «Милосердя», «Соціальне житло», «Створення вільного доступу осіб з обмеженими фізичними можливостями до об’єктів інфраструктури» та інших.

Всього на сесіях міської ради у 2009 році було затверджено 33 Програми та зміни до них, які охоплюють широке коло питань життя територіальної громади міста і знаходяться під постійним контролем депутатів міської ради, постійних комісій.

За ініціативою депутатів міської ради були підготовлені і направлені звернення:

  • до Верховної Ради України щодо вдосконалення роботи товариств співвласників житла;
  • до Міністерства освіти і науки щодо створення в місті багатогалузевого центру профтехосвіти.

На сесіях міської ради звітували про свою роботу транспортна служба, відділ розвитку житлово-комунального господарства та енергозбереження, відділ у справах сім’ї та молоді, відділ ведення Державного реєстру виборців, що дозволило, у світлі висловлених вами пропозицій та зауважень, постійно вдосконалювати роботу відділів та управлінь міської ради.

На сесіях було дано 40 протокольних доручень. Про активну позицію депутатського корпусу міської ради у вирішенні проблем міста та його мешканців свідчать депутатські запити та звернення. В 2009 році розглянуто 191 депутатське звернення.

Активною була робота постійних комісій міської ради. За звітний період проведено 120 засідань постійних комісій, 5 засідань депутатського клубу.

За виконанням рішень міської ради, протокольних доручень, депутатських запитів та звернень здійснювався постійний контроль спеціалістами відділу з обслуговування міської ради.


Виконання міського бюджету

Дохідна частина міського бюджету на 2009 рік затверджена в обсязі 145 млн. 727 тис. грн., в тому числі доходи загального фонду 137 млн. 313 тис. грн., з них власні доходи 74 млн. грн., дотація вирівнювання державного бюджету – 63 млн. 312 тис. грн., доходи спеціального фонду – 8 млн. 414 тис. грн.

Протягом року для забезпечення погашення заборгованості з виплати заробітної плати працівникам бюджетних установ міста, розрахунки за енергоносії, харчування та медикаменти та ін. проведено уточнення і загальна сума доходів міського бюджету склала 238 млн. 874 тис. грн., в т.ч. доходи загального фонду 189 млн. 761 тис. грн., спеціального фонду – 49 млн. 113 тис. грн., з них бюджет розвитку – 4 млн. 441 тис. грн.

Доходи міста за 2009 рік склали 238 млн. 624 тис. грн., в тому числі загальний фонд – 189 млн. 382 тис. грн.

Доходи загального фонду без врахування субвенцій склали 147 млн. 830 тис. грн. при плані 147 млн. 235 тис. грн. та з ростом в порівнянні з минулим роком на 113%.

Доходи загального фонду за виключенням міжбюджетних трансфертів складають 72 млн. 2245 тис. грн., або 100,8% до річних уточнених обсягів, затверджених міською радою та 94% до розрахункових показників Міністерства фінансів України. До спеціального фонду за виключенням міжбюджетних трансфертів надійшло 20 млн. 710 тис. грн., що складає 114,2% до річних уточнених обсягів, затверджених міською радою та 69,4% до розрахункових показників Міністерства фінансів України.

Порівняно з 2008 роком зростання обсягу надходжень загального фонду міського бюджету складає 9 млн. 634 тис. грн., або 4,2%, в т.ч. власні надходження загального фонду зменшились на 1 млн. 716 тис. грн., або 2,3%, спеціального фонду – на 3 млн. 689 тис. грн., або на15,1%.

Дотацій містом отримано 75 млн. 605 тис. грн., або 100% до запланованих бюджетних призначень, субвенцій 69 млн. 368 тис. грн., або 95,3%.

За підсумками 2009 року надходження від податку з доходів фізичних осіб складають 47 млн. 679 тис. грн., або 101,5% до бюджетних призначень, проти минулого року зменшились на 3,2%, що сумарно склало 1 млн. 578 тис. грн.

Протягом 2009 року спостерігалося погіршення економічних показників та фінансові проблеми на основних бюджетоформуючих підприємствах міста, тому значно зменшились поступлення податків і зборів в міський бюджет, зокрема й податку з доходів фізичних осіб.

Другим за питомою вагою джерелом в системі податкових надходжень є плата за землю. Від підприємств міста до міського бюджету надійшло 11 млн. 121 тис. грн. В порівнянні з минулим роком надходження збільшились на 2 млн. 118 тис. грн., або на 23,5%.

Значна увага приділялась збору орендної плати за землю з юридичних і фізичних осіб. Станом на 1 січня 2010 року фактичні надходження її склали 9 млн. 163 тис. грн. при планових призначеннях 9 млн. 138 тис. грн., або 100,3%.

За 2009 рік до міського бюджету надійшло місцевих податків і зборів 3 млн. 394 тис. грн. при планових призначеннях на цей період 3 млн. 380 тис. грн. (100,4%), при цьому досягнуто приріст до минулого року 1,4%, або 47,2 тис. грн.

Касові видатки загального фонду міського бюджету (з врахуванням трансфертів) за 2009 рік склали 188 млн. 840 тис. грн., або 99% до затверджених міською радою річних уточнених призначень, що на 8 млн. 4312 тис. грн., або на 4,7% більше в порівняні з 2008 роком.

Без врахування субвенції з державного та обласного бюджетів видатки загального фонду міського бюджету склали 147 млн. 288 тис. грн., або 99,3% до затверджених міською радою річних призначень, а також на 14 млн. 118 тис. грн., або на 10,6% більше, ніж за 2008 рік.

У структурі видатків місцевого бюджету значну питому вагу складають видатки за галузями: освіта – 36%, соціальний захист - 24,4%, охорона здоров’я – 22,9%, державне управління - 6,2%, житлово-комунальне господарство – 3,3% , культура – 4,8%.

За субвенціями з державного та обласного бюджетів видатки загального фонду міського бюджету склали 41 млн. 552 тис. грн., що складає 97,7% до призначень відповідного періоду.

Значну питому вагу у видатках загального фонду міського бюджету за економічною класифікацією складають:

  • видатки на оплату праці з нарахуваннями – 111 млн. 713 тис. грн. (59,2%); в порівняні з 2008 роком ці видатки збільшились на 12 млн. 833 тис. грн., або на 13%;
  • виплата субсидій і поточних трансфертів – 42 млн. 143 тис. грн. (22,3%);
  • видатки на оплату енергоносіїв та комунальних послуг – 19 млн. 903 тис. грн. (10,5%);
  • видатки на медикаменти і харчування - відповідно 3 млн. 189 тис. грн. (1,7%) і 4 млн. 094 тис. грн. (2,2%);
  • капітальні видатки з урахуванням субвенцій з державного та обласного бюджетів - 1 млн. 909 тис. грн. (1,0%),
  • інші видатки - 5 млн. 890 тис. грн. (3,1% ).

Дебіторська заборгованість по загальному фонду станом на 1 січня 2010 року становить 35,2 тис. грн., що на 32,7 тис. грн. більше в порівнянні з січнем 2009 р. Дебіторська заборгованість по нарахуванню на заробітну плату – 35,1 тис. грн., по оплаті електроенергії – 0,1 тис. грн.

Кредиторська заборгованість по загальному фонду станом на 1 січня 2010 року становить 1 млн. 147 тис. грн., що на 436 тис. грн. менше в порівнянні з січнем 2009 р. Найбільша кредиторська заборгованість по субсидіях і поточних трансфертах – 827 тис. грн.

Кредиторська заборгованість бюджетних установ, що утримуються за рахунок коштів загального фонду без врахування субвенцій станом на 01.01.2010 року становить 320 тис. грн. та порівняно з початком року збільшилася на 317 тис. грн.

Касові видатки на оплату енергоносіїв та комунальних послуг, спожитих бюджетними установами, в цілому по місту склали 19 млн. 903 тис. грн., в порівняні з 2008 роком видатки на оплату енергоносіїв та комунальних послуг збільшились на 5 млн. 666,5 тис. грн. або на 39,8%.

Підсумовуючи діяльність із забезпечення виконання міського бюджету, хочу підкреслити, що, незважаючи на фінансово-економічну кризу, ми, завдяки нашим спільним зусиллям, вчасно виплачували заробітну плату, оплатили спожиті енергоносії, забезпечили бюджетні установи міста медикаментами та харчуванням.

Я, як міський голова, вдячний за розуміння і підтримку усіх депутатів, особливо членів постійної комісії міської ради з питань планування, бюджету і фінансів, а також за чітку і злагоджену роботу нашого фінансового управління.


Земельні ресурси

Територія міста у 2009 році залишилась незміною і становить сьогодні 2 тис.чі 787 гектарів. У власності громадян знаходиться 403 гектари, майже 47 гектарів – у власності юридичних осіб.

Протягом попереднього року укладено 100 договорів оренди земельних ділянок загальною площею 14,52 га, від оренди яких до міського бюджету буде надходити додатково майже 950 тис. грн. щорічно.

