УкраїнськаРусскийEnglish
Кам'янець-Подільський
Переказати кошти для допомоги Збройним Силам України з платіжної картки (Національний банк України)
 
Пульс Кам'янця-Подільського на Facebook - група Камянець-Подільський Онлайн
 
У календарі:
Нема подій
Доцільно чи не доцільно брати кредит Міжнародного банку?
Written by Alex Andrushchak   
chetver, 15 lypen` 2010

Міський голова Анатолій Нестерук на черговій прес-конференції звернув увагу на питання кредиту Міжнародного банку реконструкції та розвитку для КП «Міськтепловоденергія». Анатолій Макарович повідомив, що економісти та технічні працівники детально проаналізували умови, на які надається нам кредит і виявили, що бажаного економічного ефекту від цієї фінансової операції ми не отримуємо. Пораховано, що економія електроенергії за рахунок зміни енергоємного обладнання водопровідно- каналізаційного господарства становитиме всього 360 тис. грн. на рік, що не є тією сумою, заради якої варто ставити населення міста у боргову залежність на цілих 16 років. Адже однією з умов отримання кредиту є підвищення тарифів. Крім того, банк та міністерство не дають місту права самостійно розпоряджатися коштами, що також насторожує. «Проблема у тому, що впродовж двох років, коли розроблявся бізнес-план на замовлення ЗАТ «Тепловоденергія», ми не мали чіткої інформації про його умови, тому спочатку сприйняли це як позитив. Проте детально вивчивши це питання, особисто я вважаю, що потрібно від нього відмовитися, але такі питання має вирішувати не особисто міський голова, а весь депутатський корпус, на розгляд якого і буде винесене це питання», - сказав Анатолій Нестерук.

Ми звернулися до КП «Міськтепловоденергія» з проханням детальніше розповісти про умови кредиту та прогнозований ефект від нього. Коментує заступник директора з економічних питань Світлана Лень:

- На підприємстві було вивчено питання використання кредитних коштів технічними працівниками, зокрема, головним інженером Микуліним С.М., заступником директора з водопостачання та водовідведення Боднарем С.Л., безпосередньо під керівництвом директора Твердохлібова В.В, зроблено техніко-економічні розрахунки економії електроенергії при заміні енергоємного обладнання. В результаті проведених розрахунків встановлено, що при заміні дев’яти насосів на каналізаційних станціях можливо зекономити на електроенергії всього 652,8 тис. кВт-год, що дорівнюватиме 365,5 тис. грн. рік. За 16 років ця сума складатиме 5 млн. 848 тис. грн.. Попередньо в бізнес-плані передбачено зменшення споживання електроенергії до 26,1%, що мало би складати 29 млн. 733 тис грн. Але навіть така економія не дозволить покрити тіло кредиту (38 млн. 575 тис. грн.) та відсотки по ньому за весь період (13 млн. 875,8 тис. грн.). Також у проекті ніде не вказана курсова різниця, яка може виникнути у зв’язку зі зміною курсу долара і з яких джерел вона буде покриватися. Є багато й інших невідповідностей. Проте найголовніше – в бізнес-плані вказано, що проект стане прибутковим завдяки запровадженню заощаджу вальних заходів та зростанню тарифів. За попередніми розрахунками управління економіки лише для погашення тіла кредиту та його відсотків, потрібно підвищити тарифи на 33%. Це при тому, що теперішні тарифи на воду та водовідведення не покривають витрат на 26,9 та 21,5% відповідно. Виходить, що якщо привести тарифи у відповідність та закласти у них витрати на кредит, то вони мають зрости майже на 70%. Виникає питання: чи спроможне населення оплачувати такі послуги та чи доцільно це? Ми порахували, що якщо буде встановлено тарифи на рівні їх фактичної собівартості та закласти 5% інвестиційну складову, що становите всього 15 коп. на 1 куб води, то за рік ми отримаємо додатково 1 млн. 96 тис. грн. За ці кошти можна за рік замінити три насоси на КНС, 1 км трубопроводу та провести реконструкцію внутрішньо будинкових мереж у шести будинках. У разі отримання кредиту цей мільйон ми мусимо спрямовувати на відсотки та адміністрування кредиту. При цьому потрібно віддавати ще й тіло кредиту. Свої аргументи та детальні розрахунки ми надамо нашим депутатам на найближчому засіданні депутатського клубу. Сподіваємося, що народні обранці ще раз детально проаналізують умови отримання кредиту та приймуть виважене рішення.

  No Comments.
You need to login or register to post comments.
< Prev   Next >

Дизайн та розробка Logic Land Ltd.

Меню
Кам'янець-Подільський
Блог
Політика
Комуналка
Статті
Каталог підприємств
Фото
Пошук на сайті
Листівки
Форум
Фестивалі
Карта сайта
Веб-майстру
Групи
Гостьова книга
Бронювання готелів
Партнери сайту
Інформери
Кам'янець-Подільський online
Обмін лінками - отримати код »


Фото
Експорт новин
Новини (RSS 1.0)
Новини (RSS 2.0)
Блог (RSS)
Форум (RSS)
Хто на сайті?
We have
21 guests online