УкраїнськаРусскийEnglish
Кам'янець-Подільський
Переказати кошти для допомоги Збройним Силам України з платіжної картки (Національний банк України)
 
Пульс Кам'янця-Подільського на Facebook - група Камянець-Подільський Онлайн
 
У календарі:
Нема подій
Дотримуйтесь правил користування газовими плитами, котлами, проточними водонагрівачами
Written by Alex Andrushchak   
chetver, 10 lyutyy 2011

Шановні абоненти!

Дотримуйтесь правил користування газовими плитами, котлами, проточними водонагрівачами.

Пам’ятайте головні Правила використання газових приладів.

Плити газові.

Досвід експлуатації газових плит показує, що частіше трапляються пошкодження газових приладів, або проникнення газу в приміщення з причин недбалого поводження з газовими приладами та недотримання Типової інструкції з безпечного користування побутовими газовими приладами і апаратами.

Приєднання до газопроводу побутових газових приладів та апаратів допускається передбачати гнучкими рукавами після вимикаючого пристрою на відгалуженні газопроводу до установок.

Для гнучких рукавів слід застосовувати рукави в металевій оплітці, які повинні бути стійкими до транспортованого газу при заданих тиску та температури.

    Підготовка плити до роботи:
  • установку газової плити, її підключення до газопроводу може виконувати тільки працівник газового господарства;
  • при нормальному горінні, полум’я конфорки спокійне, і має виразне блакитно-зелене ядро з фіолетовими ковпачками, довжина язиків полум’я однакова к всіх отворах горілки.
    Категорично забороняється:
  • користуватись плитою дітям дошкільного віку і особам, що не проходили спеціальний інструктаж;
  • самовільно виконувати ремонт, перенос, демонтаж плити, залишати плиту з запаленими конфорками без нагляду;
  • ставити посуд безпосередньо на вогнищі без конфорочної решітки;
  • використовувати газові плити для обігріву приміщень;
  • виконувати самовільно монтаж, демонтаж та перестановку газової плити.

Проточні водонагрівачі.

  1. Усі водонагрівачі, які встановлюються в квартирах, обов’язково повинні бути заводського виготовлення та мати технічні паспорта. (крім китайського виробника «Аmina».
  2. Перед включення водонагрівача в роботу перевірити наявність тяг в димоході піднесенням запаленого сірника чи смужки паперу до тягопереривача, перевірити чи закритий кран на водонагрівач.
  3. Приміщення, де встановлено водонагрівач, обов’язково повинно мати доступ повітря (вікно, щілину між підлогою та дверима , решітку в стіні або дверях) та вентиляційну витяжку під стелею.
  4. Водонагрівач повинен бути під’єднаний до димоходу, що забезпечує стійку тягу, а також повинен бути встановлений якомога ближче до димоходу.
    Заборонено:
  1. Водонагрівач не дозволяється встановлювати над джерелом тепла або відкритого вогню (кухонною плитою, радіаторами опалення).
  2. Категорично забороняється встановлювати водонагрівач в закритих приміщеннях, які не мають постійної циркуляції свіжого повітря (наприклад: санвузли, підсобні приміщення).
  3. Категорично не рекомендується встановлювати водонагрівачі в приміщеннях з об’ємом менш ніж 6 м3, висотою менше 2,5 м приміщення.
  4. У будинках, які обладнані приладами і апаратами з відводом продуктів згорання в димоходи (проточними, ємкісними водонагрівачами), не допускається влаштування витяжної вентиляції з штучним спонуканням.

Так, не дотримуючись цих правил в житловому будинку по вул. Кн.. Коріатовичів, 25/1 в кухні до вентиляційного каналу було приєднано зонт з примусовою вентиляцією потужністю 5000 м3 в годину. При роботі 2-х контурного котла і включеному вентиляторі, спостерігалася зворотня тяга в димовому каналі. Внаслідок чого продукти згорання потрапляли в приміщення квартири, що привело до отруєння чадним газом трьох чоловік. Вказаний вентилятор було демонтовано.

В житловому будинку по вул. Соборній, 31 абонент самовільно ремонтувавши водонагрівач, що викликало заповнення водою газової труби. Газопостачання було припинено за 3 години для ліквідації аварійної ситуації.

Останнім часом по Україні участились нещасні випадки при користуванні газовими приладами в яких несправна автоматика безпеки.

В житловому будинку в м. Білопілля Сумської обл. 18.10.2010р. під час експлуатації побутового проточного водонагрівача «Аміна» ВПГ-18 виробництва «Китай» стався нещасний випадок внаслідок якого смертельно постраждало дві особи.

Причиною нещасного випадку є несправність приладу контролю тяги водонагрівача. За результатами перевірки 119 водонагрівачів «Аміна» ВПГ-18, встановлених у споживачів, виявлено 83 з непрацездатною автоматикою безпеки.

