УкраїнськаРусскийEnglish
Кам'янець-Подільський
Переказати кошти для допомоги Збройним Силам України з платіжної картки (Національний банк України)
 
Пульс Кам'янця-Подільського на Facebook - група Камянець-Подільський Онлайн
 
У календарі:
Нет событий
Новий податковий кодекс або Подарунок на новий рік від Азарова.
Написал Гарик   
11.11.10

Уже всі давно чули про новий податковий кодекс, який мають прийняти цими днями, а в силу вступить після нового року. Думки щодо нього досить суперечливі - влада довольна і сама себе хвалить, а люди - бунтують! 

На сайті теленовин ( http://tsn.ua ) написано, що згідно нового податкового кодексу розширюються права податківців і збільшується контроль за підприємцями.

 

Цитую:  

З новим кодексом, податківці матимуть право приходити в приватне житло підприємців і здійснювати там перевірки, а також зобов'яжуть усіх суб'єктів підприємницької діяльності придбати касовий апарат.< br />

Окрім широко розрекламованого зниженння деяких видів податків, зокрема податку на прибуток та ПДВ, новий Податковий кодекс, запропонований урядом Миколи Азарова суттєво розширює права податківців та ускладнює і без того не просту діяльність дрібних українських підприємців.

"Микола Азаров пояснив, що тут немає розширення повноважень податківців, є лише їх уточнення, - сказав прес-секретар прем'єр-міністра Віталій Лукьяненко. - Необхідність їх викликана тим, що Кабмін, йдучи на зниження податкового тиску, чекає, що платники податків платитимуть добросовісніше. Інакше просто нізвідки брати прибутки для бюджету".

"Якщо прийняти кодекс в його нинішньому вигляді, в Україні почнеться податкова інквізиція, - парирує народний депутат від фракції НУ-НС Павло Жебрівський. - Уся схема посилення прав ДПАУ приведе до цього. Податкова отримає право без санкції суду прийти до вас додому і оцінити, грубо кажучи, ваше майно, а потім запитати - а на які гроші? Ще момент - списання грошей з рахунків підприємств без їх згоди. Простіше кажучи, налічила вам податкова деяку суму, яку треба заплатити, і дала 10 днів розрахуватися. Зараз, якщо ви не згодні, то звертаєтеся до суду, який і визначає, треба вам платити або ні. А по новому кодексу цю суму заберуть з вашого рахунку, і вже не податкова, а ви доводитимете, що цю суму не повинні. При цьому гроші вже будуть у податкової, і доки триватиме суд, можете паралельно йти на паперть, щоб не дати своєму бізнесу померти".

Декларація прав податкової

Проект Податкового кодексу істотно розширює можливості контролюючих органів по перевірці підприємців: податківці дістануть доступ до банківської таємниці, штрафи з підприємств списуватимуть на першу вимогу, а позапланові перевірки можна буде проводити з щонайменшого приводу.

1. Розкриття банківської таємниці

На вимогу податкової може бути розкрита банківська таємниця: інформація про наявність банківських рахунків, рух засобів та ін.

2. Касові апарати - для всіх

Усі підприємці (у тому числі і ті, хто на єдиному податку) повинні будуть використовувати касові апарати. Йде посилення податкового контролю, оскільки доведеться звітувати про податки щомісячно. Для багатьох "спрощенців" це - дороге задоволення, оскільки касовий апарат коштує мінімум 1600 грн.

3. Гроші заберуть без суду

Податкова зможе здійснювати списання засобів платника податків без рішення суду (зараз - тільки за рішенням суду). Фактично, податкова зможе нараховувати будь-які суми податків або штрафів, а підприємець повинен автоматично їх погашати, а потім вже йти до суду і доводити свою правоту.

4. Сперечатися з податковою - марно

Якщо платник податків намагається оспорити в суді вимоги податківців сплатити якісь податки або штрафи, тепер такий позов не припиняє податкові рішення. Якщо ж суд прийме остаточне рішення про неправомірність дій податковою, то тоді податківці повинні повернути гроші підприємцеві. На практиці усі судові процеси затягуються на довгі роки.

5. Допит свідків

Податківці зможуть опитувати працівників підприємств про їх реальні прибутки. А це вже вторгнення в нормальний ритм роботи підприємства.