Організовано проведення земельних аукціонів, за підсумками яких до міського бюджету у 2009 р. надійшло 80 тис. грн.

Продано 12 земельних ділянок несільськогосподарського призначення, внаслідок чого міський бюджет одержав 3 млн. грн. Цей показник втричі перевищив запланований.

На виконання Постанови Кабміну № 844 мешканцям міста безкоштовно оформлено та видано 150 державних актів на право власності на землю.


Результати тендерних закупівель

Досить ефективно у 2009 році працював тендерний комітет. Загалом проведено 58 процедур закупівель товарів, робіт і послуг за державні кошти, в тому числі 35 відкритих торгів та 23 торги за процедурою запиту цінових пропозицій.

Ефективність проведених торгів виражається в здешевлені закупівель товарів, робіт і послуг на 870 тис. грн.

Нижчі ціни на продукти харчування та лікарські препарати дали змогу придбати більшу кількість товару на загальну суму річних призначень.


Оренда та приватизація комунального майна

За 2009 рік управлінням комунального майна укладено 75 договорів оренди майна комунальної власності. Сьогодні чинними є 98 договорів оренди.

З метою ефективного використання комунального майна протягом року проведено 13 засідань конкурсної комісії з надання його в оренду.

Міський бюджет отримав від орендної плати 1 млн. 219 тис. грн., з яких в державний бюджет перераховано 203 тис. грн. податку на додану вартість.

Управлінням комунального майна здійснюється постійний контроль за проведенням ремонтно-будівельних робіт орендованих приміщень.

До переліку об’єктів комунальної власності, що підлягали приватизації в 2009 році, було включено 27 об’єктів, 1 з них виключено з переліку.

Приватизовано 15 об’єктів, із них 11 - шляхом аукціону, 4 об’єкти - шляхом викупу. 11 об’єктів комунальної власності не користувались попитом. Перераховано до місцевого бюджету 2 млн. 219 тис. грн. при річному плані 2 млн. 723 тис. грн., що становить 82% виконання плану.


Економічний розвиток

Фундаментом усіх наших досягнень і здобутків є промисловий потенціал міста. Протягом року діяльність депутатського корпусу правліннями та відділами міської ради була спрямована на сприяння комплексному розвитку економічного потенціалу міста, виконання Стратегічного плану економічного розвитку, програми соціально-економічного та культурного розвитку міста на 2009 рік та Програми розвитку малого підприємництва.

Фінансова криза не обійшла стороною підприємства нашого міста. За січень-листопад 2009 р. обсяг реалізованої продукції становив 426 млн. 071 тис. грн., що складає 39,2% від обсягів реалізації відповідного періоду попереднього року.

Протягом 11 місяців 2009 року прибутково спрацювали 52,0% підприємств, отримали збитки - 48,0%.

За видами економічної діяльності серед суб’єктів господарювання основного кола найбільший позитивний фінансовий результат отримали підприємства торгівлі (1 млн. 146 тис. грн. прибутку), підприємства фінансової діяльності (1 млн. 609 тис. грн. прибутку), освіти (3 тис. грн. прибутку).

Найбільший від'ємний фінансовий результат отримали підприємства промисловості (48 млн. 792 тис. грн. збитку), підприємства, що здійснюють операції з нерухомістю (8 млн. 689 тис. грн. збитку), транспорту (1 млн. 920 тис. грн. збитку), будівництва (774 тис. грн. збитку), готелі і ресторани (253 тис. грн. збитку).

За січень-листопад 2009 року в порівнянні з відповідним періодом минулого року відбулося скорочення обсягів реалізації, зокрема на таких підприємствах як ВАТ “Автоагрегат”, ВАТ «Модуль», УВП УТОС, ТзОВ «М’ясокомбінат», ПП “Пакт”.

Зважаючи на те, що ВАТ «Модуль» в січні-листопаді 2008 р. в загальному обсязі реалізації продукції складав 51,6%, а в січні-листопаді 2009 р. лише 22,8%, то можна стверджувати, що найбільше скорочення обсягів реалізованої продукції відбулося за рахунок ВАТ «Модуль».

Непростою є ситуація і на комунальних підприємствах, яких в місті налічується 27. Чисельність працівників становить 931 особу, середня заробітна плата за 9 місяців 2009 року – 1160 грн., що на 6% більше відповідного періоду минулого року.

Комунальними підприємствами за 9 місяців 2009 року виконано робіт на суму 26 млн. 405 тис. грн., що на 3,2% більше відповідного періоду минулого року. Статутний фонд збільшився на 36,6%, проти 2008 року.

Незважаючи на обсяги виконаних робіт, загальний фінансовий результат діяльності комунальних підприємств за січень-вересень 2009 року склав 1 млн. 334 тис. грн. збитку (у відповідному періоді минулого року фінансовий результат складав 177 тис. грн. прибутку).

За результатами господарської діяльності за 9 місяців 2009 року 13 підприємств спрацювали прибутково, 13 із збитком, 1 підприємство спрацювало з нульовим фінансовим результатом.

Кредиторська заборгованість станом на 1 січня 2009 року по місту становить 5 млн. 488 тис. грн., що на 5% менше, ніж за відповідний період минулого року, дебіторська заборгованість – 4 млн. 081 тис. грн., що на 25% менше відповідного періоду минулого року.


Інвестиційна політика

Позитивною для міста залишається ситуація по залученню прямих іноземних інвестицій. Якщо в загальному по Україні характерним для минулого року є зменшення інвестицій, то в нашому місті їх обсяг збільшився на 330 тис. доларів США. Сьогодні в місті працює 16 підприємств з іноземними інвестиціями.

Зважаючи на наявний інвестиційний потенціал, управлінням економіки розроблено ряд конкретних інвестиційних пропозицій, спрямованих на створення нових робочих місць та подальший розвиток виробничої і туристичної інфраструктури міста:

Реконструкція цілісного майнового комплексу колишньої тютюнової фабрики (по вул. Крип’якевича, 3) під промислове підприємство харчової галузі;

Реконструкція казарм Старої фортеці під рекреаційно-туристичний комплекс з туристичною інфраструктурою;


Реконструкція каскаду водойм центрального парку відпочинку.

На Україно-Італійському форумі в травні 2009 р. в м. Києві підписано Угоду про співпрацю між Кам’янець-Подільською міською радою і Торгово-промисловою палатою Італії в Україні. Італійська сторона запропонувала проект будівництва в місті сміттєпереробного заводу, надіюсь, що наше співробітництво буде продовжуватись, і проект вдасться реалізувати.

З метою полегшення фінансового навантаження на інвесторів-забудовників міська рада затвердила Положення про порядок залучення коштів замовників на розвиток інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури м. Кам’янця-Подільського, виконання якого дало можливість укласти 19 договорів про пайову участь у створені і розвитку інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури міста на загальну суму 1 млн. 220 тис. грн.


Розвиток малого підприємництва

Станом на 1 січня 2010 р. в місті зареєстровано 9408 підприємців-фізичних осіб та 1959 юридичних осіб. Із них за 2009 рік зареєстровано 81 та скасовано 33 суб’єкти підприємницької діяльності-юридичних осіб та зареєстровано 697 і скасовано 506 суб’єктів підприємницької діяльності - фізичних осіб.

З метою спрощення видачі документів дозвільного характеру в місті діє Єдиний дозвільний центр, який сьогодні співпрацює з 19 дозвільними органами місцевого та регіонального значення.

За результатами 2009 року в дозвільному центрі зареєстровано 2356 звернень суб’єктів господарювання, яким видано 1978 документів дозвільного характеру.

На виконання Постанови Кабінету Міністрів України «Про заходи щодо упорядкування видачі документів дозвільного характеру у сфері господарської діяльності» затверджено новий Перелік документів дозвільного характеру до якого включено 77 видів дозволів.

Крім цього з метою впорядкування надання громадянам міста послуг виконавчими органами міської ради виконавчий комітет затвердив Реєстр адміністративних і державних послуг в кількості двухсот найменувань.

Досвід роботи Дозвільного центру вивчався Німецьким агентством з технічного співробітництва та Швейцарською агенцією розвитку та співробітництва. Експертами Хмельницької обласної Асоціації «Поділля Перший» проводився моніторинг роботи Єдиного дозвільного Центру, згідно якого підприємці міста дали досить високу оцінку його діяльності а також визнали, що можливість отримання дозвільних документів через Єдиний дозвільний Центр значно економить їх час та кошти.


Споживчий ринок

Незважаючи на кризові явища в державі, в минулому році подальший розвиток отримала інфраструктура підприємств роздрібної торгівлі, ресторанного господарства та сфери послуг. В місті відкрито торгові центри та магазини «Максимум», «Петровський», «Комфорт», «Нептун», «Меблі», ресторан та готель «Гетьман», ресторан «Пуаро» готельного комплексу «Гала-Готель», майстерню з пошиття одягу «Лоранж» та інші об’єкти.

