УкраїнськаРусскийEnglish
Кам'янець-Подільський
Переказати кошти для допомоги Збройним Силам України з платіжної картки (Національний банк України)
 
Пульс Кам'янця-Подільського на Facebook - група Камянець-Подільський Онлайн
 
У календарі:
Нет событий
Теплова енергетика Кам’янця-Подільського – який шлях оберемо?
Написал Alex Andrushchak   
20.07.11

19 липня у прес-центрі міської ради відбулося вже друге засідання круглого столу, присвячене подальшому розвитку системи теплопостачання в Кам’янці-Подільському. Під час попереднього зібрання, яке відбувалося 6 липня цього року, КП «Міськтепловоденергія» презентувало своє бачення та запропоновувало два шляхи розвитку. З боку міської влади тоді поступило ряд зауважень, які були опрацьовані та враховані. Учасниками круглого столу стали: міський голова Михайло Сімашкевич, секретар міської ради Василь Сенюк, перший заступник міського голови Григорій Горшунов, керівництво КП «Міськтепловоденергія», депутати міської ради, керівники структурних підрозділів виконавчого комітету.

Цього разу директор КП «Міськтепловоденергія» Валерій Гордійчук запропонував присутнім порівняльну таблицю, у якій вказано всі переваги та недоліки трьох концепцій, розроблених різними організаціями. На сьогодні існує концепція, запропонована ЗАТ «Теплотехніка» (м. Херсон), Програма муніципального розвитку (розробники зі Львова) та Концепція розвитку системи теплопостачання міста Кам’янця-Подільського, розроблена фахівцями КП «Міськтепловоденергія». Є ще четвертий варіант – тотальний перехід на індивідуальне опалення, але його поки не розглядають, бо він є незаконним, держава забороняє такі дії. Перші два варіанти пропонують збереження ТЕЦ та перехід її на водно-вугільне паливо або вугілля. Але це дуже складний шлях, який вимагає значних капіталовкладень. Так, якщо переводити ТЕЦ та водно-вугільне паливо, то це обійдеться в 113 млн. грн. До того ж, доведеться ще вкладати 63,3 млн. грн. в заміну магістральної тепломережі від ТЕЦ до просп. Грушевського (район центрального ринку). Для переводу ТЕЦ на вугілля необхідно вкласти 100 млн. грн. та замінити теплові мережі. Суттєвим є те, що жодна з цих двох концепцій не передбачає заміну обладнання ТЕЦ, яке вже давно морально застаріло і щороку мінімум один мільйон грн потрібно вкладати у його поточний ремонт.

Варіант розвитку теплової системи, запропонований КП «Міськтепловоденергія», передбачає відмову від експлуатації ТЕЦ, будівництво нових модульних котелень, які будуть працювати на природному газ. Також передбачено їх оснащення когенераційними установками, які будуть одночасно виробляти теплову й електричну енергію. Власна електроенергія буде орієнтовно в 2,5 рази дешевшою за ту, яку доводиться купувати в «Хмельницькобленерго», тому її доцільно використовувати для власних потреб підприємства, щоб здешевити послуги. Цією концепцією передбачено значно менший розмір інвестицій. За розрахунками, представленими у бізнес-плані, необхідно вкласти у розвиток тепло системи міста 84,2 млн. грн. У цій сумі закладено і заміну теплових мереж, яку діаметром будуть втричі меншими за теперішні, що дозволить економити тепло. До того ж, цією концепцією передбачено встановлення теплових насосів для утилізації тепла каналізаційних стоків, що також дозволить знизити собівартість теплової енергії. Перехід на модульні системи зробить систему більш компактною та більш керованою. Це поліпшить якість надання послуг, дозволить вчасно реагувати на зміну температуру зовнішнього повітря.

Валерій Гордійчук вкотре озвучив пропозицію облаштувати на території ТЕЦ сучасний сміттєпереробний завод. Висока димова труба дозволить спалювати сміття без шкоди для навколишнього середовища. Також потужностей цього заводу буде достатньо для опалення селища цукрового заводу.

Крім того, перехід на модульні котельні відповідає сучасним світовим тенденціям в розвитку теплоенергетики. Підтвердив це і міський голови Михайло Сімашкевич, який вивчав досвід інших європейських країн: «Скрізь зараз будують модульні котельні і ніхто не переходить на вугілля. Також ніхто не переходить на індивідуальне опалення, бо вони не вигідно. У нас рано чи пізно ціна на блакитне паливо для населення та підприємств буде однаковою», – підсумував Михайло Євстафійович.

Не менш важливим для кам’янчан є і питання тарифів. Зважаючи на постійне зростання енергоносіїв та необхідності подальшого розвитку, тарифи будуть зростати. З трьох існуючих концепцій, та, що запропонована КП «Міськтепловоденергія» передбачає найменше зростання собівартості.

Наразі влада має прийняти рішення та визначитися: як буде розвиватися теплоенергетика Кам’янця-Подільського. Головне у цьому, щоб кам’янчани були з теплом та гарячою водою.

Вероніка Власюк, прес-служба КП «Міськтепловоденергія»

http://mtve.kp.km.ua/content/teplova-energetyka-kamyantsya-podilskogo-%E2%80%93-yakyi-shlyakh-oberemo

  Нет комментариев.
You need to login or register to post comments.
< Пред.   След. >

Дизайн та розробка Logic Land Ltd.

Меню
Каменец-Подольский
Блог
Политика
Коммуналка
Статьи
Каталог предприятий
Фото
Поиск на сайте
Открытки
Форум
Фестивали
Карта сайта
Веб-мастеру
Группы
Гостевая книга
Бронирование гостиниц
Партнеры сайта
Інформери
Кам'янець-Подільський online
Обмін лінками - отримати код »


Експорт новин
Новини (RSS 1.0)
Новини (RSS 2.0)
Блог (RSS)
Форум (RSS)
Хто на сайті?
Сейчас на сайте:
Гостей - 14