УкраїнськаРусскийEnglish
Кам'янець-Подільський
Переказати кошти для допомоги Збройним Силам України з платіжної картки (Національний банк України)
 
Пульс Кам'янця-Подільського на Facebook - група Камянець-Подільський Онлайн
 
У календарі:
Нема подій
Економити не значить забруднювати!
Автор: Ruslan Nazarets   
20.04.10

На сьогоднішній день глобальна зміна клімату визнана як одна із першочергових проблем, що потребує негайного вирішення. Одним із найвагоміших чинників що впливає на зміну клімату – це антропогенний фактор. Провідні світові країни означили екологічну політику як одну із найпріоритетніших. На жаль, в нашій державі загалом, і в Кам’янці-Подільському зокрема, це є проблемою.

Мало хто знає що може власноруч долучитися до вирішення даного питання. У 2004 році Україною ратифіковано Кіотський протокол, що передбачає модернізацію енергоефективних технологій. Так, визначено пріоритетність використання енергозберігаючих ламп. На сьогодні ряд підприємств нашого міста, приватні користувачі використовують люмінесцентні лампи. Їх використання безумовно є енергоефективним, оскільки вони використовують лише чверть електроенергії, яку використовують звичайні лампи розжарення. Це, в свою чергу, зменшує вироблення електроенергії що позитивно впливає на довкілля. Тобто зменшується антропогенне навантаження на клімат.

Однак, використання люмінесцентних ламп має і інший бік. У кожній такій лампі міститься три-п’ять міліграмів ртуті у вигляді пари. Зруйнована або пошкоджена лампа вивільняє пари ртуті, яке може викликати важке отруєння (ураження нервової системи, нирок, печінки, шлунково-кишкового тракту). Окрім шкідливого впливу на організм людини ртуть поряд із іншими важкими металами забруднює атмосферне повітря. Це завдає великого негативного впливу природнім екосистемам, особливо «зеленим легеням» нашої планети.

В Кам’янці-Подільському використання люмінесцентних ламп знайшло досить широке застосування (навчальні заклади, підприємства, приватний сектор). З одного боку це надзвичайно позитивний момент, оскільки місто економить електроенергію. Однак, вже зараз відпрацьовані енергозберігаючі лампи викидаються разом із звичайним сміттям, що прямо порушує закони України «Про відходи», «Про хімічні джерела струму». Частина населення, що використовують даний тип ламп навіть і не здогадується про їх шкідливість, а вони відносяться до відходів першого рівня небезпеки. Не усі підприємства та приватні організації виконують норми по зберіганню та утилізації цих ламп. Сьогодні на будь-якому стихійному звалищі можна побачити відпрацьовані люмінесцентні лампи що лежать просто неба. Іноді навіть у сміттєвих контейнерах на центральних вулицях міста можна побачити ці відходи. Розробка системи постійного збору, зберігання та перевезення відпрацьованих ламп має стати одним з основних завдань нашого міста.

Безумовно, використання енергозберігаючих ламп – це дуже добре. Але із енергозбереженням ми повинні піклуватися про довкілля, стан нашого здоров’я та статус нащого міста як туристичного та безпечного для життя!

 
Обговорення (2 коментарів)
Економити не значить забруднювати!   21.04.2010 [15:16:54]
Обговорення статті: Економити не значить забруднювати!

Скажу лиш одне що це цікаво але ж коли це втілиться в життя
#17840
RE: Економити не значить забруднювати!   21.04.2010 [15:22:51]
Якщо врахувати, що сміття в нас ще навіть не сортується, то дуже не скоро.
#17841

Вам необхідно авторизуватись або зареєструватись, щоб розміщувати коментарі.
< Попер.   Наст. >

Дизайн та розробка Logic Land Ltd.

Меню
Кам'янець-Подільський
Блог
Політика
Комуналка
Статті
Каталог підприємств
Фото
Пошук на сайті
Листівки
Форум
Фестивалі
Карта сайта
Веб-майстру
Групи
Гостьова книга
Бронювання готелів
Партнери сайту
Інформери
Кам'янець-Подільський online
Обмін лінками - отримати код »


Фото
Експорт новин
Новини (RSS 1.0)
Новини (RSS 2.0)
Блог (RSS)
Форум (RSS)
Хто на сайті?
сторінку переглядають:
17 гостей