Робота всіх відкритих в минулому році закладів сприяє задоволенню потреб населення у товарах та послугах.

Зважаючи на погіршення доступності споживчого кредитування та високий рівень інфляції загальний обсяг роздрібного товарообороту зареєстрованих підприємств роздрібної торгівлі та ресторанного господарства за 9 місяців 2009 року в порівнянні з відповідним періодом минулого року зменшився на 11,5% і становив 317 млн. 170 тис. грн.

Питома вага роздрібного товарообороту міста в загальному обсязі області складає 10,0%.

Товарооборот на одну особу населення міста за січень-вересень 2009 року склав 3134 грн., що на 349 грн., менше ніж за відповідний період минулого року.

Серед адміністративно-територіальних одиниць області наше місто займає друге місце по величині товарообороту на одну особу населення (після Хмельницького).

Зменшення обсягів спостерігається також і у діяльності підприємств сфери послуг. Зокрема, обсяг реалізованих послуг у ринкових цінах (включаючи ПДВ) за результатами 2009 р. складає 141 млн. 618,7 тис. грн.

Загалом станом на 1 січня 2010 року у місті нараховується 166 закладів ресторанного господарства на 8 490 посадкових місць, 585 магазинів, складів, павільйонів та інших об’єктів торгівлі, 171 об’єкт сфери послуг.

В минулому році припинена стихійна торгівля по вул. Князів Коріатовичів: з 1 квітня центральний ринок працює без вихідних і всі бажаючі здійснювати торгівлю забезпечуються торговими місцями і сплачують ринковий збір. По алеї на пр. Грушевського забезпечено місця для реалізації квітів з підсобних господарств виробників.

В минулому році відділом торгівлі та захисту прав споживачів в результаті позитивного розгляду звернень громадян повернуто кошти за товари неналежної якості та здійснено обмін на якісні товари на загальну суму понад 100 тис. грн.

В минулому році проведено 4 ярмарки–розпродажі товарів, приурочені до Новорічних та Різдвяних свят, початку нового навчального року, Паски, Всесвітнього дня прав споживача, на яких, за цінами виробників, жителі міста мали можливість придбавати якісні товари.


Будівництво

Програмою соціально-економічного та культурного розвитку міста, затвердженою рішенням 43 сесії V скликання від 08.02.2009 р. № 2, передбачено введення в експлуатацію об’єктів житлового будівництва загальною площею квартир – 34 тис. 284 кв. м.

Вперше за 18 років незалежності України прийнято в експлуатацію 30 житлових будинків на 531 квартиру загальною площею квартир 40 тис.194 кв. м, в тому числі 10 багатоквартирних житлових будинків на 511 квартир загальною площею будинків 49 тис. 250 кв. м, загальною площею квартир 35 тис. 405 кв. м, в т. ч. житловою площею 18 тис. 495 кв. м. Окрасою міста стали багатоповерхові житлові будинки за адресами: вул. Князів Коріатовичів, 25, Розвадовського, 9, Гагаріна, 73 «а», Хмельницьке шосе, 13, Драгоманова,12, Хмельницьке шосе, 13, Годованця, 11.

Здано в експлуатацію також 20 індивідуальних житлових будинків загальною площею майже 5 тис. кв. м, 37 об'єктів соцкультпобуту, виробничого призначення та іншого комерційного використання загальною площею близько 13 тис. кв. м.

Чималу проблему для виконавчого комітету міської ради становить питання недопущення самочинного будівництва. З початку 2009 року організовано роботу 12 засідань міжвідомчої комісії з розгляду питань самочинного будівництва, на яких розглянуто 131 заяву, надано 77 дозволів на завершення самочинного будівництва, в 54 випадках в наданні дозволів відмовлено.

В полі зору управління містобудування та архітектури контроль за відтворенням втраченої історичної забудови на території НІАЗ «Кам’янець». Відбулось 16 засідань конкурсної комісії з набуття права на відтворення забудови, на яких розглянуто 68 питань. Завершено інвентаризацію об’єктів відтворення, укладено 15 договорів на відтворення та пристосування втраченої історичної забудови.

Здійснюється постійний контроль за дотриманням забудовниками державних будівельних норм та правил під час будівництва, виконання будівельних робіт згідно погодженої проектної документації.

За рахунок коштів Державної іпотечної установи, направлених на придбання квартир для громадян, які потребують поліпшення житлових умов, будівельними організаціями міста освоєно 15млн. 8 тис. грн., що дало можливість ввести в експлуатацію 3 багатоквартирні житлові будинки.

Завершується реконструкція приміщень під амбулаторію сімейної медицини і спортивно-реабілітаційний центр по вул. Васильєва, 15. Кошторисна вартість робіт складає 2 млн. 426 тис. грн.

Завершені протиаварійні ремонтно-реставраційні роботи на Польській брамі. За рахунок державного бюджету освоєно 832 тис. грн.

Завершується будівництво льодового катка по вул. Нігинське шосе.

Нанесено об’єкти тепломережі та електромережі на електронну карту міста. Розроблена схема існуючого стану та концепція розвитку інженерних мереж мікрорайону «Старе місто» в електронному варіанті. Розроблена «Програма перспективного розвитку інженерних мереж мікрорайону «Старе місто».

Продовжувалась розробка нового Генерального плану міста та історико-архітектурного опорного плану міста.


Житлова політика

На квартирному обліку за місцем проживання перебуває 3528 сімей.

За рік надано 127 квартир з комунальними зручностями, з них:

46 квартир, що придбані Державною іпотечною установою відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 23 вересня 2009 року № 1037, завдяки яким покращено житлові умови 18 сім’ям, що перебували на загальній черзі, перша з яких з 1970 року, 8 багатодітним сім’ям, 3 сім’ям учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС 1 категорії, 2 сім’ям учасників бойових дій в Афганістані, інваліду війни, відселено 3 сім’ї з аварійного житлового будинку по вул. Зарванській, 15, надано 10 квартир державним виконавчим органам;

70 квартир для відселення мешканців з аварійного житлового будинку по вул. Нігинське шосе, 1а;

11 квартир громадянам, які перебували на квартирному обліку за місцем проживання та за місцем роботи на підприємствах, організаціях міста, з них 7 службових.

З 15 квартир знято статус “службова” для подальшої приватизації.

Надано 1 нежиле приміщення для переобладнання під житло за власний рахунок громадян.

Тимчасово, до надання житла з комунальними зручностями, поліпшено житлові умови 2 сім’ям.

Затверджено 4 спільних рішення адміністрацій та профкомів підприємств, установ та організацій міста про надання житла.

Замінено 42 ордера у житлових будинках малосімейного типу для подальшої приватизації.

Виготовлено 207 свідоцтв про право власності на житло. Загальна площа приватизованого у 2009 році житла становить 9 тис. 615 кв. м.


Житлово-комунальне господарство

Як і в попередні роки, найскладнішою і найбільш відповідальною сферою діяльності виконавчих органів міської ради залишається житлово-комунальне господарство міста.

Фінансування робіт на об’єктах житлово-комунального господарства виконувалось за рахунок коштів міського і державного бюджетів.

З місцевого бюджету використано 14 млн. 460 тис. грн., субвенції з обласного бюджету склали 3 млн. 429 тис. грн.

Фактичні видатки за 2009 рік - 16 млн. 549 тис. грн.

Профінансовано коштів з місцевого бюджету – 13 млн. 834 тис. грн., за рахунок субвенцій з обласного бюджету – 2 млн. 310 тис. грн.

Кредиторська заборгованість станом на 1 січня 2010 р. – 423 тис. грн., дебіторська заборгованість відсутня.

Капітальний ремонт житлового фонду комунальної власності здійснювався за рахунок коштів загального фонду та бюджету розвитку. Протягом 2009 року виконано робіт на загальну суму 1 млн. 726 тис. грн.

Станом на 01.01.09 р. на балансі та обслуговуванні житлово-експлуатаційних підприємств знаходилось 712 житлових будинків загальною площею квартир 1037,63 тис. мІ.

Поточний ремонт житла проводився за рахунок коштів мешканців. Всього за звітний період житлово-експлуатаційними підприємствами виконано поточний ремонт житлового фонду комунальної власності на суму 3 млн. 205 тис. грн. при плані робіт 3 млн. 160 тис. грн., що складає 101,4%.

До комунальної власності міста прийнято 3 житлових будинки загальною площею 10 тис. кв. м.

Роботи з поточного благоустрою міста в 2009 році виконано на загальну суму 12 млн. 1801 тис. грн.

Видано 123 дозволи на знесення зелених насаджень, оплачено відновлювальну вартість дерев на суму 4 тис. 250 грн. За ці кошти управлінням ЖКГ придбано саджанці дерев та посадковий матеріал.

