УкраїнськаРусскийEnglish
Кам'янець-Подільський
Переказати кошти для допомоги Збройним Силам України з платіжної картки (Національний банк України)
 
Пульс Кам'янця-Подільського на Facebook - група Камянець-Подільський Онлайн
 
У календарі:
Нема подій
Відкриття собору Олександра Невського у Кам'янці-Подільському
Автор: -   
13.09.11

12 вересня о 9 годині відбулося урочисте богослужіння на честь відкриття собору Олександра Невського, в якому взяли участь поважні представники влади та духовенства України, була присутня також делегація з Москви.

Олександро-Невський собор — собор Української Православної церкви у неовізантійському стилі, розташований в Кам’янці-Подільському. Храм був зруйнований у роки радянської влади і нещодавно відновлений. Згідно з інформацією з книги Юхима Сіцінського «Приходы и церкви Подольской Епархии» Олександро-Невська церква побудована у 1893 році в пам’ять про честь 100-річчя приєднання Поділля до Росії.

Обговорення події на форумі Кам'янець-Подільський Онлайн: Собор Олександра Невського відкрито або квіти не винні

Закладка храму урочисто відбулася 2 травня 1891 року преосвященним Димитрієм, бувшим Єпископом Подільським. «Головним престол в честь св. князя Олександра Невського в пам’ять Імператора Олександра III, освячений 24 листопада 1897 року преосвященним Іринієм, єпископом Подільським і Брацлавським. Храм будувався на пожертвування, зібрані Олександро-Невським опікунством. Будівництво храму, розписи стін і і закупівля культового приладдя обійшлися більш ніж в 100 тисяч рублів. Храм візантійського стилю, з великим головним куполом і з чотирма по бокам напівкуполами, над західним входом невелика дзвіниця. Довжина церкви близько 18 сажень, висота також. Іконостас двохярусний, роботи московського майстра Ахапкіна… Мідь на дзвони передана з артилерійського відомства. В храмі у стін середньої частини великі кіоти з іконами, влаштовані різними установами. Будівля церкви зігрівається паровим отопленням. Причт по штату складається з двох священиків, диякона і двох псаломщиків. В приході є дві церковні школи грамоти …дві школи відкриті причтом кафедрального собору в жовтні 1897 році…».

Споруда вражала величчю і була одним із яскравих храмів Кам’янця-Подільського. Головний вівтар був присвячений св. Олександру Невському, в пам’ять Олександра III. Південний вівтар носив ім’я св. Великомучениці Катерини, покровительки Катерини II, за царювання якої відбулося загарбання Поділля Росією, а північний — св. Миколи.

У числі пожертв на храм був хрест, присланий в подарунок імператрицею Олександрою Федорівною, дружиною Миколи II. При церкві на початку XX століття діяло Олександро-Невське братство з народною читальнею і бібліотекою.

У 1930-ті роки храм був розібраний на цеглу. У наш час собор відбудовано і знову став однією з визначних пам’яток Кам’янця-Подільського.

Відновлення храму Олександра Невського розпочалось у 1996 році на місці розкопаного фундаменту храму з благословення Архієпископа Кам’янець-Подільського та Городоцького Никанора. Будівництво здійснювалося на пожертвування прихожан та найбільш інтенсивно велось в останні роки – це і благоустрій прилеглої території, зовнішні та внутрішні роботи. Роботи проводяться на високому професійному рівні спеціалістами з України та інших країн. Настоятелем храму наразі є Архієпископ Кам’янець-Подільський та Городоцький Владика Феодор.

http://kprda.gov.ua/?p=6006


Довгоочікувана, надзвичайно хвилююча подія відбулась 12 вересня у нашому місті- урочисте освячення Кафедрального собору святого благовірного князя Олександра Невського (УПЦ МП). У святі взяли участь представники духовенства ( 7 архієреїв із різних єпархій та численні священники), влади (голова облдержадміністрації Василь Ядуха, голова облради Микола Дерикот, міський голова Михайло Сімашкевич, депутат Верховної Ради України Інна Богословська, депутат обласної ради Володимир Мельниченко, голова райдержадміністрації Михайло Желізник, інші посадовці) та тисячі вірян. І хоча не кожен зміг потрапити до храму під час Божественної Літургії, проте усі охочі могли спостерігати за дійством на великих екранах та відчути на собі благодатну силу спільної молитви.

