УкраїнськаРусскийEnglish
Кам'янець-Подільський
Переказати кошти для допомоги Збройним Силам України з платіжної картки (Національний банк України)
 
Пульс Кам'янця-Подільського на Facebook - група Камянець-Подільський Онлайн
 
У календарі:
Нет событий
ІV Міжнародний фестиваль національних культур «Острів семи скарбів» в Кам'янці-Подільському
Написал Alex Andrushchak   
29.11.10

З 30 вересня по 04 жовтня 2010 року місто Кам'янець-Подільський приймало ІV Міжнародний фестиваль національних культур «Острів семи скарбів», організаторами якого виступили Хмельницька обласна державна адміністрація, управління культури, туризму і курортів Хмельницької обласної державної адміністрації та відділ культури Кам'янець-Подільської міської ради.

Фестиваль являв собою яскраве дійство, складовими частинами якого були вивчення і популяризація історичного минулого, відродження культурно-мистецьких традицій і, звичайно ж, підтримання дружніх зв’язків з іноземними державами. Це свято – данина поваги і вдячності тим народам, які зробили свій внесок в історію Кам'янця-Подільського. Адже не секрет, що і сьогодні в нашому місті можна зустріти молдован і румунів, поляків і росіян, євреїв та вірмен. І звичайно українців. Ці різні народи, різні мови, різні світогляди, різні культури протягом восьми століть писали в камені, на полотні, на папері і просто в людських душах історію славетного і прекрасного Кам'янця-Подільського.

Розпочався фестиваль у четвер 30 вересня. По обіді біля міського Будинку культури зібралися автобуси із закордонними номерами, учасники фестивалю прибували в наше місто. Кам'янчани гаряче вітали колективи запашним короваєм, представники ансамблів встановлювали прапори своїх держав у фестивальне кострище, а в залі будинку культури звучали гімни країн-учасниць фестивалю та державний Гімн України. На свято завітали ансамбль пісні танцю «Валбжих» з однойменного міста Польщі, народний ансамбль танцю «Юність» з російського міста Чехов, вірменський ансамбль танцю «Барекамутюн» з Одеси, фольклорний ансамбль «Гура Ізворулуй» з Сучави (Румунія), ансамбль танцю «Хора-Хоріца» зі столиці Молдови Кишинева та єврейська вокальна студія «Авів» з м. Сум. Ввечері цього ж дня для творчі колективи та виконавці Кам'янця-Подільського подарували справжнє свято для учасників фестивалю та нічну екскурсію в Старому замку. Концертна програма національного спрямування складалась з творів у виконанні народного ансамблю танцю «Кам’янчанка» (П.Гаврилюк) та народного театру української пісні «Петридава» (Т.Столаба) міського Будинку культури, солістів театру пісні «Любава» (Л.Мартинюк) Андрія Мартинюка та Анастасії Петровської, ансамблю народної музики «Подільський дивограй» (В.Солтис) дитячої школи мистецтв, оркестру народних інструментів «Князі України» (Р.Горченко) дитячої музичної школи ім. Ф.Ганіцького та фольклорного ансамблю «Джерело» (Т.Столаба) Кам'янець-Подільського коледжу культури і мистецтв. Всіх присутніх пригощали кулішем та юшкою, навколо лунали пісні та панували запальні танці.

Другий день свята розпочався екскурсійною програмою для учасників фестивалю по Старому місту та фотографуванням біля визначних пам’яток. В цей же час у вірменському дворику музею-заповідника відбувалось обрядове дійство «Закликання щасливої долі для неодружених дівчат та жінок».

А вже о 1130 год. в актовій залі Подільського державного аграрно-технічного університету відбулись урочистості та святковий концерт з нагоди Дня працівників освіти за участю колективів-учасників фестивалю. Гаряче приймали викладачі та студенти фольклорні виступи ансамблів, гучними оплесками супроводжували художні номери.

Фестивальний день продовжився о 1400 год. у міському Будинку культури, де учаснику фестивалю «Острів семи скарбів» дарували своє мистецтво освітянам міста. Хлібосольні росіяни привітали освітян та вручили коровай першому заступнику міського голови Валерію Андруховичу, запальними танцями порадували глядачів вірмени, познайомили із свої фольклором учасники ансамблю пісні танцю «Валбжих», повели у дивний свят єврейської культури солісти вокальної студії «Авів», відкривали свої серця учасники фольклорного ансамблю «Хора-Хоріца», дивували своєю безпосередністю співаки і танцюристи з Румунії та заворожувала народними піснями солістка Харківського театру опери та балету Зоряна. Ввечері цього ж дня у сквері «Гунські криниці» розпочалось урочисте відкриття фестивалю «Острів семи скарбів». Навколо водойми пройшов парад учасників свята, у фестивальному букеті знову замайоріли стяги країн-учасниць, лунали національні пісні та дивували фольклорні танці. Завершилось свято дискотекою, під час якої звучали популярні сучасні мелодії кожної із країн та звичайно українські хіти. На знак братерства народів представники колективів пустили на воду символічні вінки дружби із запаленими серцями та водили хоровод під звуки Гімну фестивалю національних культур.

