УкраїнськаРусскийEnglish
Кам'янець-Подільський
Переказати кошти для допомоги Збройним Силам України з платіжної картки (Національний банк України)
 
Пульс Кам'янця-Подільського на Facebook - група Камянець-Подільський Онлайн
 
У календарі:
Нема подій
Українські традиційні народні інструменти: проблеми функціонування та розвитку в закладах Кам'янця
Written by Ruslan Nazarets   
vivtorok, 22 cherven` 2010

09 червня 2010 року в приміщенні виконавчого комітету міської ради відбулось засідання круглого столу на тему «Українські традиційні народні інструменти: проблеми функціонування та розвитку в закладах міста». В засіданні взяли участь заступник міського голови Олег Демчук, заступник завідувача відділу культури Петро Гаврилюк, кандидат педагогічних наук, доцент Кам'янець-Подільського національного університету ім. І.Огієнка, голова міського осередку Національної спілки козарів України Світлана Чайка, директори початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладів Віолета Синиця, Іван Нетеча, Валентина Рябчук, Леся Проворова, викладач Кам'янець-Подільського коледжу культури і мистецтва Галина Крапівна, представники громадськості міста.

Ініціаторами зборів став міський осередок Національної спілки кобзарів України, який висловив обурення щодо занепаду бандурного мистецтва в нашому місті. Заступник завідувача відділу культури П.Гаврилюк доповів про стан розвитку народних інструментів в школах естетичного виховання та зазначив, що найбільший розвиток в мистецьких школах мають такі предмети, як фортепіано, хорове мистецтво, хореографія, образотворче мистецтво. На народних інструментах навчається 211 учнів, але це класи гітари, домри або балалайки, баяну або акордеону. Лише 7 учнів навчаються по класу бандури, зовсім відсутні предмети фольклору, цимбал, сопілки, кобзи, і це тоді, коли є Укази Президента «Про заходи щодо відродження традиційного народного мистецтва та народних художніх промислів в Україні» від 06 червня 2006 року № 481/2006.

Заступник голови міського осередку Національної спілки кобзарів України Микола Чайка запропонував шляхи вирішення проблеми функціонування та розвитку кобзарського мистецтва в закладах культури міста та наголосив на необхідності популяризації таких традиційних інструментів як бандура.

Всі присутні погодились із тим, що справді необхідно вживати негайних дій щодо відродження національного мистецтва та висловили пропозиції для здійснення таких заходів.

Зокрема, було запропоновано створити міський фестиваль бандурного мистецтва серед школярів та молоді міста, а також зменшити плату за навчання на бандурі до мінімальної.

Підсумував засідання заступник міського голови О.Демчук, поставивши завдання до кінця канікулярного часу проаналізувати стан функціонування бандурного мистецтва в місті та визначити пріоритети його розвитку на наступний навчальний рік.

  No Comments.
You need to login or register to post comments.
< Prev   Next >

Дизайн та розробка Logic Land Ltd.

Меню
Кам'янець-Подільський
Блог
Політика
Комуналка
Статті
Каталог підприємств
Фото
Пошук на сайті
Листівки
Форум
Фестивалі
Карта сайта
Веб-майстру
Групи
Гостьова книга
Бронювання готелів
Партнери сайту
Інформери
Кам'янець-Подільський online
Обмін лінками - отримати код »


Фото
Експорт новин
Новини (RSS 1.0)
Новини (RSS 2.0)
Блог (RSS)
Форум (RSS)
Хто на сайті?
We have
10 guests online