6. Вторгнення в квартири

Податкова матиме право приходити в приватне житло громадян і здійснювати там перевірки, якщо суб'єкт приватного підприємництва зареєстрований там як платник податків.

7. Заморожування роботи підприємств

Податківці зможуть ініціювати припинення різних операцій підприємця на рахунках в банках і інших фінустановах (окрім зарплати, податків і так далі), якщо підприємці, приміром, не дозволили податкової здійснити перевірку приміщень або надали не усі документи для перевірки.

8. Перевірки у будь-який момент

Податківець має право на додаткову перевірку без узгодження своїх дій зі своїм начальством (наприклад, має право вилучення документів за власною ініціативою). А це може означати, наприклад, пильну увагу до неугодних підприємців.

9. Позапланові перевірки - за щонайменшу помилку

Права на позапланові перевірки без попереднього повідомлення платників податків сильно розширені. Приміром, податкова може перевірити підприємця, якщо той вчасно не подав декларацію про прибутки.

10. Визначення прибутків за всяку ціну

Податкова зможе використовувати як звичайні форми контролю (перевірки, звіряння і так далі), так і так звані "непрямі" методи визначення прибутків. У Податковому кодексі вони не прописані, але, судячи з усього, йдеться про контроль за витратами громадян.

 Проте на сайті http://liga.net написано щось про податкові канікули, а саме: 

Проект нового Податкового кодексу України передбачає введення з 1 січня 2011 року податкових канікул для малого і середнього бізнесу. Про це повідомив сьогодні на брифінгу Міністр фінансів Федір Ярошенко.


Як передає кореспондент ЛІГАБізнесІнформ, Ф.Ярошенко зазначив, що Податковий кодекс передбачає на період з 1 січня 2011 року до 31 грудня 2015 року податкові канікули для суб'єктів малого і середнього бізнесу. Зокрема проект Податкового кодексу передбачає нульову ставку єдиного податку для фізичних осіб, які проводять господарську діяльність виключно з надання побутових послуг і обсяг прибутків яких при підтвердженні статусу платника податків не перевищує 300 тис. грн.


"6% ставки для юридичних осіб, які перебувають на спрощеній системі оподаткування, граничний обсяг розміру прибутку для таких осіб до трьох тисяч мінімальних зарплат, 2,7 мільйона гривень", - сказав Ф.Ярошенко.


Крім того, за його словами, нульова ставка податку передбачена для юридичних осіб, обсяг прибутків яких при підтвердженні статусу платника податків не перевищує 100 тис. грн.


Також Міністр повідомив, що новий кодекс зберігає норму про те, що платники єдиного податку не будуть вносити плату за землю і спеціальне використання природних ресурсів.

 

Ваші думки з цього приводу? Може є юрист, який роз'яснить, що буде?? І не зрозуміло, що чекає на інтернет-заробітчан (фрілансерів), зокрема тих, які зареєстровані... 

 
Обсуждение (11 комментариев)
Новий податковий кодекс або Подарунок на новий рік від Азарова.   12.11.2010 [17:17:16]
** Обговорення статті: Новий податковий кодекс або Подарунок на новий рік від Азарова. **

Азаров как маньяк носится с идеей кассовых аппаратов ещё со времён Кучмы но тогда Данилыч поставил на место этого деятеля но сейчас у него второе дыхание. Думаю это шанс для него поднять не хилые бабки - посчитайте сколько рынков на Украине и кассовый аппарат в каждый киоск - сумма солидная - а теперь догадайтесь с трёх раз кто эти самые аппараты будет поставлять и реализовывать!!!! А потом через годик-полтора скажут а на фига нужны эти кассовые аппраты на рынках!!!!
#26004
RE: Новий податковий кодекс або Подарунок на новий рік від Азарова.   13.11.2010 [19:23:43]

автор В.Петренко м.К-Подiльський http://blogs.pravda.com.ua/authors/pantyuk/
#26094
RE: Новий податковий кодекс або Подарунок на новий рік від Азарова.   14.11.2010 [18:17:40]
Картина 100% відповідає реаліям... Всі про це знають, але усім пофігу))
#26137
RE: Новий податковий кодекс або Подарунок на новий рік від Азарова.   16.11.2010 [13:09:55]
#26198
RE: Новий податковий кодекс або Подарунок на новий рік від Азарова.   19.11.2010 [06:01:38]
Подарок от Азарова стал вчера реальностью.

