УкраїнськаРусскийEnglish
Кам'янець-Подільський
Переказати кошти для допомоги Збройним Силам України з платіжної картки (Національний банк України)
 
Пульс Кам'янця-Подільського на Facebook - група Камянець-Подільський Онлайн
 
У календарі:
Нет событий
У неділю в Кам’янці-Подільському відбулися вибори
Написал Oleksandr Solontay   
17.01.11

Як відомо, в неділю, 16 січня в м. Кам’янці-Подільському відбувалися вибори депутата міської ради по мікрорайону «Селище Жовтневе». Вибори пройшли в окрузі №24, який звільнився після призначення заступником міського голови Сергія БАБІЯ, оскільки після затвердження на посаду він змушений був скласти мандат обранця.

За інформацією спостерігачів від громадянської кампанії МВАРТА, участь у виборах взяло 789 (28,06%) виборців, що є типовим для подібних маленьких виборів. Як правило, середня явка в Україні на такі вибори становить від 20 до 60% (максимум). Традиційно, місцеві вибори цікавлять громадян менше, ніж вибори Президента України та Верховної Ради України. Серед місцевих виборів, більше половини населення активно цікавляться виборами сільських та міських голів, і тільки третина – вибори місцевого депутатського корпусу.

Виборчий процес у Кам’янці-Подільському відстежувався групою активної громадськості у складі 9 осіб з різних регіонів України - м. Київ, м. Ужгород, м. Львів, м. Севастополь та м.Вінниця. Група була направлена громадянською кампанією «МОЛОДІЖНА ВАРТА: молодь за вами спостерігає!» та підтримана місцевою організацією ВМГО ФРІ. Під час виборів, було поставлено важливий експеримент, щодо зусиль громадськості з мобілізації виборців, особливо молоді, підвищення її свідомості. Експеримент вдався і в майбутньому матиме всеукраїнське значення.

Зокрема, представникамикампанії, за підтримки місцевих активістів, було здійснено по будинковеопитування виборців із запрошенням взяти участь в голосуванні, проведеноанкетування молоді на виході з дільниці №31 та здійснено поширення запрошеньчерез старше покоління до молодшого.

Врезультаті, вперше в історії Кам'янця-Подільського,«молодша» частина мікрорайону«селища Жовтневе» (ДВК №31) проголосувала активніше «старшої», що голосує на32-й дільниці. Це наочно демонструє порівняння активності виборців 16 січня зпопередніми місцевими та президентськими виборами:Активність виборців м.Кам'янця-Подільського по мікрорайону «Селище Жовтневе»

Виборча дільниця Активність виборців на виборах Президента Активність виборців на місцевих виборах
17.01.2010 7.02.2010 31.10.2010 16.01.2011
31 % число   66,16% (1009)   69,64% (1053)   41,77% (632)   29,95% (455)
32 % число   67,54% (876)     70,43% (910)   46,00% (588)   25,85% (334)

Щобзрозуміти вікову різницю між частинами цього району, достатньо згадати, щосеред 1,2 тис. виборців ДВК №32 є 17 осіб, які голосують завжди на дому, асеред 1,5 тис. виборців ДВК №31, таких осіб тільки 6. Традиційно для України,старші люди активніше голосують за молодших. Так було в Кам'янці-Подільському на всіх виборах, і вцьому районі також.Але ми вирішили спробувати змінити ситуацію і в нас це вийшло. В результаті наДВК №31 голосували ще активніше, ніж на старшій частині мікрорайону» - коментуєчлен член національного комітету МВАРТА від ФРІ, експерт Інституту ПолітичноїОсвіти Олександр СОЛОНТАЙ.

На думку багатьох експертів, цівибори були знаковими не тільки для м.Кам'янця-Подільського, де ситуація вміській раді якраз може залежати від цього одного мандату, але й для всьогорегіону, та навіть України. Адже саме в цьому місті досі суспільно-політичнаситуація перебуває під високою напругою, що пов'язано з подіями навколопопереднього міського голови та ситуацією, що складається в передмісті натериторії району.

Фактично, місцеві вибори дооголошення парламентської кампанії, є єдиним достовірним барометром політичноїситуації в країні, щодо посилення чи послаблення окремих політичних сил. Наразіяскравою є тенденція посилення Партії Регіонів в усіх областях України.Щодо результатів голосування, топерше місце на виборах посів представник Партії Регіонів Олег КУШНІРУК, який набрав 39% голосів. Друге місце - Тарас БАНАС з ВО «Батьківщина» з 19,5%голосів.Інші кандидати - Василь Ковальчук (Народна Влада) - 16%,Олексій Мірко (Наша Україна) - 8%, Петро Приступа (КПУ) - 2%, Володимир Шкрум (ВО «СВОБОДА») - 3%, Віктор Яворов (Народна партія) - 10%.

ДВК Банас Ковальчук Кушнірук Мірко Приступа Шкрум Яворов Проти всіх
№31 105 77 148 47 7 14 45 7
№32 49 49 160 17 8 7 36 4
Голоси: 154 126 308 64 15 21 81 11
% 19,51% 15,97% 39,03% 8,11% 1,9% 2,66% 10,26%  

Також було зафіксовано рядпорушень, які нажаль здійснювалися всіма учасниками виборчого процесу.Найсуттєвіші з них:- ведення передвиборчої агітаціїв суботу та неділю, а також на вході до виборчих дільниць;- підкуп виборців командою кандидатав депутати (50 грн. - 1 голос), який втім так і не зміг ввійти в числопереможців виборів;- робота комунальних служб, якіне очистили місто від агітаційних матеріалів в мікрорайоні, де відбувалосяголосування;- робота рекламної агенції, яказдійснила зняття біл-борду кандидата вдень тільки в суботу;- порушення з боку керівництваДВК №32, яке вранці відмовлялося допустити спостерігачів та представників ЗМІдо спостереження за ходом підготовки дільниці до голосування  тощо.Тим не менше, в умовах діючогозакону про місцеві вибори, який сам суперечить положенням Конституції України,зазначені порушення є суттєвими, але разом з тим варто зазначити, що результативиборів засвідчують вкрай низьку активність виборців на місцевих виборах та їхповну зневіру, щодо можливих змін «знизу». Низька громадянська активність табездіяльність органів державної та місцевої влади в наведенні законності тапорядку лише посилюють апатичні настрої громадян.  

З питань отримання додатковоїінформації  звертайтеся:Тел. 050-372-5-100, Этот адрес e-mail защищен от спам-ботов. Чтобы увидеть его, у Вас должен быть включен Java-Script

 

  Нет комментариев.
You need to login or register to post comments.
< Пред.   След. >

Дизайн та розробка Logic Land Ltd.

Меню
Каменец-Подольский
Блог
Политика
Коммуналка
Статьи
Каталог предприятий
Фото
Поиск на сайте
Открытки
Форум
Фестивали
Карта сайта
Веб-мастеру
Группы
Гостевая книга
Бронирование гостиниц
Партнеры сайта
Інформери
Кам'янець-Подільський online
Обмін лінками - отримати код »


Фото
Експорт новин
Новини (RSS 1.0)
Новини (RSS 2.0)
Блог (RSS)
Форум (RSS)
Хто на сайті?
Сейчас на сайте:
Гостей - 11