В 2009 році виконано інвентаризацію мереж вуличного освітлення міста, світлофорних об’єктів, вулиць, тротуарів та зелених зон, які підлягають санітарній очистці, пам’яток природи на території міста. Розроблено та затверджено тариф по санітарній очистці міста, режим та графіки прибирання закріплених територій відповідними комунальними підприємствами на 2010 рік.

Значний обсяг робіт виконало у 2009 році КП «Міська шляхова дільниця» щодо утримання автодоріг та тротуарів. Загальна протяжність доріг, що обслуговується цією організацією – 183,1 км., тротуарів – 280 км.

Протягом року:

  • ямковим ремонтом відремонтовано 4 тис.736 кв. м асфальтового покриття проспекту Грушевського, вулиць Огієнка, Лесі Українки; Нігинське шосе; Хмельницьке шосе; Молодіжної, Шевченка; Уральської, Біланівецької набережної, Тімірязєва, Північної, Дружби Народів, Голосківське шосе, Матросова, Панфілова, Данила Галицького, Гагаріна, Фрунзе, Космонавтів, 30 років Перемоги, Миру, Жукова, Червоноармійської, Нагірної, Гунської, Розвадовського, Суворова;
  • поточним ремонтом відремонтовано 1 тис. 860 кв. м асфальтового покриття вул. Драй Хмари (від вул. Гагаріна до вул. Л.Українки), провулку Будьонного.

7,5 млн. грн. використано на поточний ремонт проспекту Грушевського, частини вул. Привокзальної, провулку Зеленого, Жванецького та Оринінського шосе. Капітальним ремонтом відремонтовано вулицю Франка, частину вул. Заводської, вул. Чехова.

З січня по грудень 2009 року замінено 154 дорожні знаки.

З метою забезпечення безаварійного руху автотранспорту влаштовано 7 асфальтобетонних лежачих поліцейських.

В червні–липні 2009 року виконано дорожню горизонтальну розмітку на всіх центральних та магістральних вулицях.

На утриманні СКП «Міськліфт-світло» знаходиться 4900 світильників та 155,8 км ліній електропередач. В 2009 р. підприємством виконано поточний ремонт мереж вуличного освітлення на суму 113 тис. грн., технічне обслуговування та капітальний ремонт мереж на загальну суму 292 тис. грн.

Проведено будівництво трьох світлофорних об’єктів на суму 262 тис. грн.

На влаштування підсвітки міської Ратуші використано майже 14 тис. грн.

Загальна площа парків та скверів, яка обслуговується КП «Кам’янецький парк», становить 572,5 тис. кв. м.

Протягом 2009 року виконано роботи по озелененню міста на суму 809 тис. грн., в т. ч.: висаджено 824 кущі та дерева, оновлено понад 4 тис. кв. м квітників, посіяно 35,5 тис. кв. м газонів, знесено 214 аварійних дерев, викошено 303 га газонів.

Комунальне підприємство «Спецкомунтранс» обслуговує 669 контейнерів відкритого та 187 контейнерів закритого типу (євроконтейнери) для збору твердих побутових відходів.

Щомісяця в середньому збирається і вивозиться з території міста 8 тис. куб. м ТПВ. Діючий полігон для збору ТПВ потребує рекультивації та консервації робочих карт. З міського бюджету в 2009 році виділено для розширення (обваловки) полігону 28 тис. грн. Виконано обваловку та пересипку ґрунтами периметру полігону.

На території міста є три закритих та одне діюче кладовище загальною площею 47 га. В 2009 році з міського бюджету виділено для утримання кладовищ 400 тис. грн., на реконструкцію (розширення) діючого кладовища - 985 тис. грн.

Значний обсяг робіт з благоустрою міста виконано протягом 2009 року комунальним підприємством «Комунбуд»:

  • поточний ремонт братських могил – 20 тис. грн.;
  • ремонт кладок і мостів – 64 тис. грн.;
  • ремонт лавок і автобусних зупинок – 9 тис. грн.;
  • ремонт спортивного майданчика – 14 тис. грн.;
  • будівництво автобусних зупинок – 100 тис. грн.;
  • реконструкція скверу «Гунські криниці» - 152,7 тис. грн.

Найбільш вагомою подією минулого року стало завершення судових процесів по визнанню недійсними договорів оренди цілісного майнового комплексу КП «Теплокомуненерго» та їх повернення в комунальну власність міста. З 1 лютого 2010 року послуги тепло-, водопостачання та водовідведення мешканцям міста надає наше КП «Міськтепловодоенергія».

Підсумовуючи роботу в житлово-комунальній сфері, хочу підкреслити, що ця галузь завжди була складною, потребувала і в подальшому буде потребувати значних капіталовкладень. З одного боку, міська влада буде прагнути і надалі якнайбільше коштів вкладати у цю сферу життєдіяльності міста. З іншого боку, хочу акцентувати увагу, щоб все, що ми вкладаємо, використовувалось якнайефективніше, а виконані роботи завжди були високої якості та не викликали нарікань з боку кам’янчан.

Запровадження енергозберігаючих технологій

Головною метою запровадження енергозберігаючих технологій є забезпечення енергетичних потреб громади міста при доцільно мінімальному споживанні енергоносіїв та енергоресурсів.


В житлово-комунальному господарстві:

в рамках продовження програми «Безпечне житло» у 2009 році проведена реконструкція освітлення 88 під’їздів в 29 будинках – влаштовано 710 світильників з енергозберігаючими лампами, що дасть можливість щорічно заощаджувати 86 тис. кВт електроенергії. Загальна вартість робіт склала 290 тис. грн.

Розроблено комплексну Програму «Реформування і розвитку житлово-комунального господарства м. Кам’янця-Подільського на 2009-2014 роки».

Розроблена та впроваджується програма «Комплексної моделі інформатизації ЖКГ м. Кам’янця-Подільського», яка складається з 3 етапів: «Бухгалтерський облік» в ЖЕКах, «Абонентська служба», «Паспортизація житлового фонду міста».

На виконання заходів з реконструкції та ремонту мереж вуличного освітлення було встановлено 119 енергоефективних освітлювальних приладів та замінено 711 ламп розжарювання на енергоощадні - натрієві. Це дало можливість заощаджувати 126 тис. кВт/год. електроенергії щорічно. Загальна вартість робіт склала майже 80 тис. грн.


Продовжується удосконалення системи ОСББ.

На виконання «Комплексної державної програми енергозбереження» в 35 житлових будинках встановлено загальнобудинкові лічильники на холодну воду, 2 890 абонентів оснащені індивідуальними засобами обліку холодної води.


В бюджетних установах міста.

Заходи з виконання програми «Підвищення ефективності використання енергетичних ресурсів у будівлях бюджетних установ міста» дозволили досягти загального зменшення споживання енергоносіїв в 2009 році в грошовому еквіваленті 1,68 млн. грн., в т. ч. за період карантину – 781,5 тис. грн.

Проведено заміну вікон та дверей на суму 709 тис. грн.

Виготовлено 53 енергетичні паспорти на 90 будівель бюджетних установ міста.

Спільно з європейською Компанією Display® розроблено «Сертифікати енергоефективності» на будівлі бюджетних установ міста за 2008 рік та завершується розробка на 2009 рік. Підготовлено необхідний інформативний пакет даних для розробки «Сертифікатів енергоефективності» на житлові будинки селища Першотравневого.

Здійснено аналіз можливості заміни освітлювальних приладів на енергоефективні. Очікувана щорічна економія електроенергії, згідно розрахунку, становитиме 800 тис. кВт., а вартість робіт - 500 тис. грн.

Розпочалась розробка програми «Реконструкція системи гарячого водо- та теплопостачання в будівлях бюджетних установ міста», впровадження якої дозволить зменшити споживання теплової енергії до 15%.

Проведено комплекс заходів з метою долучення міста до міжнародних проектів з енергозбереження, а саме:

  • підписано у Брюсселі «Угоду мерів», яка має на меті об’єднати європейські місцеві органи влади задля спільної боротьби з глобальним потеплінням. Місто отримало можливість долучатись до грантових пропозицій Європейського Союзу для досягнення цієї мети;
  • місто стало повноправним партнером Проекту «Реформа міського теплозабезпечення в Україні», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку
  • за підтримки Асоціації «Енергоефективні міста України» місто долучилось до спільного проекту з Європейською Асоціацією муніципалітетів «Енерджі-Сіте», що фінансується Європейською комісією. Кам’янець-Подільський увійшов до трійки міст України, в яких будуть профінансовані заходи з термомодернізації. В нашому місті це ЗОШ №12;
  • ми стали одним з чотирьох пілотних міст України щодо реалізації Проекту «Будівництво «пасивного будинку», який проводить німецька компанія Джі Ті Зет;
  • в 2009 році подано заявку для налагодження «енергетичних» партнерських стосунків з містами Великобританії та участі у відповідній грантовій пропозиції уряду Великобританії;
  • стали повноправним партнером проекту «Сприяння впровадження енергоефективним технологіям в Україні», який впроваджувався Міжнародною громадською організацією «Фундація польсько-української співпраці ПАУСІ».

