УкраїнськаРусскийEnglish
Кам'янець-Подільський
Переказати кошти для допомоги Збройним Силам України з платіжної картки (Національний банк України)
 
Пульс Кам'янця-Подільського на Facebook - група Камянець-Подільський Онлайн
 
У календарі:
Нема подій
Як допомогти лебедям взимку
Written by nimacha   
sereda, 12 sichen` 2011
cignus Щороку знов і знов постає проблема - як допомоги зграї чи одинокому лебедю, що зимують на річках та ставках НПП Подільські Товтри. За свідченням людей, ополонки потихеньку замерзають, а їжею в потрібній кількості забезпечити себе самостійно лебеді явно не можуть. 
Наскільки серйозною є ситуація і чим дійсно ми можемо допомогти зимуючим птахам? 

Взимку на території парку лебеді концентруються на незамерзаючих водних ділянках, в яких традиційно залишаються на зимівлю птахи. В зими з особливо сильними морозами, птахи збиваються в зграї з великою чисельністю, і такі водойми не можуть їх прогодувати. Важливо знати, що в теплі пори року не рекомендовано підгодовувати водоплавних птахів, оскільки вони легко звикають до неприродної їжі і є небезпека, що потім птахи не зможуть самостійно добувати їжу. Але в період сильних морозів допомога свідомих людей дійсно необхідна.


Найкращим кормом для підгодівлі лебедів взимку є батон або білий хліб. Годувати птахів чорним хлібом не радять. Це шкідливо для їх травної системи. Не відмовляться пернаті й від каш: особливо картопляної та пшоняної. Можна давати розмочене зерно. 

Дехто, спостерігаючи за замерзанням водойми навколо птахів, пробує розбивати лід палицями та кілками. На погляд багатьох орнітологів – спеціалістів з вивчення птахів, це не зовсім доцільно. Справа в тому, що таким чином ми можемо, того не бажаючи, заманити птахів у своєрідну пастку. Уявіть – сьогодні ви розбили схопивший воду свіжий лід, в ополонку припливли лебеді. А завтра ви раптом не змогли проконтролювати процес. І вода все одно замерзла. Це й страшно. Тому таке втручання загрожує життю птахів. 
Іноді трапляються ще й такі випадки: люди бачать птахів, що нерухомо сидять на льоду, і б'ють на сполох: «Птахи вмерзли в лід». Але таке відбувається рідко. Найчастіше це лебеді або качки, які «відпочивають»: виходять на лід, ховають лапки в пір'я і таким чином зберігають енергію, гріються. Так що спостерігати варто, але паніка – зайва.
Проблема полягає саме у забезпеченні птахів кормом.

Не варто забувати й про власну безпеку і бути максимально обережними на льоду, а також на підходах до водойм. 
_________________________________________

прошу по можливості поширювати інформацію 
  No Comments.
You need to login or register to post comments.
< Prev   Next >

Дизайн та розробка Logic Land Ltd.

Меню
Кам'янець-Подільський
Блог
Політика
Комуналка
Статті
Каталог підприємств
Фото
Пошук на сайті
Листівки
Форум
Фестивалі
Карта сайта
Веб-майстру
Групи
Гостьова книга
Бронювання готелів
Партнери сайту
Інформери
Кам'янець-Подільський online
Обмін лінками - отримати код »


Фото
Експорт новин
Новини (RSS 1.0)
Новини (RSS 2.0)
Блог (RSS)
Форум (RSS)
Хто на сайті?
We have
15 guests online