УкраїнськаРусскийEnglish
Кам'янець-Подільський
Переказати кошти для допомоги Збройним Силам України з платіжної картки (Національний банк України)
 
Пульс Кам'янця-Подільського на Facebook - група Камянець-Подільський Онлайн
 
У календарі:
Нет событий
Як буде розвиватися теплова енергетика Кам’янця-Подільського?
Написал Alex Andrushchak   
11.07.11

6 липня у прес-центрі Кам’янець-Подільської міської ради відбулося засідання круглого столу, присвячене обговоренню концепції розвитку системи теплопостачання Кам’янця-Подільського. Участь у обговорені взяли міський голова Михайло Сімашкевич, перший заступник міського голови Григорій Горшунов, заступник міського голови Сергій Бабій, директор КП «Міськтепловоденергія» Валерій Гордійчук, керівний склад цього підприємства, депутати міської ради тощо.

Як одразу ж зауважив Валерій Гордійчук, сьогодні відбулося перше обговорення важливої для Кам’янця-Подільського теми, яка потребує детального аналізу, доопрацювання та прийняття важливих рішень. Валерій Григорович ознайомив присутніх з короткою історією розвитку ТЕЦ, яка створювалася як об’єкт для обслуговування цукрового заводу, далі до неї приєднали інші підприємства та фабрики, а також обслуговування житлового фонду. На сьогодні споживачами теплової енергії є лише населення міста. Це призвело до значного спаду виробництва та низької завантаженості станції. Всю зиму вона пропрацювала на одному котлі. За таких умов використання такого величезного підприємства є нераціональним. Крім того, обладнання та мережі є давно застарілими і потребують заміни. За підрахунками фахівців для такої модернізації необхідно щонайменше півмільярда гривень. Зрозуміло, що ніхто нам таких коштів не дасть. Коли ж почали обговорювати можливість поточних та капітальних ремонтів на мережах, то порахували, що і для цього необхідно щонайменше 60-70 млн. грн. Проте постає питання: чи раціонально вкладати такі кошти у латання старих труб, які все одно рано чи пізно вийдуть з ладу. Тоді ж і було прийнято рішення розробити концепцію, де було б викладено найбільш раціональний та технічно правильний шлях подальшого розвитку.

На підприємстві розробили своє таку концепцію. За цими розрахунками, з метою скорочення втрат в тепломережах пропонується використання локальних котелень. Для цього необхідно добудувати котельню по вул. Кн. Коріатовичів, 56 (на сьогодні 70% готовності), збудувати нову котельню по просп. Грушевського, яка б забезпечила теплом район Руських фільварок, а також модернізацію котельні по вул. Тімірязєва, 123.

Найсерйозніше питання стосується майбутньої долі ТЕЦ. Враховуючи наявність пристосованих приміщень, а також достатню висоту димової труби, тут пропонується збудувати сучасний сміттєпереробний завод. Він буде безпечний в плані екології, та дозволить вирішити важливу для міста проблему утилізації сміття. Завдяки цьому заводу можна виробляти власну електроенергію та тепло, якого буде достатньо для забезпечення селища цукрового заводу. Якщо ж такий варіант не буде затверджений, то необхідно буде збудувати локальну котельню по вул. Ценського,1, потужність 6 МВт.

Всі ці роботи, з врахуванням заміни мереж, обійдуться у 80 млн. грн. Зрозуміло, що і таких коштів ні підприємство, ні міський бюджет немає. Як варіант виходу з цієї ситуації пропонують оформлення ще одного кредиту Світового банку під 0,5 % річних на 17 років. Також стало відомим, що завдяки сприянню депутата обласної ради Володимира Мельниченка вдалося домовитися про придбання за державні кошти двох установок когенерації для наших котелень. Загалом обсяг інвестицій становить 8 млн. грн.

Під час засідання круглого столу» неодноразово підкреслювалося, що це лише пропозиції фахівці, які ще будуть розглядатися та доповнюватися, бо питання надзвичайно серйозно. Дискусія виникла навколо того, чи має взагалі перспективу централізоване опалення, бо багато людей встановлюють індивідуальне опалення. З цього приводу міський голова Михайло Сімашкевич зауважив: «Нам треба зараз визначитися: ми даємо всім дозволи чи жорстко підходити до кожної заяви, і дозволяємо лише в окремих випадках». Підтримав таку позицію і Сергій Бабій. Проте всі фахівці говорять, що закордоном давно дійшли висновку, що найефективнішою є система централізованого опалення і заборонено встановлення парапетних котлів у багатоповерхівках. Валерій Григорович також нагадав, що законом заборонено хаотичне безсистемне встановлення індивідуального опалення. Крім того, він звернув увагу на нове будівництво, яка наразі приймається в експлуатацію в Кам’янці-Подільському. Майже всі будинки оснащують дешевими парапетними котлами, які заборонені закордоном. До того ж, ніхто не думає про опалення під’їздів та підвалів. Такий бездумний підхід до цього питання вже дав свої результати – минулої зими в будинку по просп. Грушевського, 50 розморозили мережі холодної води в підвалі.

Підсумовуючи зустріч, міський голова дав завдання розробити додаткові матеріали, де було б коротко та зрозуміло описано: всі переваги запропонованої концепції, яка і буде винесена на розсуд громади міста. У фахівців відповіді на ці питання вже є. Перше за все нам це потрібно, щоб мати гарантію того, що ми зможемо зимувати з теплом. При теперішньому стані мереж та обладнання ніхто з працівників КП «Міськтепловоденергія» такої дати не може.

Вероніка Власюк

http://mtve.kp.km.ua/content/yak-bude-rozvyvatysya-teplova-energetyka-kamyantsya-podilskogo

 
Обсуждение (2 комментариев)
Як буде розвиватися теплова енергетика Кам’янця-Подільського?   13.07.2011 [10:03:21]
** Обговорення статті: Як буде розвиватися теплова енергетика Кам’янця-Подільського? **

Кожна передача енергії на відстань - це втрати. Централізація, як комунізм, утопія. Безпечні котли на будинки, або під'їзди є вирішення питання.
Розмороження водопровідних труб це головна біль постачальника, а не споживача. Постачальник справно утримує за технічне обслуговування і нехай думає як утеплити. Підвали пристосувати для використання.
#36641
Як буде розвиватися теплова енергетика Кам’янця-Подільського?   17.07.2011 [05:06:49]
Це називається ППР-Прийшли Поговорили Розійшлись.[Підсумовуючи зустріч, міський голова дав завдання розробити додаткові матеріали, де було б коротко та зрозуміло описано: всі переваги запропонованої концепції, яка і буде винесена на розсуд громади міста. У фахівців відповіді на ці питання вже є.]Ні терміну до якого дати відповіді і навіщо їх давати якщо вони вже є?
#36742

You need to login or register to post comments.
< Пред.   След. >

Дизайн та розробка Logic Land Ltd.

Меню
Каменец-Подольский
Блог
Политика
Коммуналка
Статьи
Каталог предприятий
Фото
Поиск на сайте
Открытки
Форум
Фестивали
Карта сайта
Веб-мастеру
Группы
Гостевая книга
Бронирование гостиниц
Партнеры сайта
Інформери
Кам'янець-Подільський online
Обмін лінками - отримати код »


Експорт новин
Новини (RSS 1.0)
Новини (RSS 2.0)
Блог (RSS)
Форум (RSS)
Хто на сайті?
Сейчас на сайте:
Гостей - 14