Транспорт

Транспортні послуги в місті надають 5 підприємств та 124 підприємці-перевізники.

Всього у місті нараховується 29 маршрутів, які обслуговують 243 автобуси, діє розгорнута мережа радіотаксі.

За 2009 рік перевезено 43,5 тис. т вантажів, що складає 87,4% проти відповідного періоду минулого року; виконано вантажообіг в обсязі 43 млн. 227 тис. т/км, що складає 90,7% до відповідного періоду 2008 року.

За 2009 рік послугами пасажирського транспорту скористались 15 млн. 618 тис. пасажирів, що становить 102,2% проти відповідного періоду минулого року; виконано пасажирооборот в обсязі 121 млн. 683 тис. пас/км, що складає 96,3% до 2008 року.

За 2009 рік працівниками транспортної служби разом з інспекторами ДАІ, представниками управління праці та соціального захисту населення, громадських організацій систематично організовувались перевірки виконання перевізниками умов договору, в тому числі щодо здійснення пільгових перевезень.

Протягом року відшкодовано кошти в сумі 1 млн. 346 тис. грн. 120 перевізникам, які здійснювали перевезення пільговиків.

На засіданнях комісії з розгляду порушень перевізниками умов договору на пасажирські перевезення спільно з членами постійної комісії міської ради з питань транспорту та зв’язку розглянуто роботу 44 перевізників. З тринадцяти перевізників знято нарахування в сумі 19 620 грн. за ненадання послуг з перевезення пільгових категорій громадян відповідним чином. Звільнено з роботи за нетактовну поведінку з пасажирами 50 водіїв. Достроково припинено дію договору на пасажирські перевезення з 4 перевізниками.


Зайнятість населення та ринок праці

Питання зайнятості населення та використання трудових ресурсів перебуває під постійним контролем міської ради та її виконавчих органів. В грудні 2009 року міською радою затверджено «Програму зайнятості населення м. Кам’янці–Подільському на 2010-2011 роки».

Зайняте населення у віці 15-70 років в 2009 році складало понад 43 тис. осіб, що на тисячу осіб більше, ніж в 2008 році.

Рівень зайнятості населення працездатного віку в 2009 році складав 52,5%. Незайняте населення у працездатному віці станом на 1 січня 2010 р. складає 4,5 тис, в порівнянні з 2008 роком менше на 100 чоловік.

Протягом року забезпечувалась реалізація Державної та регіональної політики у сфері соціально-трудових відносин. На обліку в центрі зайнятості перебувало 7682 незайняті особи. За рік службою зайнятості працевлаштовано 3 тисячі 200 громадян.

За 2009 рік введено в дію 2163 нових робочих місць при плані 1900. Цей показник програми зайнятості за звітний період виконано на 113,8%.

Однією із найболючіших проблем в місті залишається забезпечення права на гідну працю, достойну її оплату. Низька заробітна плата породжує бідність серед працюючих, руйнує трудовий потенціал.

Працівниками управління праці та соціального захисту населення протягом року проведена робота з керівниками 324 підприємств, установ, організацій щодо підняття розміру заробітної плати та дотримання мінімальних гарантій в оплаті праці. На 165 підприємствах намітились позитивні зміни.

Середня заробітна плата по місту за листопад 2009 року становить 1394 грн., в порівнянні з початком року вона збільшилась на 184 грн., а з попереднім місяцем - на 21 грн.

Чисельність працюючих по місту становила 20 тис. 867 чол. В порівнянні з початком року фонд оплати праці збільшився на 3 млн. 576 тис. грн., чисельність працюючих по місту зменшилась на 1048 чол.

Якщо станом на 1 січня 2009 р. заборгованість на підприємствах основного кола була відсутня, то станом на кінець року вона склала 1 млн. 421 тис. грн.

У вирішенні питань, які стосуються використання робочої сили, професійної підготовки та перепідготовки кадрів, розвитку потенціалу міста, оплати праці працюючого населення міста, влада завжди намагалась знайти спільну мову з роботодавцями.


Безпека життєдіяльності та цивільний захист населення

Протягом звітного періоду виконувалась „Програма поліпшення стану безпеки, гігієни праці та виробничого середовища у м. Кам’янці-Подільському на 2007-2011 роки”.

Надзвичайних ситуацій за минулий рік на території міста не виникло.

З метою запобігання виникненню надзвичайних ситуацій на протязі року було проведено 9 комплексних об’єктових навчань, 29 комплексних об’єктових тренувань, 49 штабних об’єктових тренувань, 61 тактико-спеціальне навчання з невоєнізованими формуваннями, 13 навчально-тренувальних занять.

Проведено перевірки стану цивільної оборони потенційно-небезпечних об’єктів, річні перевірки стану навчально-матеріальної бази з питань цивільного захисту в навчальних закладах, стану та готовності до використання за призначенням захисних споруд, які знаходяться на території міста, щоквартальні перевірки роботи консультаційних пунктів при житлових комунальних підприємствах, стану системи оповіщення та зв’язку міста.

Проведено уточнення реєстру аварійних будівель та споруд на території міста.

Підсумком роботи органів управління та сил міської територіальної підсистеми ЦЗ стала комплексна перевірка міста в складі Хмельницької області, яка проводилася МНС України у вересні 2009 року. За підсумками роботи комісії міську територіальну підсистему було визнано «Готовою до дій за призначенням» з оцінкою «ВІДМІННО».

З метою забезпечення екологічної безпеки, охорони природного навколишнього середовища і раціонального природокористування, управлінням з питань НС та ЦЗН проведено моніторинг навколишнього природного середовища та обстеження р. Смотрич і прилеглих територій, в результаті чого розроблено план заходів щодо покращення екологічного стану міста Кам’янця-Подільського, р. Смотрич та прилеглих до неї територій в межах міста. Підготовлено заходи з розчистки русла р. Смотрич із збереженням історичної та природної спадщини Смотрицького каньйону.

Проведено місячник з озеленення, благоустрою та санітарної очистки міста із залученням навчальних закладів та громадських організацій, в яких взяли участь близько тисячі осіб.


Соціальний захист населення

В звітному періоді забезпечено реалізацію в повному обсязі та в межах фінансових можливостей всіх державних та місцевих програм соціального захисту. Видатки в 2009 році по галузі „Соціальний захист” складали 58 млн. 069 тис. грн., в порівнянні з 2008 роком збільшились на 8 млн. 523 тис. грн. Фінансування здійснювалось як із загального (50 млн. 904 тис. грн.), так із спеціального фонду (7 млн. 165 тис. грн.).

Структура видатків свідчить про політику влади, спрямовану на перехід до адресності соціальних виплат, оскільки зменшується сума на субсидії та пільги, а збільшується на виплати коштів конкретним сім’ям.

В 2009 році 37 підприємств та організацій надавали житлово-комунальні послуги громадянам, які мають право на пільги та субсидії. Їм відшкодовано втрати за житлово-комунальні послуги та послуги зв’язку на суму 8 млн. 554 тис. грн. та субсидій на 2 млн. 881тис. грн.

За 2009 р. 9 тис. 300 громадян подали документи на призначення державних соціальних допомог.

Щороку збільшується кількість сімей, які одержують допомогу по догляду за дітьми до 3-х років (на 613 сімей більше в 2009 році порівняно до 2008 року), що ще раз свідчить про позитивні тенденції в демографії міста.

За рахунок субвенцій з державного бюджету проведено капітальний ремонт в 23 квартирах та 8 будинках інвалідів та сімей померлих ветеранів війни.

Для оздоровлення інвалідів та ветеранів війни видано 86 путівок, в тому числі закуплено за рахунок субвенцій Державного бюджету 10 путівок до санаторію Маків. На черзі на отримання путівок перебуває 885 ветеранів війни та інвалідів, забезпечено ними 10% від потреби. Протягом року видано 624 направлення для встановлення та підвищення групи інвалідності.

Всього в місті проживає 8 тис. 084 інваліди, намітилась тенденція до зменшення цієї категорії осіб.

Однією з найбільш дієвих програм є комплексна програма „Милосердя”, на виконання якої з міського бюджету було профінансовано 1 млн. 194 тис. грн., в тому числі: 609 тис. грн. через управління праці та соціального захисту населення; 386 тис. грн. – через соціальний центр „Надія”; 200 тис. грн. – через центр „Довголіття”.

За рахунок коштів програми біля 10 тисяч кам’янчан одержали додаткову матеріальну підтримку, пільги, медико-соціальні та побутові послуги.