В суботу завирувало життя на площі Польський ринок, адже з самого ранку навколо майдану почали розташовуватись майстри та народній умільці, а також підприємства харчової промисловості, які виставляли страви національних кухонь. У Вірменській криниці відкрилась фотовиставка «Острів миру, дружби, скарбів».

На жаль, погодні умови завадили проведення свята національних страв, ігор та забав та дитячого шоу «Рушничок єднання», але після обіду на головній сцені відбувся концерт-парад муніципального духового оркестру районного центру культури і мистецтв «Розмай» (М.Тихоліз), а у вірменському дворику музею – літературно-мистецький вернісаж «В полоні слова, музики і фарб».

У цей час, в центрі міста, поки на майдані Відродження будувалась святкова кавалькада, в сесійній залі проходила зустріч першого заступника міського голови В.Андруховича, секретаря міської ради В.Волошиної та завідувача відділу культури, депутата міської ради О.Чорнобиль з керівниками та учасниками творчих колективів – учасників фестивалю. Привітання для учасників фестивалю від імені голови облдержадміністрації Василя Ядухи та начальника управління культури ОДА Ірини Трунової передала перший заступник начальника управління культури, туризму і курортів Марина Алєксеєва. Теплі слова лунали із уст керівників ансамблів на адресу організаторів свята, вони дякували за гостинність та щирість господарів. Присутні обмінялись подарунками та сувенірами, вручили хліб-сіль господарям свята та висловили впевненість у необхідності проведення подібних заходів.

І ось крокує містом святкова хода «Карнавал дружби», під прапорами семи країн йдуть учасники фестивалю та гості міста. Серед них ансамбль мажореток дитячої школи мистецтв (О.Ящук), духовий оркестр факультету військової підготовки Кам'янець-Подільського національного університету ім. І.Огієнка (А.Жарій), народний духовий оркестр Кам'янець-Подільського коледжу культури і мистецтва (Л.Остап’юк), офіційні особи міста, учасниці параду наречених в весільних та вечірніх сукнях, ансамбль пісні і танцю «Валбжих», м. Валбжих (Польща), вірменський ансамбль танцю «Барекамутюн», м. Одеса (Україна), народний ансамбль танцю «Юність», м. Чехов (Росія), єврейська вокальна студія «Авів», м. Суми (Україна), фольклорний ансамбль «Хора-Хоріца», м. Кишинів (Молдова), фольклорний ансамбль «Гура Ізворулуй», м. Сучава (Румунія) та народний аматорський хор ЗАТ «Славутабудфарфор», м. Славута (Україна).

І знову повниться Ратушна площа стоголоссям мов та різнобарв’ям посмішок, лунає Гімн України та звучить вітальне слово першого заступника міського голови В.Андруховича. У своєму виступі Валерій Миколайович підкреслив, що в Кам'янці-Подільському поруч мешкають представники різних національностей, тому й не дивно, що ця яскрава акція відбувається в нашому древньому місті. Валерій Миколайович побажав всім учасникам фестивалю невичерпної енергії та здійснення найзаповітніших мрій.

Секретар міської ради Валентина Петрівна Волошина приєдналась до вітальних слів та вручила найвищу міську відзнаку – високе звання «Почесний громадянин міста» голові міськрайонної спілки інвалідів Тамарі Георгіївні Сосновській.

Урочистості завершились, і на фестивальній сцені розпочались етно-вечорниці «У кам’янецької чорнобрової Мариці». Цього разу на гостину до подільської панночки (цю роль виконувала викладач коледжу культури і мистецтв, автор віршованого сценарію та ведуча усіх заходів фестивалю Інна Семенків) завітали учасники фестивалю та місцеві колективи, серед яких народний ансамбль танцю «Кам’янчанка» та театр української пісні «Петридава» міського Будинку культури, фольклорний ансамбль «Джерело» коледжу культури і мистецтв, ансамбль народної музики «Подільський дивограй» дитячої школи мистецтв, тріо «Три сини» (у складі Артема Белеуша, Андрія Мартинюка та Назара Щегельского) та солістки театру пісні «Любава» Катерина Газіна та Олена Дубінська.

А коли вже на вулицях міста запалали вечірні ліхтарі, на сцену вийшли учасники зоряного концерту – студенти Київського національного університету культури і мистецтв, випускники театру пісні «Любава» Сергій Кащен та Діана Мачулайтіс, а також популярна співачка, голова місцевого осередку Асоціації діячів естрадного мистецтва Броніслава Солтисік.

Не змогли не подарувати своє мистецтво кам’янчанам та гостям міста й учасники фестивалю. І знову один за одним виходили на сцену учасники з польського, вірменського, російського, молдавського, румунського та єврейського колективів. На завершення свята пролунав гімн фестивалю та відбулась святкова дискотека в національних ритмах «Під зорями Старого міста».

В неділю з самого ранку площа Польський ринок знов наповнилась посмішками та радістю. В центрі майдану стояло три казани із кулішем, юшкою та гарячими напоями, а навколо них розгорнувся майстер-клас національних танців, які демонстрували всім бажаючим учасники та гості фестивалю. Різнобарв’я народних танців, самобутність національного фольклору – ось те, що намагались відтворити учасники закордонних колективів. Велике коло біля міської Ратуші свідчило про єдність народів та їх щиру дружбу.

