УкраїнськаРусскийEnglish
Кам'янець-Подільський
Переказати кошти для допомоги Збройним Силам України з платіжної картки (Національний банк України)
 
Пульс Кам'янця-Подільського на Facebook - група Камянець-Подільський Онлайн
 
У календарі:
Нема подій
Голос України, 29.09.2010: Громада Кам’янця-Подільського не повірила силовикам
Автор: Alex Andrushchak   
30.09.10

Громада Кам’янця-Подільського не повірила силовикам, які звинуватили її голову в хабарництві, і вийшла на вулиціУвесь минулий тиждень та кілька днів нинішнього місто Кам’янець-Подільський прожило в справжньому шоці.

20 вересня під кінець робочого дня перехожі побачили біля будинку ради людей у масках (ними були працівники Служби Безпеки України) , а вже за годину містом поповзли чутки про арешт керуючого справами Миколи Нечая та міського голови Анатолія Нестерука.

Міський голова має дуже завидний як для керівника й місцевого політика рейтинг ( на позачергових виборах у червні 2008 року за нього проголосувало 86 відсотків виборців), багаторічний авторитет доброго господарника й порядної людини, а за два роки після його обрання міським головою він продемонстрував свою безкорисливу відданість громаді та її інтересам, у місті відбулося чимало змін на краще. Тривогу громадян можна зрозуміти. Наближаються місцеві вибори, й більшість населення мало надію, що Нестерук продовжить початі разом з громадою проекти, про які в час кризи інші міста й не мріють.

Інформації про те, що сталося, гостро бракувало. На питання людей працівники виконкому лише розводили руками: усіх попросили розійтися в їх кабінети. Силові структури відмовчувалися до 22 вересня, пополудні з’явилася офіційна інформація на сайті СБУ. Деякі провідні телеканали «оперативно» посмакували гарячу новину, подекуди перекрутивши навіть прізвища. Кам’янчан обурило, що деякі всеукраїнські ЗМІ вже поспішили приклеїти кам’янець-подільському міському голові тавро хабарника, забувши, що таке може зробити виключно суд. З неї стало відомо, що Служба безпеки України звинувачує міського голову та керуючого справами «в отриманні хабаря в особливо великому розмірі за сприяння у виділенні землі та подальшому зменшенні орендної плати» за ділянку в півтора гектара. І це теж було невтямки громаді. Бо в місті кожен п’ятий – підприємець, відтак, люди добре знають, що земельні питання аж ніяк не вирішує мер, чи хоча б виконком, їх розглядає виключно сесія. До того ж, останні місяці міський голова перебував у глухій опозиції щодо своєї ж політичної сили в раді – фракції «Батьківщини», яка не голосувала за внесені ним ті чи інші пропозиції. Протистояння завершилося тим, що Анатолій Нестерук написав заяву про вихід із «Батьківщини» і запевнив, що відтепер принципово завжди буде безпартійним, а балотуватися на новий термін згоден від будь-якої парторганізації, яка захоче його висунути. Кілька місцевих партійних осередків уже говорили про підтримку Нестерука на посаду міського голови.

Жодним чином не намагаючись вчинити тиск на слідство, втручатися в його таємницю, залишимо йому розслідування. Розповімо про те, як відреагувала громада, котра не повірила жодним звинуваченням. Обох затриманих під вартою доставили до відділення інтенсивної терапії міської лікарні через різке погіршення стану здоров’я, варту виставили й під їх палатами, що, звісно, не можна було б приховати від населення, яке лікується в тій же лікарні. Люди прийшли сюди з плакатами «Анатолію Макаровичу, ми вам віримо, тримайтеся!» Загальне хвилювання наростало. На інтернет-форумах з’явилися заклики про листи підтримки та масові акції. Міська рада ветеранів, яка нараховує понад 20 тисяч членів, першою написала звернення до Президента України. Напередодні на своєму пленумі ветерани прийняли рішення підтримувати на виборах Нестерука. До ветеранів приєдналося ще чимало громадських організацій. У цей же час усі політичні сили, представлені в раді, відмовчувалися, що дуже не подобалося їх виборцям. Люди вимагають інформації бодай про стан здоров’я міського голови. Коли ж містом поповзли чутки про переведення його в слідчий ізолятор у місті Хмельницькому, громадяни вийшли на майдан. Минулої п’ятниці понад дві сотні людей пікетували місцеве управління СБУ. Ніхто до них не вийшов. Тоді вони пішли до міської ради, де за мить зібрався майже двохтисячний мітинг (на фото), ініціатором якого стала та ж таки рада ветеранів. Прості люди не стримували свого обурення, затримання міського голови пов’язували з останніми хвилями арештів очільників місцевого самоврядування, що прокотилися Україною. «За один тиждень наш мер уже третій!»- повторювали мітингуючі. «Це йому мстять за те, що відвоював у власність громади «Тепловоденерго!» «Це покара за рішення бути позапартійним!» Виступали й старі, й молоді, говорили про те, що такого мера чекали багато років, емоцій, звісно, було багато. Згадали про різке зростання цін на продукти, газ, підвищення пенсійного віку… «Ми вам тут, бандюки, зробимо другу Францію!» «Пора взятися за вила!» - не стримувалися люди. «Перекриємо дороги! « « Хоч на день закриємо базар!» «Замовляймо автобуси та поїдемо під СІЗО в Хмельницький!» - звучали заклики. «А де ж наші депутати?» - питала громада. Затим прийшли до висновку: треба створювати комітет захисту демократії, який домагатиметься неупередженого розгляду справи щодо арешту міського голови.