Какие конструктивные действия можем предпринять мы, обычные люди?
Читал об инициативе всеукраинского референдума о недоверии раде и презику. Кто и когда будет собирать подписи?

И еще, согласно меморандуму который будет подписан с МВФ нам еще разок увеличат цену на газ и поднимут пенсионный возраст. Жить будет еще веселее!
#26314
RE: Новий податковий кодекс або Подарунок на новий рік від Азарова.   19.11.2010 [08:03:26]
Солидарна. Конструктивные действия!
1. Можно скандировать "а-ля гер ком а-ля гер" (http://psyfactor.org/lib/tolpa.htm#5)
2. Можно оказывать грамотное сопротивление.
3. Можно пытаться жить с учетом новых реалий (http://sta.gov.ua/jforum/forums/show/5209.page;jsessionid=B4AB7FAF5D8BDAE1F5F9255469F1ECC0) - дело вкуса.
#26317
RE: Новий податковий кодекс або Подарунок на новий рік від Азарова.   19.11.2010 [18:50:26]
Ну тепер будьмо чекати, до кого в гості завітають "люди" з податкової...
А СФГ (селянське (фермерське) господарство), яке сплачує єдиний фіксований (щось таке, податок для СФГ, відмінний від фіксованого податку для підприємців) податок теж буде прижати з Їічка??

Хай приходять до мене)) Песик давно м'яса не їв, а людського, оподаткованого, взагалі не смакував) Головне, що закон про вбивство у себе на приватній території не зняли, а то жалко собачку)))
#26329
RE: Новий податковий кодекс або Подарунок на новий рік від Азарова.   19.11.2010 [19:04:08]
RE: Новий податковий кодекс або Подарунок на новий рік від Азарова. Репутація: 6