Майстер-клас непомітно переріс у священну братчину «Козацький куліш» та урочисте закриття фестивалю. Представники колективів-учасників фестивалю вклали у кострище сім символічних полін та запалили сім смолоскипів на знак братерства народів. І запалав на Ратушному майдані фестивальний вогонь, закружляли у хороводі учасники свята, лунало на семи мовах слово «Дружба». І поки перший заступник міського голови В.Андрухович пропонував керівникам колективів підняти фестивальний Кубок вина та вручав пам’ятні сувеніри про наше місто, на сцені знов розгорнулась палітра національних пісень та танців.

На завершення свята всі учасники фестивалю вийшли на сцену і привітали молодят, які в цей час фотографувались біля Ратуші, з одруженням. Церемонію закриття здійснила директор фестивалю, завідувач відділу культури, депутат міської ради Ольга Володимирівна Чорнобиль. Вона підкреслила, що дух фестивалю об’єднав серця та народи, а також запросила колективи на V ювілейний фестиваль національних культур «Острів семи скарбів», який обов’язково пройде знову наступного року. І поки лунав гімн фестивалю, в дружніх обіймах прощалися учасники свята, обмінювались адресами та фотографувались на згадку.

Для усіх кам’янчан організатори свята в цей же день підготували концерт солістів театру пісні «Любава», який теж відбувся на площі Польський ринок, а ввечері для учасників фестивалю та усіх бажаючих було проведено дружню вечірку «Фестивальна мозаїка» у міському Будинку культури. І вже неможливо було розібрати, хто і звідки приїхав, не потрібно було ніяких перекладачів, адже мова дружби, братерської любові та мистецтва зрозуміла для всіх без винятку.

Організаційний комітет фестивалю висловлює подяку за підтримку та надання допомоги у проведенні свята голові Хмельницької обласної державної адміністрації Василю Ядусі, начальнику управління культури, туризму і курортів облдержадміністрації Ірині Труновій, першому заступнику начальника управління культури, туризму і курортів облдержадміністрації Марина Алєксеєвій, першому заступнику міського голови Валерію Андруховичу, начальнику управління освіти і науки Володимиру Тюріну, начальнику управління міжнародних зв’язків і туризму Віктору Травінському, завідувачу відділу фізичної культури та спорту Степану Павловському, завідувачу організаційного відділу Валерію Клименку, завідувачу відділу торгівлі та захисту прав споживачів управління економіки Сергію Цвяку, начальнику управління житлово-комунального господарства Сергію Середюку, ректору Подільського державного аграрно-технічного університету Миколі Бахмату, начальнику факультету військової підготовки КПНУ ім. І.Огієнка Сергію Мальченку, директору коледжу культури і мистецтв Руслану Нелюбову, директору школи-інтернату Олені Козловій, директору НВК з центром реабілітації для слабкозорих дітей Аллі Буданцевій, директору кафе «Смакота» Зінаїді Повозніковій.

Активну участь в організації свята взяли міський Будинок культури (О.Шеремета), історичний музей-заповідник (Л.Станіславська), централізована бібліотечна система (В.Любецький), дитяча музична школа ім. Ф.Ганіцького (В.Синиця), дитяча школа мистецтв (В.Рябчук), дитяча хорова школа (І.Нетеча) та дитяча художня школа (Т.Щербина).

Щиру вдячність за допомогу в проведенні свята висловлюємо приватному підприємцю Олегу Вощинському, генеральному директору підприємства «Полімет» Анатолію Глозману, депутатам міської ради Олександру Шкварському та Сергію Акимовичу.

Велику допомогу у супроводі іноземних колективів надали волонтери – викладачі дитячої школи мистецтв Анжела Петрова, Світлана Мушко, Наталія Мушинська, Денис Майловський, Марія Омельчук, Олеся Королюк та завідуюча бібліотекою-філією №6 для дітей Олена Галенко.

Промайнув ІV Міжнародний фестиваль національних культур «Острів семи скарбів», але в пам’яті учасників свята залишаться світлі та яскраві спогади про наше неповторне місто. І ми впевнені, що наступного року вони повернуться до нас знову!

Заступник завідувача
відділу культури
П.Гаврилюк

  Нет комментариев.
You need to login or register to post comments.
< Пред.   След. >

Дизайн та розробка Logic Land Ltd.

Меню
Каменец-Подольский
Блог
Политика
Коммуналка
Статьи
Каталог предприятий
Фото
Поиск на сайте
Открытки
Форум
Фестивали
Карта сайта
Веб-мастеру
Группы
Гостевая книга
Бронирование гостиниц
Партнеры сайта
Інформери
Кам'янець-Подільський online
Обмін лінками - отримати код »


Експорт новин
Новини (RSS 1.0)
Новини (RSS 2.0)
Блог (RSS)
Форум (RSS)
Хто на сайті?
Сейчас на сайте:
Гостей - 14
и пользователей - 1
VirgilTiz