УкраїнськаРусскийEnglish
Кам'янець-Подільський
Переказати кошти для допомоги Збройним Силам України з платіжної картки (Національний банк України)
 
Пульс Кам'янця-Подільського на Facebook - група Камянець-Подільський Онлайн
 
У календарі:
Нема подій
Теплові лічильники: якою має бути оплата?
Written by Alex Andrushchak   
chetver, 01 kviten` 2010

Упродовж декількох років у місті впроваджувалася програма зі встановлення в багатоповерхових будинках лічильників обліку тепла. На сьогодні теплові лічильники встановленні у багатьох будинках Кам’янця-Подільського, тому більшість мешканців вже звикли сплачувати не за квадратні метри, а за фактично спожиту кількість тепла. Зазвичай, ця сума менша за встановлений тариф. Але у холодні січень та лютий мешканцям деяких будинків довелося платити більше. З цього приводу почалися з’являтися письмові та усні скарги, в яких мешканці нарікають на те, що збільшилася оплата за тепло, дехто побоюється, що зросли тарифи. Пояснити ситуацію ми попросили головного інженера КП «Міськтепловоденергія» Сергія Микуліна.

Тарифи на тепло та інші послуги, які надає КП «Міськтепловоденергія» не зросли і діють вони з 2007 року. Загальний тариф 5.01 грн. за 1 кв. м встановлений з врахуванням середньоопалювальної температури для Кам’янця-Подільського. У тих будинках, де немає лічильників, нарахування проводяться впродовж всього опалювального сезону рівними частинами. Ті ж абоненти, будинки яких оснащенні тепловими лічильниками, сплачують за фактично спожиту теплову енергію, тому щомісяця у них виходять різні суми, залежно від температури повітря. Логічно, що у холодні місяці, а саме у грудні-лютому, оплата зростає, якщо не було втручань у роботу лічильників та витримувався відповідний температурний режим. Деякі мешканці скаржаться на те, що у лютому їм довелося сплатити більше, ніж у січні, хоча сам місяць коротший. Зокрема, такі скарги надійшли з будинку по вул. 30 років Перемоги, 8, 12 та інших. Причиною цього стало те, що кінець січня та початок лютого виявилися надзвичайно морозними. Середньодобова температура інколи сягала нижче -24 С, а вночі термометри показували – 29-30 С. Відповідно, у цей період йшло значне споживання тепла. Найнижчі температури припали на 24-29 січня. Відповідальні за роботу лічильника подали рапорти станом на 25 січня, отже, той тиждень, коли було найхолодніше і споживалося найбільше тепла, зараховано їм за лютий. Зокрема, так сталося у будинку по вул. 30 років Перемоги, 8. Схожа ситуація і у декількох інших будинках. Варто відзначити, що у березні у них оплата вже значно менша за загальний тариф.

Хотів би ще раз звернути увагу кам’янчан на те, що тепловий лічильник не є приладом економії, він обліковує фактично спожиту теплову енергію. Тому втручатися у його роботу категорично заборонено рішенням виконавчого комітету. На жаль, не всі про це пам’ятають, що призводить до розбалансування гідравліки як внутрішніх, так і зовнішніх мереж, що впливає на якість послуг. Також у «Правилах технічної експлуатації систем теплопостачання комунальної енергетики України», затверджених державним Комітетом України з питань ЖКГ. Сказано, що покази лічильників повинні зніматися щодобово в один і той же час. Цього також не всі дотримуються, інколи журнали не ведуться по декілька днів, що утруднює аналіз споживання тепла та проведення розрахунків.

  No Comments.
You need to login or register to post comments.
< Prev   Next >

Дизайн та розробка Logic Land Ltd.

Меню
Кам'янець-Подільський
Блог
Політика
Комуналка
Статті
Каталог підприємств
Фото
Пошук на сайті
Листівки
Форум
Фестивалі
Карта сайта
Веб-майстру
Групи
Гостьова книга
Бронювання готелів
Партнери сайту
Інформери
Кам'янець-Подільський online
Обмін лінками - отримати код »


Експорт новин
Новини (RSS 1.0)
Новини (RSS 2.0)
Блог (RSS)
Форум (RSS)
Хто на сайті?
We have
15 guests online