Дякую! Бiльше не буду)));)
#26332
RE: Новий податковий кодекс або Подарунок на новий рік від Азарова.   24.02.2011 [07:47:41]
Цитата:
Норми Податкового кодексу, які набувають чинності з 1 квітня, спровокують зростання цін на продукти.
З початком другого кварталу набуде чинності одна з найцікавіших опцій скандального Податкового кодексу - заборону юрособам відносити витрати на придбання товарів і послуг, куплених у фізосіб-суб'єктів підприємницької діяльності на валові витрати. Іншими словами, після того як, наприклад, роздрібна мережа купить у підприємця певний товар, їй доведеться заплатити до бюджету ще й податки з цієї суми.
"Читаючи Податковий кодекс, мене осінило, що цей документ і багато інших закони написані для іншої економіки. Для економіки неінноваційної, без послуг, з виробництвом промтоварів і обмеженим асортиментом, - заявив Валерій Пекар, віце-президент Українського союзу промисловців і підприємців. - Це відповідає економіці повоєнних 50-х років. У ній немає місця послугам, враженням, інтелектуальним продуктам".
"Зрозуміло, що таким чином уряд намагається скоротити число способів мінімізації оподаткування. Однак подібні заходи яскраво суперечать більш-менш здоровому економічному глузду, - вважає Олег Іванець, економіст ІГ "Арт Капітал". - Дана норма, по суті, обмежує свободу підприємництва, яка у нас і так на досить низькому рівні".
Такі перспективи ставлять роздрібні мережі перед необхідністю заміни фізосіб-підприємців на юридичних осіб в числі своїх постачальників. Про початок такого процесу вже заявив один із західних рітейлерів. Тільки ось податкове навантаження на те ж приватне акціонерне товариство набагато вище, ніж на фізособу-підприємця. Тому навіть перереєстрація одного і того ж підприємця в юрособу повинна збільшити вартість продукції при відвантаженні роздрібної мережі.
"ТОВ і ПрАТ, як правило, несуть велике податкове навантаження у порівнянні з одинаками, тому теоретично їх цінові пропозиції продукції та послуг знаходяться на рівень вище. Незначно, але вище, - говорить Андрій Шевчишин, керівник аналітичного департаменту ІГ "ТАСК". - Крім цього не варто забувати, що ті ж ТОВ також працюють з єдиноподатниками і будуть мати ті ж проблеми. Тому припускаю, що адекватних цін не вийде".
Оцінки впливу нових вимог Податкового кодексу трохи розходяться. Так, за оцінками Олега Іванця, зростання собівартості продукції для рітейлерів складе 15%. "Попередньо оцінюю зростання цін, викликане фактором скасування віднесення витрат на єдиноподатника на валові витрати, на рівні 2-3%, - прогнозує Андрій Шевчишин. - Малоймовірно, але дана тенденція може бути компенсована за рахунок зниження рентабельності самих рітейлерів".
Хоча аналітики також підкреслюють, що цей процес не буде різким за рахунок можливості мереж впливати на постачальників. "В умовах, коли торговельні мережі диктують правила гри постачальникам продукції, останні для збереження бізнес-відносин з оптовиками і рітейлом змушені будуть не тільки швидко перейти на загальну систему оподаткування, але і відмовитися від підвищення цін, незважаючи на зростання витрат після зміни системи оподаткування, - вважає Тарас Кушнір, аналітик "ІТТ-Консалт".
Як би там не було, нововведення посилять тенденції з тінізації роботи малого бізнесу, що, в свою чергу, позначиться і на соціальній сфері.
"Ті єдиноподатники, які отримували додану вартість менше 23% (ставка податку на прибуток в рамках загальної системи оподаткування), будуть зазнавати збитків і ліквідуватися або шукати шляхи компенсації податку на прибуток (наприклад, скорочувати працівників)", - говорить Тарас Кушнір.
За оцінками Ігоря Сухомлина, начальника управління організації надання соціальних послуг Державного центру зайнятості України, тільки за два місяці дії Податкового кодексу тіньова зайнятість зросла в два рази. Але навіть якщо бізнес і знайде вихід з ситуації, що складається, то заплатити за це все одно доведеться споживачеві.
"У нас податкова система побудована таким чином, що платити всі податки неможливо. Тому в підприємців є тільки один вихід - придумувати якісь схеми, - каже Олег Іванець. - Благо, це зробити можна в будь-якій системі. А такі схеми, хоч і не такою мірою, як податкові "новації", все одно збільшують витрати підприємців, а значить, і ціни для кінцевих споживачів".
Якщо в Кодекс не буде внесено ніяких змін, то наші співгромадяни відчують його вплив на ціни в роздробі вже в перші місяці після дії норми. "Виходячи з цього, квітень і травень будуть особливо показовими з точки зору впливу Податкового кодексу на ціни, - прогнозує Андрій Шевчишин. - Звичайно, уряд намагається працювати на випередження і обмежити рентабельність виробників та оптових мереж, або іншими адміністративними методами обмежити зростання цін на продовольство, щоб пом'якшити інфляційний удар".
Зростання ж цін і додатковий імпульс для інфляції укупі з соціальними наслідками надалі будуть тільки стримувати споживчий попит.

http://news.finance.ua/ua/~/1/0/all/2011/02/24/228998
#31093
RE: Новий податковий кодекс або Подарунок на новий рік від Азарова.   24.02.2011 [10:25:36]
Ось воно що... Цікаво))) На весні, в цей період, якщо гарно збурити народ, можна добитися повстання і знести всю ту херню при владі нафіг! Яника на ковбасу пустити, Азарова на котлети, а депутатів - залити по груди в бетон, щоб помаленько вмирали)))
#31106
RE: Новий податковий кодекс або Подарунок на новий рік від Азарова.   20.10.2011 [09:01:28]
Цитата:
Верховная Рада приняла закон по упрощенцам. За изменения в Налоговый кодекс Украины и некоторые другие законодательные акты относительно упрощенной системы налогообложения, учета и отчетности №8521 проголосовало 264 карточки народных депутатов.

http://news.liga.net/news/N1130864.html
#39805

You need to login or register to post comments.
< Пред.   След. >

Дизайн та розробка Logic Land Ltd.

Меню
Каменец-Подольский
Блог
Политика
Коммуналка
Статьи
Каталог предприятий
Фото
Поиск на сайте
Открытки
Форум
Фестивали
Карта сайта
Веб-мастеру
Группы
Гостевая книга
Бронирование гостиниц
Партнеры сайта
Інформери
Кам'янець-Подільський online
Обмін лінками - отримати код »


Фото
Експорт новин
Новини (RSS 1.0)
Новини (RSS 2.0)
Блог (RSS)
Форум (RSS)
Хто на сайті?
Сейчас на сайте:
Гостей - 13