УкраїнськаРусскийEnglish
Кам'янець-Подільський
Переказати кошти для допомоги Збройним Силам України з платіжної картки (Національний банк України)
 
Пульс Кам'янця-Подільського на Facebook - група Камянець-Подільський Онлайн
 
У календарі:
Нема подій
У Хмельницькому стартувала акція зі збору підписів проти добудови 3 і 4 енергоблоків на ХАЕС
24.03.11

24 березня 2011 року Хмельницька міська організація ВО «Свобода» розпочала збір підписів проти добудови 3 і 4 енергоблоків на Хмельницькій атомній електростанції.

 

Підписи на партійних наметах збирали в спеціальному одязі - загальновійськових захисних костюмах і протигазах.

В підписному листі «свободівці» зазначили, що вважають добудову №3 та №4 енергоблоків Хмельницької атомної електростанції небезпечним для народу України.

«Будівництво енергоблоків №3 та №4 ХАЕС було розпочато ще у 1985 році. Спорудження зупинили після оголошення мораторію на будівництво ядерних об’єктів після аварії на Чорнобильській АЕС. За результатами тендеру 2008 року, на старих конструкціях планують встановити реактори іншої модифікації. Це може бути небезпечним, оскільки нова модифікація реакторної установки ВВЕР-1000/В-392 має конструктивні відмінності, що значно ускладнює проект. Більше того, модифікація ВВЕР-1000/В-392 у світі не була реалізована, тому спроби встановити експериментальну реакторну установку підвищують ризики експлуатації.

Виникають сумніви і щодо довговічності та надійності наявних конструкцій, які не консервувалися й простояли під відкритим небом чверть століття.

Спроби використати конструкції, значна частина яких була пошкоджена внаслідок пожежі у 1989 році, а багато приміщень, що знаходяться нижче нульової відмітки, залиті водою, виглядають як спекуляція безпекою людей.

Водночас, у добудові ще двох блоків ХАЕС немає економічної потреби: в Україні існує надлишок електроенергії, а очікуваного росту її споживання не відбувається. Навіть у річний пік споживання електроенергії - наприкінці лютого 2010 – п’ять з п’ятнадцяти діючих енергоблоків не подавали електроенергію в мережу.

Добудова двох непотрібних реакторів ляже на плечі звичайних людей через тарифи на електроенергію та бюджетні відрахування на подолання наслідків роботи ядерної галузі.

За попередніми підрахунками, на будівництво двох енергоблоків потрібно близько 40 мільярдів гривень. На думку екологів, ці гроші доцільніше вкласти у заходи з енергоефективності та енергозбереження.

Проблеми з ядерною енергетикою чітко засвідчують останні події в Японії, яка є технічно найрозвинутішою державою в світі, але не змогла вберегти свій народ від ядерної катастрофи.

Тому, враховуючи  всі аргументи ми, мешканці м. Хмельницького, висловлюємо свій протест та вимагаємо не допустити добудови нових реакторів», - йдеться у підписному листі.

26 березня 2011 року в суботу буде відбуватися загальнообласна акція зі збору підписів. Планується виставлення партійних наметів в усій області.

Акція зі збору підписів буде тривати орієнтовно до 25 квітня і завершиться напередодні 25-річниці Чорнобильської трагедії.

Окрім того, «Свобода» ініціювала проведення громадських слухань з приводу добудови 3 і 4 енергоблоків на ХАЕС в усій області, а не лише в 30-кілометровій зоні. Їх заплановано на квітень 2011 року.

«Мешканці міста активно відреагували на нашу ініціативу, - наголошує голова Хмельницької міської «Свободи», депутат міськради Віталій Діденко. – Впродовж дня партійні намети збирали цілі черги і кількість бажаючих поставити свій підпис проти добудови вимірюється тисячами. Україна вже натерпілася лиха від Чорнобильської катастрофи до сьогоднішнього дня наші люди хворіють важкими хворобами, і середня тривалість життя різко зменшується. «Свобода» закликає об’єднатися усі громадські організації, екологічні організації, журналістів, екологів, політичні партії, і взагалі усіх українців не допустити свавілля олігархів не дати їм знищити нас з вами ти і взагалі природу України, в них влада, у них гроші, але ж нас більше і нашим дітям тут жити.

           

  Коментарі відсутні.
Вам необхідно авторизуватись або зареєструватись, щоб розміщувати коментарі.
< Попер.   Наст. >

Дизайн та розробка Logic Land Ltd.

Меню
Кам'янець-Подільський
Блог
Політика
Комуналка
Статті
Каталог підприємств
Фото
Пошук на сайті
Листівки
Форум
Фестивалі
Карта сайта
Веб-майстру
Групи
Гостьова книга
Бронювання готелів
Партнери сайту
Інформери
Кам'янець-Подільський online
Обмін лінками - отримати код »


Фото
Експорт новин
Новини (RSS 1.0)
Новини (RSS 2.0)
Блог (RSS)
Форум (RSS)
Хто на сайті?
сторінку переглядають:
11 гостей