В 2009 році впроваджено нові пільги та послуги:

  • сім’ї, які виховують п’ять і більше неповнолітніх дітей та Матері–героїні отримали 50% пільги на житлово-комунальні послуги за рахунок міського бюджету;
  • до відзначення ювілейних днів народження 80, 90 та 100 років кам'янчани одержують матеріальну допомогу.
  • 21 травня 2009 року в рамках проведення Травневих свят відбувся другий благодійний аукціон творчих робіт осіб з особливими потребами під назвою «Твори добро». З аукціону планувалось отримати 5 535 грн., фактично отримали 10 750 грн., які одразу одержали автори робіт. Отримані кошти спрямовані на покращення житлових умов, лікування, утримання неповнолітніх дітей.

У мiстi функціонує соцiальний центр „Надiя” та центр медико-соціальної реабілітації та тимчасового перебування пенсіонерів та інвалідів „Довголiття”.

Центри фінансуються з міського бюджету та надають послуги лише мешканцям міста. Крім цього, до спеціального фонду залучаються додаткові кошти та спонсорська допомога.

В соціальному центрі „Надiя” функцiонує 4 вiддiлення, через які надається 45 видів соціальних послуг.

Всього станом на 1 січня 2010 року охоплено послугами через відділення центру 3 тис. 564 чол. із 5 тис. 208 осіб, які їх потребують. Порівняно з 2000 роком кількість осіб, які потребують послуг, збільшилась на 4 тис. 954 чол., кількість охоплених – на 3 тис. 310 чол.

Ремонтна бригада центру безкоштовно виконує послуги з поточного ремонту квартир та будинків. В 2009 році відремонтовано 44 квартири малозабезпечених громадян.

Послуги вдома 594 одиноким кам’янчанам надають 34 соціальні працівники центру „Надія”. Крім того послуги надають працівники благодійного фонду “Хесед Бешт”, товариства “Червоного Хреста”, волонтери. Це дало змогу фактично охопити послугами 78,8% потребуючих.

Міською владою з розумінням вирішуються всі проблеми життєдіяльності центру. З міського бюджету щорічно зростають видатки на його утримання.

Важливу роль в покращенні стану здоров’я ветеранів війни, пенсіонерів та інвалідів відіграє центр медико-соціальної реабілітації „Довголіття”, в якому надається 48 видів послуг соціально–медичного напрямку.

За 2009 рік у відділенні медико-соціальної реабілітації пройшли стаціонарний курс реабілітації 1 тис. 069 ветеранів війни та праці, інвалідів та пенсіонерів. Послугами відділення денного перебування центру «Довголіття» скористалось 1 тис. 897 чол. У відділенні довгострокової реабілітації та тимчасового проживання протягом року перебувало 27 кам’янчан.

Інновацією в наданні послуг центром «Довголіття» слід відзначити тематичні заїзди ветеранів війни, ліквідаторів аварії на ЧАЕС, інвалідів–візочників та ін. Розроблено та запроваджено карту реабілітації, відкрито кабінет трудової реабілітації. Для клієнтів центру організовуються культурно-масові заходи.

Працює центр роботи з піклувальниками, в якому проводиться навчання та надається інформаційно–консультативна допомога особам, що доглядають за пристарілими та інвалідами. Протягом року 178 осіб пройшли навчання в цьому центрі та отримали відповідні свідоцтва.

Хочу наголосити на тому, що наше місто завжди відкрите для підтримки цікавих ініціатив та проектів, спрямованих на впровадження інноваційних моделей. Це стосується і розвитку соціальної сфери. Адже не може бути економічно розвинутого та успішного міста без ефективної системи соціального захисту і підтримки найбільш вразливих членів територіальної громади.


Охорона здоров'я

Робота управління охорони здоров’я Кам’янець-Подільської міської ради в 2009 році була спрямована на реалізацію державної політики в охороні здоров’я на теренах міста, покращення доступності та якості медичної допомоги.

Надання медичної допомоги забезпечують понад 1700 працівників при розрахунковій нормі 2115.

В середньому на охорону здоров’я 1 мешканця протягом року витрачено 431 гривню.

В місті налічується 25 тис. 603 особи, які мають пільги. Для забезпечення медикаментами вказаної категорії населення в 2009 році використано 730 тис. 520 гривень.

Протягом 2009 року в стаціонарних відділеннях лікарні пройшли лікування 15 тис. 800 хворих.

В 2009 році місто отримало медичного обладнання із різних джерел на загальну суму 2 млн. 342 тис. 527 гривень.

Серед найважливіших досягнень галузі у 2009 році слід відзначити:

  • реконструкцію приміщень та забезпечення медичним обладнанням відділення анестезіології та інтенсивної терапії міської лікарні №1 по вул. Пушкінській, 31;
  • реконструкцію приміщень міської лікарні №1 (МЦ "ОХМАТДИТ") для впровадження інноваційних технологій в охороні здоров’я матері і дитини, чим покращено умови перебування пацієнтів;
  • технічне переоснащення рентгенслужби міської поліклініки №1.

В 2009 році створено КП “Центр первиної медико-санітарної допомоги” та “Лікувально-діагностичний центр”, розпочато роботу з налагодження партнерства в галузі охорони здоров’я з громадами міст-побратимів.


Освіта

У місті функціонує 24 загальноосвітні, 17 дошкільних та 6 позашкільних закладів. Роботу галузі сьогодні забезпечує 2811 освітян.

У 2009 році у загальноосвітніх навчальних закладах отримали базову середню освіту 1105 учнів 9 класів та повну середню освіту 713 учнів 11 класів, які продовжують навчання або працевлаштовані.

За 2009 рік згідно кошторису на фінансування освіти міста було виділено 72 млн. 117 тис. грн. майже всі кошти освоєно.

В 2009 році продовжувалось удосконалення матеріально-технічної бази навчальних закладів: закінчено реконструкцію даху ЗОШ № 12, капітально відремонтовано котельню в ДНЗ №3, реконструйовано приміщення для інтеграції дітей з особливими потребами у суспільство в ЗОШ № 7, чимало зроблено для покращення умов навчання в першій, другій, сімнадцятій, одинадцятій та інших школах.

В навчальних закладах проведено поточні ремонти приміщень. Відремонтовано і приведено до відповідних норм експлуатації 18 спортивних майданчиків загальноосвітніх шкіл і 17 ігрових майданчиків дошкільних навчальних закладів. Відремонтовано під’їзні шляхи до закладів освіти, спортивних майданчиків та ігрових площадок.

В 2009 р. було придбано 27 комп’ютерів, 7 багатофункціональних пристроїв. Сучасний комп’ютерний парк закладів та установ освіти міста налічує 429 комп’ютерів. Це знизило навантаження на 1 комп’ютер до 29 учнів.

В травні - червні 2009 року проведено зовнішнє незалежне оцінювання, для участі в якому зареєструвалось 1384 випускники. Найкращих результатів було досягнуто у тестуванні з англійської мови (84% - якісний показник по загальноосвітніх закладах міста). Учасники показали високий рівень знань з географії, фізики, хімії та інших навчальних дисциплін. За якісним показником результатів тестування з усіх предметів І місце посів ліцей, ІІ місце – гімназія, ІІІ місце – загальноосвітні школи № 6 і № 10.

Міським науково-методичним центром створений банк даних обдарованих дітей, який нараховує 215 учнів.

У 2009 році було проведено ряд конкурсів для учнів загальноосвітніх навчальних закладів. Найбільш значимими з них стали Міжнародний конкурс української мови імені Петра Яцика, конкурс «Найкращий відгук на сучасну дитячу прозу» для учнів 4-5 класів, Всеукраїнський природничий інтерактивний конкурс «Колосок-2009».

Переможці Всеукраїнських предметних олімпіад, конкурсів, турнірів отримують стипендії від благодійних фондів.

80 дітей, стан здоров’я яких не дозволяє відвідувати школу, здобувають освіту за індивідуальною формою навчання.

На повному державному забезпеченні знаходяться 1096 дітей пільгових категорій.

Невід’ємною складовою соціального захисту дітей є забезпечення безкоштовним гарячим харчуванням. Ним забезпечені усі діти пільгових категорій та учні 1-4 класів. Відповідно міської програми «Безкоштовне харчування дітей громадян, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи» з 01.03.2009 року 132 дитини чорнобильців забезпечено безкоштовними гарячими обідами, а діти, які відвідують дошкільні навчальні заклади, звільнені від плати за харчування на 100%.

В позашкільних навчальних закладах працював 121 гурток та 480 груп, роботою яких охоплено 6 тисяч 626 учнів. Вперше в цьому навчальному році проводився конкурс-огляд соціально-педагогічних виховних систем позашкільних навчальних закладів.

Наше місто є школою передового педагогічного досвіду. В 2009 році на базі освітніх закладів міста відбулися 2 Всеукраїнські конференції та 6 обласних семінарів. Прийнято 5 делегацій освітян з різних областей України та Польщі.