-Ми в 2004 році вийшли на майдани не за Ющенка, а за себе, свою долю, - заявив організатор майдану-2004 в Кам’янці Василь Товкайло, який і очолив згаданий комітет. У його склад влилися й «ліві», й «праві», представники різних верств – підприємці, пенсіонери, робітники, молодь, духовенство. Мітингуючі рушили до мосту «Лань, що біжить», який знаходиться на автотрасі державного значення Київ -Чернівці , й упродовж години безперервно ходили переходом сюди-туди. Щоправда, машин на цей час на трасі не було. Міліція завбачливо пустила рух транспорту в об’їзд. Важкі фіри рушили через Старе місто, але їх проїзд там заборонено, замковий міст, пам’ятка світового значення кілька років тому реставрувалася державним коштом. «Так не повинно бути, - прокоментувала секретар міськради Валентина Волошина, - важковаговики запрудили вулиці, стояла черга аж до «Укрсоцбанку». На вимогу громади зібралася позачергова сесія міської ради. На неї прибув 41 депутат із 50, депутати та голова обласної ради Іван Гладуняк, котрий брав слово кілька разів, зауваживши, що це не виступ, а розмова, обмін думками. «Вельмишановні майбутні кандидати в депутати! Те, що сталося, є надзвичайною подією для всієї України. Що стосується юридичної частини справи, ми не маємо права впливати на неї. Але не можемо й мовчати. Немає вироку суду. По Україні такі ж ситуації, але не завжди є вироки суду. Є покази однієї людини на іншу. Прості люди ще краще за депутатів розуміють, які можуть бути наслідки цих подій, що за удар нанесено місту Кам’янцю-Подільському. Таким чином у Хмельницькому був знятий з перегонів міський голова Приступа. Коли таке відбувається під час виборчого процесу, це насторожує. Я знаю особисто Анатолія Макаровича, ми працювали разом, він був моїм першим заступником в облдержадміністрації, не приїхати було б неповагою до нього та кам’янчан. Він був у «Батьківщині», в глибокій опозиції, а це нелегко. Хочу запевнити, що обласна рада надаватиме всю необхідну підтримку місту. Буде моє звернення до прокурора області щодо неупередженого розгляду справи. Як на мене, досить жорсткий засіб обрано – взяття під варту. Ми не втручаємося в таємницю слідства, але ми повинні знати, що з людиною, яка користується такою повагою. Мені не подобається, що в місті перелякані люди, панікують директори заводів. Згуртуйтеся громадою, визначтеся, як ви далі хочете розвиватися.»

На це хмельницькому гостю відповів депутат Сергій Акимович: « Ніхто в Кам’янці-Подільському нічого не боїться й ніколи такого не було, щоб кам’янчани боялися. Шок – ось що ми всі пережили. Також був шок, коли він вийшов з партії.»

«Як ви розцінюєте те, - запитала присутнього на сесії прокурора міста депутат Наталія Кіященко, - що вже за п’ять хвилин по всіх телеканалах була інформація про подію. Звучало прізвище Андруховича і нібито його коментар. Насправді все було інакше.»