Як зазначив у своєму вітальному слові секретар Кам`янець-Подільської єпархії отець Олексій Миханчук, цей день є святковим для кожного християнина нашого міста, адже реконструкція собору вимагала великих духовних, фізичних та матеріальних затрат. Результат перевершив усі очікування. Тепер усі бажаючі можуть зайти сюди , щоб помолитися за своїх рідних та близьких, віднайти душевний спокій. Під час святкового богослужіння було здійснено також хресний хід навколо собору.

По завершенню основної частини Божественної Літургії, проповідь виголосив Архієпископ Львівський и Галицький Августин, в якій зазначив, що святий благовірний князь Олександр Невський є чудовим прикладом для наслідування, оскільки був не лише мудрим, справедливим правителем, а й турботливим батьком та чоловіком.

Митрополит Чернівецький і Буковинський Онуфрій від імені усього духовенства щиро подякував Архієпископу Кам`янець-Подільському та Городоцькому Феодору за запрошення на урочистості з нагоди освячення храму та наголосив, що сьогоднішнє свято стало можливим завдяки спільним зусиллям багатьох людей. Кожен долучився до святої справи по-своєму : хтось допомагав фінансово, хтось – своєю працею, а хтось – просто щирою молитвою.

Проте, основні труди лягли на плечі Владики Феодора. Він розповів про складнощі на шляху до відродження храму та подякував міському голові Михайлу Сімашкевичу та голові облдержадміністрації Василю Ядусі за підтримку. Також очільник єпархії зауважив, що саме в будівництві храму Божого відбувається оновлення людської душі.

Не стримував сліз радості і один з головних благодійників – Василь Цуглевич. Від імені Митрополита Київського і Всієї України Володимира йому вручили орден святого рівноапостольного князя Володимира 1-го ступеня та присвоїли звання «Почесний староста храму». Голова облдержадміністрації Василь Ядуха також нагородив Василя Миколайовича відзнакою «За заслуги перед Хмельниччиною», а міський голова Михайло Сімашкевич – відзнакою «За заслуги перед міською громадою». Неодноразово звучали і подяки на ім’я Архієпископа Кам`янець-Подільського та Городоцького Феодора. Як зазначали виступаючі, в значній мірі відродження кафедрального собору сталось завдяки духовному подвигу Владики.

В цей день не обійшлось і без подарунків: голова облдержадміністрації Василь Ядуха вручив священникам напрестольний хрест, голова облради Микола Дерикот – ікону, а депутат Верховної Ради України Інна Богословська , депутат облради Володимир Мельниченко та голова райдержадміністрації Михайло Желізник – євхаристичний набір.

То ж, як справедливо зауважив міський голова Михайло Сімашкевич, 12 вересня 2011 року назавжди увійде в історію нашого міста, як день духовного піднесення, загальної радості та об`єднання кам`янчан в ім`я віри, надії і любові. Тепер щодня величний собор надихатиме своїх прихожан на нові духовні звершення.

http://kam-pod.gov.ua/?p=13968

 
Обговорення (1 коментарів)
Відкриття собору Олександра Невського у Кам'янці-Подільському   21.09.2011 [19:42:03]
** Обговорення статті: Відкриття собору Олександра Невського у Кам'янці-Подільському **

да статья интерестная,даже можно сказать познавательная,а почему ж тогда здесь ни слова о игумене Виссарионе?????.это ж он всё таки первый всё начинал?и ещё неизвестно стоял бы этот собор щас или нет!!!!
#38673

Вам необхідно авторизуватись або зареєструватись, щоб розміщувати коментарі.
< Попер.   Наст. >

Дизайн та розробка Logic Land Ltd.

Меню
Кам'янець-Подільський
Блог
Політика
Комуналка
Статті
Каталог підприємств
Фото
Пошук на сайті
Листівки
Форум
Фестивалі
Карта сайта
Веб-майстру
Групи
Гостьова книга
Бронювання готелів
Партнери сайту
Інформери
Кам'янець-Подільський online
Обмін лінками - отримати код »


Фото
Експорт новин
Новини (RSS 1.0)
Новини (RSS 2.0)
Блог (RSS)
Форум (RSS)
Хто на сайті?
сторінку переглядають:
18 гостей та 2 користувачів
Myhaslav RiranoR