В 2009 році п’ять педагогів міста стали лауреатами міжнародної премії імені Джорджа Сороса. В школах нового типу працюють викладачами іноземних мов Волонтери Корпусу Миру. Четвертий рік педколективи гімназії, ліцею, СЗОШ №5, НВК №17, 16, 13 є учасниками польсько–українського проекту про співпрацю в галузі освіти та євроінтеграції.


Політика стосовно дітей, сім’ї та молоді

Як і в цілому по Україні, в нашому місті проблема виховання дітей є однією з найважливіших та найскладніших.

У службі у справах дітей створено єдину електрону інформаційно-аналітичну систему "Діти", яка забезпечує облік інформації про дітей-сиріт і дітей, що опинилися у складних життєвих обставинах. На обліку служби у справах дітей перебуває 162 дитини.

З метою покращення становища дітей реалізується міська програма «Діти міста» на 2008-2010 роки, на виконання якої проведено низку заходів, що сприяло зниженню рівня підліткової злочинності на 22,5%.

Для запобігання дитячої бездоглядності службою у справах дітей спільно з співробітниками кримінальної міліції у справах дітей у 2009 році проведено 36 профілактичних рейдів "Вокзал", "Підліток", "Вулиця", в ході яких виявлено 18 дітей, яких повернуто в сім’ї.

Для надання соціально-правового захисту обстежено умови проживання дітей у 65 неблагополучних сім’ях, 4 дітей забрано з місць, де існувала загроза їх життю та здоров‘ю. За злісне ухилення від виконання батьківських обов’язків міськрайонним судом позбавлено батьківських прав 9 батьків відносно 17 дітей, а 50 батьків притягнуто до адміністративної відповідальності.


В місті створюються умови щодо реалізації права дитини на сімейне виховання.

У 2009 році службою у справах дітей виявлено та влаштовано 20 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Четверо дітей усиновлено жителями міста, 15 передано під опіку, функціонує 4 прийомні сім’ї, у яких виховується 5 дітей.

Працівниками служби у справах дітей взято участь в 129 судових засіданнях при вирішенні справ, які торкаються інтересів дітей. Потягом 2009 року проведено 15 засідань комісії захисту прав дитини, на яких розглянуто 109 питань. Виконавчим комітетом прийнято 139 рішень щодо захисту житлових та майнових прав дітей.

Проблемам дитячої бездоглядності, подолання негативних явищ, правопорушень і злочинів у підлітковому середовищі, формування високоморальної особистості було приділено значну увагу на розширеній семінар-нараді “Про життя дітей трудових мігрантів”, ІІ Всеукраїнській міжконфесійній християнській науково-практичній конференції “Формування основ християнської моралі в процесі духовного відродження нації” та Всеукраїнській науково-практичній конференції “Взаємодія правоохоронних органів з муніципальними і неурядовими організаціями в питаннях профілактики правопорушень та злочинів”.

Для втілення в життя політики стосовно молоді, жінок, дітей та підлітків в місті реалізуються програми: «Молодь міста Кам’янця-Подільського 2004-2009 роки», «Підтримка обдарованих дітей, підлітків та молоді», «Організація та оздоровлення дітей та підлітків м. Кам’янця-Подільського».

Дієвою є система дитячо-підліткових клубів за місцем проживання, які працюють в семи мікрорайонах міста. В клубах діють 38 секцій та гуртків.

Збільшено якісний та кількісний показник оздоровчих послуг в місті. Діти мають можливість оздоровлюватись на морі. На оздоровчу кампанію витрачено 234 тис. грн., оздоровлено 1095 дітей та підлітків пільгових категорій міста.

Поліпшено якість інформаційних послуг для молоді міста: вийшов щомісячник для молоді «Позитив», створено на місцевому телебаченні молодіжну телепередачу «Відділ кадрів», з метою профілактики негативних явищ у молодіжному середовищі виготовлено відеоролик.

Протягом року організовано та проведено свята мікрорайонів міста, у тому числі Новорічні та Різдвяні з привітанням багатодітних родин та дітей-інвалідів «Акція «Діди-Морози – волонтери». Новорічні подарунки отримали 2,5 тис. дітей.

Проведено Міжнародну акцію за підтримки Агентства з Міжнародних зв’язків США «Разом до здоров’я».

В 2009 році 26 кам’янчанок одержали почеснео звання України «Мати-героїня».


Культура

Закладами галузі культури нашого міста у 2009 році проведено 464 заходи, які відвідало 270 тис. глядачів. Жодне професійне та державне свято, жоден загальноміський захід не проходив без участі творчих колективів міста.

Високий професійний рівень показали наші митці під час концерту «Ця весна для тебе» з нагоди Міжнародного дня прав жінок і миру в м. Хмельницькому, театралізованого дійства з нагоди Дня Перемоги, української фієсти «Травневі дні Кам'янця-Подільського», ІІІ Міжнародного фестивалю національних культур «Подільська веселка», Дня міста і особливо на сцені київського палацу «Україна» у творчому звіті Хмельницької області.

Це заслуга усіх чотирьохсот двадцяти працівників галузі.

Нам особливо приємно, що в минулому році вперше в історії міста чотирьом діячам культури присвоєно почесне звання «Заслужений працівник культури України» та «Заслужений діяч мистецтв України».

Міська влада приділяла значну увагу покращенню матеріальної бази культурно-освітніх закладів. За бюджетні кошти завершено реконструкцію дитячої музичної школи ім. Ганіцького, виділено нове приміщення для бібліотеки-філії №1, відкрито бібліотеку-філію №4 на мікрорайоні Біланівка, придбано частину звукової апаратури для міського Будинку культури.

Протягом року в міському Будинку культури працювало 13 колективів художньої самодіяльності. Вагому роль у розвитку культури міста відіграють творчі колективи закладів освіти та початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладів, серед яких 12 народних та 9 зразкових ансамблів.

Крім того, в місті функціонує 22 колективи, які не носять почесних звань, але беруть активну участь в загальноміських, обласних, регіональних заходах та фестивалях.

Значне місце у діяльності творчих колективів міста займає гастрольна діяльність. На різноманітних конкурсах та фестивалях міжнародного і українського рівнів гідно представляли наше місто театр пісні «Любава», хореографічні ансамблі «Сонечко», «Максі», «Горлиця», «Апельсин», камерний ансамбль «Камерата», дитячо-юнацька хорова капела «Журавлик».

Вагому роль у формуванні культурного іміджу міста займає історичний музей-заповідник. До об’єктів, які належать музею, в 2009 році нашими спільними зусиллями передано приміщення пам’ятки архітектури ХVІІ ст. Вірменської криниці, яка після реконструкції увійшла до числа найпривабливіших туристичних об’єктів.

В минулому році завершено створення експозиції «Поділля у ХХ-ХХІ ст.».

За 2009 рік об’єкти музейні експозиції оглянули 203 тис. туристів, для них проведено понад 8 тис. екскурсій.

У 2009 році послугами міських бібліотек скористалось понад 28 тисяч читачів, для них проведено 640 масових заходів, до послуг відвідувачів 2 Інтернет-центри.

В початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладах міста навчається 1948 учнів. Про їх досягнення свідчать численні перемоги в обласних та всеукраїнських конкурсах та фестивалях.


Міжнародні зв’язки і туризм

Підводячи підсумки міжнародного співробітництва міста, хотілося б наголосити на тому, що ми приступили до процесу взаємозближення конкретних проектів і справ з існуючими містами-побратимами, міжнародними організаціями та фондами. Для цього було створено Координаційну раду з питань міжнародного співробітництва, яка розробила узагальнений аналітичний звіт про міжнародну співпрацю міста за останні 10 років та план заходів щодо інформаційного забезпечення та пошуку потенційних міжнародних партнерів. В 2009 році новими партнерами нашого міста стали гміна Гожице (Польща) та район столиці Угорщини Будапешту – Кішпешт.

В планах - підписання проекти Договорів про співпрацю з містами Подольськ (Росія), Тюбінген (Німеччина), Ечміадзин (Вірменія), Безансон (Франція), Гнєв (Польща). Місто отримало пропозиції взяти участь в трьох міжнародних проектах: від міста-побратима Кутна Гора (Чехія) у Вишеградському проекті по просуванню туризму, по Програмі транскордонного співробітництва Україна – Молдова – Румунія, в проекті Агентства США з міжнародного розвитку «Локальні ініціативи та національна конкурентоспроможність».

В галузі туризму, незважаючи на те, що не відбулось зростання кількості вітчизняних туристів та екскурсантів, які відвідали місто, ми вперше зуміли досягти значного зростання кількості іноземних туристів.

Багато зроблено в плані популяризації міста як туристичного центру. Кам’янець-Подільський отримав Диплом міжнародної туристичної виставки за кращу презентацію регіону. на території міста проведено 8 фестивалів, 2 з яких носили статус міжнародних, випущено багато цікавих зразків рекламної друкованої продукції, розроблено проект міського бренд-буку, реалізовувалась програма співпраці в галузі туризму з Кам’янець-Подільським районом, ну і, звичайно, найвагоміше досягнення - перемога міста на право бути представленим на Міжнародній виставці ЕКСПО 2010 в китайському місті Шанхай.