Під час експлуатації газових опалювальних печей обладнаних газопальниковими пристроями УПОГ-П-16, виробництва ТОВ «Пріс» (м. Луганськ) у 2010 році сталося 7 нещасних випадків внаслідок яких постраждало 16 осіб, 12 з них смертельно. За висновками технічних розслідувань аварій встановлено, що основною причиною нещасних випадків є несправність автоматики безпеки газопальникових пристроїв УПОГ-П-16, де передбачено датчика тяги, який би змушував відключати подачу природного газу.

Працівниками Кам’янець-Подільської філії ПАТ «Хмельницькгаз» в даний час проводиться робота по обстеженню вказаних газових приладів на їх придатність до подальшої експлуатації.

В разі виявлення несправності автоматики безпеки, буде заборонена експлуатація водонагрівачів «Аmina», ВПГ-18 виробництва (Китай) та газових опалювальних печей, обладнаних газопальниковими пристроями УПОГ-П-16, виробництва ТОВ «Пріс» (м. Луганськ) з послідуючим пломбуванням газових приладів.

При газифікації житлових та громадських будинків, в яких встановлюються прилади і апарати з відводом продуктів спалювання в димоходи, повинна проводитися первинна перевірка і прочищення димових та вентиляційних каналів.

Періодичній перевірці і прочищенню підлягають:

- димові канали опалювальних печей, ємкісних водонагрівачів для опалення і опалювальних котлів, які працюють сезонно – не рідше 1 разу на рік перед початком опалювального сезону.

- димові канали від газових проточних водонагрівачів для гарячого водопостачання – не рідше 1 разу на 6 місяців.

Вентиляційні канали підлягають перевірці і прочищенню одночасно з димовими.

Перевірка і прочищення димових та вентиляційних каналів оформляється актом, в якому зазначається їх стан. Один примірник акта повинен представитися в газове господарство.

Державними будівельними нормами України забороняється установка на димоходах зонтів та інших насадок.

Контроль за проведенням перевірок стану димових і вентиляційних каналів з метою визначення їх придатності для подальшої експлуатації в строки, встановлені цими Правилами, покладається на житлово-експлуатаційні організації, незалежно від їх відомчої незалежності, і керівників (власників)громадських будинків.

У приватизованих багатоквартирних житлових будинках вказані роботи повинні виконуватися тільки спеціалізованою організацією.

Будинки в яких димові та вентиляційні канали побудовані із цегли їх оголовки повинні бути оштукатурені цементним розчином, відсутність сажі і смоли на внутрішніх поверхнях і тріщини зовнішні. Справність і правильність розташування оголовка відносно даху і розміщених поблизу споруд і дерев з урахуванням зони вітрового підпору.

Відключення від системи газопостачання з установкою заглушки підлягають прилади і апарати, в яких не забезпечена герметичність і які мають несправну автоматику безпеки, а також несправні димоходи, вентиляційні канали їх оголовки.

Пам’ятайте, аварійну ситуацію легше попередити , ніж ліквідувати.

Якщо ви відчули запах газу в приміщенні або на вулиці, негайно, телефонуйте до аварійної газової служби поза зоною загазованості за телефоном 104.

 
Discuss (2 posts)
Дотримуйтесь правил користування газовими плитами, котлами, проточними водонагрівачами   08.11.2023 [08:17:04]
** Обговорення статті: Дотримуйтесь правил користування газовими плитами, котлами, проточними водонагрівачами **

Водонагрівача в мене немає наразі. Треба новий купувати
#116786
Дотримуйтесь правил користування газовими плитами, котлами, проточними водонагрівачами   09.11.2023 [07:43:20]
Так вы, Кира, с этим вопросом сильно не тяните.... Как-то не сильно хорошо будет, если с началом таких холодов у вас дома будет совсем не рабочий котёл... Я все эти вопросы заблаговременно решал, не люблю в последний момент в панике бегать и покупать первое, что в глаза попадётся. Котел тоже выбирал очень внимательно, выбрал такой по отзывам. Причём это наш, украинский котел титан . Он легок в плане подключения и очень удобный в эксплуатации. Данную марку и вам советую рассмотреть как вариант
#116788

You need to login or register to post comments.
< Prev   Next >

Дизайн та розробка Logic Land Ltd.

Меню
Кам'янець-Подільський
Блог
Політика
Комуналка
Статті
Каталог підприємств
Фото
Пошук на сайті
Листівки
Форум
Фестивалі
Карта сайта
Веб-майстру
Групи
Гостьова книга
Бронювання готелів
Партнери сайту
Інформери
Кам'янець-Подільський online
Обмін лінками - отримати код »


Експорт новин
Новини (RSS 1.0)
Новини (RSS 2.0)
Блог (RSS)
Форум (RSS)
Хто на сайті?
We have
17 guests online