Перший заступник міського голови Валерій Андрухович заявив, що збирається спростувати інформацію, яку було оприлюднено від його імені. Він запевнив депутатів та громаду, що підготовка міського господарства до наступного зимового сезону йде нормально, майже всі намічені роботи здійснено, очікується виконання бюджету третього кварталу, всі відділи та управління виконкому працюють у звичному режимі.

Нарешті депутатський корпус виробив та прийняв звернення - до Президента України, до правоохоронних органів . «Дії правоохоронних органів, пов’язаних з арештом міського голови Анатолія Нестерука та керуючого справами Миколи Нечая, вважаємо надмірними. Просимо сприяти зміні запобіжних заходів на підписку про невиїзд. Сподіваємося, що дії правоохоронних органів не є наступом на права місцевого самоврядування. Розраховуємо на неупереджений розгляд справи.»

У понеділок містом поповзли чутки: Нестерук помер у СІЗО. Родині мера про це телефонували невідомі. «Не вірте, це вас так залякують, хочуть викликати загальний психоз»,- звернувся до людей отець Юрій Матвейцов. О п’ятій вечора на майдані знову зібрався кількатисячний мітинг. «У цей час у кабінеті першого заступника міського голови Валерія Андруховича вже чотири години знов продовжуються «маски-шоу», там люди в масках роблять обшук та вилучають якісь документи», - повідомив мітингуючих Василь Товкайло. Журналісти пробували дізнатися в силовиків, що тут відбувається, але ті ховали обличчя. Усе, що вдалося почути від них: «слідчі дії». Цього дня, в день великого свята Воздвиження у всіх церквах Кам’янця правили молебні за здоров’я міського голови. Стало відомо, що крім хворого серця, у нього ще й відкрилася виразка. Рідні не мають можливості спілкуватися з ним. Учасники мітингу звернулися також до працівників міськвиконкому, всіх його служб та управлінь з проханням адресувати Президенту України, правоохоронним органам листа, в якому б кожен засвідчив своїм підписом те, що міський голова ніколи жодному з них не давав вказівок отримувати будь-які гроші та передавати йому. Місто вважає: такі свідчення допоможуть зняти з мера тавро хабарника. У середу в Хмельницькому буде розглянуто апеляцію на рішення про взяття під арешт двох кам’янецьких посадовців. Комітет захисту демократії планує відправити у вівторок та в середу в Хмельницький декілька автобусів із людьми, на що мітингуючі зібрали гроші, є вже понад чотири тисяч підписів, збір триває. У кам’янчан на вустах одне: чи встигнемо ми відстояти міського голову до закінчення терміну висунення на нинішні вибори. Оскільки 27 вересня почалися партійні конференції з висунення кандидатів у депутати та на посаду міського голови, громада звернулася з листом до всіх політичних сил. «У цій ситуації, що склалася, ми вважаємо висунення будь-кого аморальним вчинком щодо громади, якщо в списках не буде Анатолія Нестерука.» Про свої конференції вже заявили Сильна Україна, УДАР віталія Кличка, Фронт змін, Народна партія, Громадянська позиція, Українська соціал-демократична партія, Союз лівих сил, Народна влада, ПРУ, Нова політика, Народний Рух України. Місцеві «бютівці» одноголосно висунули секретаря міськради Валентину Волошину, майдан бурхливо засудив цю новину, регіонали не висували жодної кандидатури, як і НРУ, Народна партія. Майдан одразу ж відповів тим, хто в час загальної біди прагне влади: якщо ви не з народом, вашу політичну силу в раду ми не пропустимо! Згуртованість і опір кам’янчан росте від дня до дня, від хвилини до хвилини. Безперервно працює штаб, яким стала рада ветеранів, а на майдані мають розгорнути намети.

Віра ШПИЛЬОВА.

  Коментарі відсутні.
Вам необхідно авторизуватись або зареєструватись, щоб розміщувати коментарі.
< Попер.   Наст. >

Дизайн та розробка Logic Land Ltd.

Меню
Кам'янець-Подільський
Блог
Політика
Комуналка
Статті
Каталог підприємств
Фото
Пошук на сайті
Листівки
Форум
Фестивалі
Карта сайта
Веб-майстру
Групи
Гостьова книга
Бронювання готелів
Партнери сайту
Інформери
Кам'янець-Подільський online
Обмін лінками - отримати код »


Фото
Експорт новин
Новини (RSS 1.0)
Новини (RSS 2.0)
Блог (RSS)
Форум (RSS)
Хто на сайті?
сторінку переглядають:
14 гостей