Фізична культура і спорт

Розвиток фізичної культури і спорту в такому молодіжному місті як наше не може залишатись поза увагою міської ради.

В минулому році організовано проведення спортивно-масових заходів, змагань, турнірів, фестивалів, конкурсів, таких як Спартакіада школярів міста з 12 видів спорту, в якій взяло участь понад 2000 учнів, змагання «Юні козаки Поділля», змагання з кульової стрільби, боротьби дзюдо, вільної боротьби, шахів, шашок.

Користуються популярністю змагання з волейболу, баскетболу, настільного тенісу, шахів серед команд вищих навчальних закладів.

В 2009 році на території міста проведено 34 обласні змагання та 21 Всеукраїнське: це Кубок України з бойового самбо, Чемпіонат та Кубок України з маунтенбайку, етапи Чемпіонату України з картингу, Всеукраїнський шаховий фестиваль «Стара Фортеця», Всеукраїнський турнір з вільної боротьби ім. Устима Кармалюка, Всеукраїнський турнір з вільної боротьби пам’яті В.Алексійчука, Кубок та Чемпіонат України з мотоболу, етап Кубку України з мотокросу, Кубок України з автокросу.

В місті традиційно проведено турніри з футболу пам'яті В.Кузовенкова, пам'яті М.Лук'яненка, пам'яті І.Чупріна, з волейболу серед жіночих команд пам'яті В.Білоуса, дитячий міжобласний шаховий фестиваль „Кам'янецька осінь", міжобласний шашковий фестиваль пам’яті П.Бодянського, Всеукраїнський турнір з гандболу серед дівчат на Кубок міського голови.

В 2009 році започатковано турнір з міні-футболу серед кращих команд міста на честь дворазового параолімпійського чемпіона Віталія Трушева.

На проведення заходів з міського бюджету використано 140 тис. гривень.

Хороших результатів досягли спортсмени «Інваспорт» міста. Члени збірної команди області в складі 6 чол. стали чемпіонами України з футболу. Два спортсмени брали участь у Всесвітніх іграх з футболу, де вибороли звання чемпіонів в складі збірної команди України.

Зроблено ремонт майданчика із штучним покриттям у відпочинковій зоні мікрорайону «Жовтневий». Реконструйовано спортивний майданчик по вул. Розвадовського, 2. Закінчено реконструкцію трибун на мотобольному стадіоні. Завершено реконструкцію адмінприміщення мотобольного стадіону. Завершується капітальний ремонт приміщення для ДЮСШ № 2 по вул. Васильєва, 15.

Розпочато будівництво траси для авто та мотокросу «Технодром», на якій вже проводились змагання.


Робота міського архіву

Протягом 2009 року Кам’янець-Подільський міський архів забезпечував подальший розвиток архівної справи у місті відповідно до сучасних вимог.

Прийнято 44 одиниці зберігання фондів особового походження, які містять 1822 документа та 1732 одиниці зберігання документів з особового складу ліквідованих підприємств.

Прийнято на зберігання ряд фото-, фоно- та відеодокументів з історії міста.

У звітному році спеціалістами виконано за документами національного архівного фонду 249 запитів, з них 164 тематичних та 85 соціально-правових. За документами ліквідованих установ виконано 3195 запитів.


Ведення Державного Реєстру виборців

Важливим аспектом діяльності міської ради в 2009 році було організаційне забезпечення проведення в місті чергових виборів Президента України та в першу чергу формування якісного списку виборців.

Всю необхідну інформацію про виборців міста перенесено до бази даних Державного Реєстру виборців.

Кожен виборець, включений до Реєстру, одержав іменне повідомлення, виготовлене Центральною виборчою комісією, з пропозицією щодо уточнення своїх даних, а також роз’яснення порядку звернення до органу ведення Реєстру щодо усунення невідповідностей і неточностей з додаванням до іменного повідомлення роздруку персональних даних виборця.

Протягом вересня-листопада до відділу ведення Державного реєстру виборців звернулося 1535 виборців з метою перевірки своїх даних.

Всього за минулий рік проведено понад 52 тис. комп’ютерних операцій щодо уточнення списку виборців.

Результатом цієї копіткої роботи став результат: сьогодні в нашому місті 75 тисяч 467 виборців.


Організаційне забезпечення роботи виконавчого комітету

В структуру виконкому входить 28 управлінь, відділів та служб, в яких згідно штатного розпису налічується 227 штатних одиниць, із них: 193 посадові особи місцевого самоврядування, 13 службовців, 21 чол. - технічний персонал.

Станом на 31.12.2009 р. фактично у виконавчих органах працює 192 посадові особи.

Реалізації визначених пріоритетів була підпорядкована організаторська робота виконавчого комітету. Протягом 2009 року двічі на місяць проводились засідання виконавчого комітету міської ради, на яких було розглянуто і прийнято 2188 рішень.

З метою оперативного управління господарськими і соціальними процесами видано 947 розпоряджень міського голови.

Проте не кількість засідань і прийнятих рішень визначає ефективність роботи виконавчого комітету. Значно важливіше, що через організаторську роботу прийняті рішення реалізуються і перетворюються у конкретні здобутки міської громади.

У 2009 р. юридичний відділ виступав у якості представника виконкому та міської ради у 163 справах. Порівняно з минулим роком кількість цивільних справ зменшилась, а господарських збільшилась.

На засіданні адміністративної комісії протягом року розглянуто 484 протоколи, проведено 20 засідань, накладено штрафів на суму 10387 грн., штрафів – 310, попереджень 157, закрито – 17.

Проведена правова експертиза статутів закладів освіти, охорони здоров`я, комунальних підприємств. В юридичному відділі проведено реєстрацію 131 договору.

Протягом 2009 року до виконавчого комітету міської ради надійшло 2890 письмових звернень громадян, що майже на 14% менше в порівнянні з 2008 роком.

З органів влади вищого рівня надійшло 233 звернення (проти 187 у 2008 р.), в тому числі 228 з облдержадміністрації, 4 з обласної ради, 1 - з Верховної Ради України.

В минулому році майже 500 громадян до мене, як до міського голови, звернулись на особистих прийомах.

Із 2890 письмових звернень 1876 задоволено, що становить 64,9% від загальної кількості звернень.

Із заявами, скаргами, включаючи колективні, до виконкому звернулось 5659 громадян (2008 – 7319), які порушили 3428 питання (2008 – 3772).

Найбільша кількість звернень стосується житлових питань - 1441, питань землекористування 726, комунального господарства – 420, соціального захисту – 136, та інші.

Відповідно до затвердженого графіка, щовівторка проводиться «гаряча» телефонна лінія, під час якої кам’янчани мають змогу спілкуватись з міським головою або моїми заступниками. Не втрачає популярності щотижнева радіопередача «Міська кухня».

Продовжує цілодобову роботу створена при виконкомі служба «1505», яка приймає звернення громадян у телефонному режимі. За 2009 рік до служби надійшло 8752 усних звернень.

Виконавчий комітет міської ради приділяв і приділяє постійну увагу питанням своєчасного та якісного розгляду звернень громадян.



Шановні депутати!

Завершуючи звіт про роботу в минулому році, хочу зауважити, що завдяки прозорій, відкритій позиції депутатського корпусу, виконавчих органів міської ради сьогодні стабільно і злагоджено працюють всі сфери міського господарства, існують сприятливі умови для покращення соціально-економічного розвитку міста.

Наша робота широко висвітлюється в міських засобах масової інформації – газеті міської ради «Кам’янець-Подільський вісник», приватних друкованих виданнях, через міське телебачення та радіомовлення, рейтинг яких з року в рік зростає.

Усі наші успіхи досягнуті завдяки плідній співпраці між міською радою і громадою міста.

А громада – це працюючі підприємства, організації та установи і фізичні особи-підприємці, це пенсіонери і патріотична молодь, які своєю працею, завдяки любові до рідного міста, роблять великий внесок в розбудову міста не на словах, а на ділі.

Дякую усім за розуміння і підтримку!



Джерело: Офіційний сайт Кам'янець-Подільської міської ради

  Нет комментариев.
You need to login or register to post comments.
< Пред.   След. >

Дизайн та розробка Logic Land Ltd.

Меню
Каменец-Подольский
Блог
Политика
Коммуналка
Статьи
Каталог предприятий
Фото
Поиск на сайте
Открытки
Форум
Фестивали
Карта сайта
Веб-мастеру
Группы
Гостевая книга
Бронирование гостиниц
Партнеры сайта
Інформери
Кам'янець-Подільський online
Обмін лінками - отримати код »


Фото
Експорт новин
Новини (RSS 1.0)
Новини (RSS 2.0)
Блог (RSS)
Форум (RSS)
Хто на сайті?
Сейчас на сайте:
Гостей - 11