УкраїнськаРусскийEnglish
Кам'янець-Подільський
Переказати кошти для допомоги Збройним Силам України з платіжної картки (Національний банк України)
 
Пульс Кам'янця-Подільського на Facebook - група Камянець-Подільський Онлайн
 
У календарі:
Нет событий
Обережно! Отруйні гриби
Написал Alex Andrushchak   
27.07.11

Не дивлячись на постійні застереження працівників санітарно-епідеміологічної служби району правил збирання та вживання грибів, на жаль, і сьогодні ще велика частина населення, як і раніше відкрито ними нехтує. Знання про їстівні гриби у людей в багатьох випадках виявляються недостатніми, що призводить до помилкового збирання і вживання умовно-їстівних і навіть отруйних грибів, котрі викликають важкі отруєння, а при несвоєчасному зверненні за медичною допомогою – смерть. Так, уже в поточному році зареєстровано 13 випадків отруєнь грибами мешканців міста Кам’янець – Подільського. Аналізуючи жахливі факти грибних отруєнь, що сталися в літній період в місті, та виходячи зі статистичних даних минулих років, які свідчать, що найбільше отруєнь грибами реєструється в вересні –жовтні, – змушують нас якщо не заборонити, то хоча б попередити і застерегти: гриби, навіть їстівні, – потенційна загроза здоров’ю, навіть життю.

Найнадійніший спосіб зберегти своє здоров’я та здоров’я близьких – відмовитись від споживання грибів, які зібрані в лісі. Але якщо ви не зважили на наше попередження і вирішили ризикнути, то радимо суворо дотримуватись таких правил:

1. При збиранні грибів необхідно чітко знати їх видові ознаки. Не слід збирати молоді, незрілі гриби, оскільки їх важко відрізнити від отруйних, а особливо від “блідої поганки”. Також не слід збирати гриби старі, трухляві, поїдені черв’яками. Небезпечно збирати гриби біля автошляхів, промислових підприємств в межах населених пунктів, так як гриби ніби губка всмоктують в себе токсичні речовини, які містяться в вихлопних газах автомашин, смітті, повітрі.

2. Ні в якому разі не використовуйте для приготування страв умовно – їстівні гриби (сироїжку, що чорніє, шампіньйона багатоспорового, зеленушку, синяка, дубовика та інших), оскільки кількість отрути, яка характерна для кожного виду не постійна, вона змінюється від екологічного стану місцевості. До того ж, отруйні речовини, що є в цих грибах не розчиняються ні шлунковим, ні кишковим соком. Недоварені або недосмажені гриби також можуть стати причиною отруєнь.

3. Принесені до дому гриби того ж дня відберіть за сортом і знову ретельно їх перегляньте . Усі сумнівні гриби краще викинути.

4. Перед вживанням в їжу гриби треба спочатку ретельно промити, прокип’ятити, відвар обов’язково злити і далі продовжувати термічну обробку, яка потрібна для приготування даної страви.

5. Якщо на галявині, серед їстівних грибів росла бліда поганка, – не збирайте там грибів, тому що спори блідої поганки теж отруйні і можуть переноситись вітром на інші гриби і отруювати їх; перед приготуванням грибів перегляньте їх. Якщо в корзині ви знайдете поганку, прийдеться викинути всі гриби, так як вони також можуть бути отруйними;

6. Збирайте гриби тільки в корзину, так як при збиранні в іншу тару вони кришаться, ламаються, утрачають свій товарний вигляд, що не дає змоги чітко встановити вид грибів який ви зібрали.

7. Не довіряйте народним методам визначення отруйних грибів при приготуванні: фарбуванню цибулі, срібної ложки та ін. У випадку, якщо Вам не вдалося уникнути отруєння, після перших клінічних проявів, таких як нудота, блювота, болі в шлунку, пронос, запаморочення, – не займайтеся самолікуванням, а негайно зверніться за кваліфікованою медичною допомогою. При пораді лікаря госпіталізуватися для лікування в стаціонарі, ні в якому разі не відмовлятеся. Це потрібно зробити обов’язково, навіть тоді, коли в Вас клінічні ознаки відсутні, а хто-небудь з Вашого оточення з ким Ви разом їли гриби отруїлись. Бережіть своє здоров’я та здоров’я Ваших рідних та близьких !

http://kprda.gov.ua/?p=5148

  Нет комментариев.
You need to login or register to post comments.
< Пред.   След. >

Дизайн та розробка Logic Land Ltd.

Меню
Каменец-Подольский
Блог
Политика
Коммуналка
Статьи
Каталог предприятий
Фото
Поиск на сайте
Открытки
Форум
Фестивали
Карта сайта
Веб-мастеру
Группы
Гостевая книга
Бронирование гостиниц
Партнеры сайта
Інформери
Кам'янець-Подільський online
Обмін лінками - отримати код »


Фото
Експорт новин
Новини (RSS 1.0)
Новини (RSS 2.0)
Блог (RSS)
Форум (RSS)
Хто на сайті?
Сейчас на сайте:
Гостей - 8