УкраїнськаРусскийEnglish
Кам'янець-Подільський
Переказати кошти для допомоги Збройним Силам України з платіжної картки (Національний банк України)
 
Пульс Кам'янця-Подільського на Facebook - група Камянець-Подільський Онлайн
 
У календарі:
Нема подій
Валерій Гордійчук: «Ми знаємо, як забезпечити Кам’янець-Подільський якісним теплом!»
Written by Alex Andrushchak   
p'yatnytsya, 02 berezen` 2012

28 лютого рішенням сесії міської ради затверджено «Муніципальний енергетичний план м. Кам’янця-Подільського на 2012-2015 роки».

Цей документ визначає, як у подальшому буде розвиватися теплова енергетика нашого міста, які реформи необхідні для того, щоб ця галузь йшла в ногу з часом і найголовніше – щоб найближчі 20-25 років кам’янчани не мали проблем з теплом та гарячою водою.

Доповідач з цього питання директор КП «Міськтепловоденергія» Валерій Гордійчук повідомив, що розробка муніципального енергетичного плану тривала декілька років. За цей час фахівцями з Херсона, Львова та Кам’янця-Подільського було представлено три концепції, які кардинально відрізнялися одна від одної. Всі концепції вивчалися, обговорювалися представниками міської влади, розробниками та фахівцями КП «МТВЕ». «Досвід показав, що ніхто краще за нас, фахівців, які тут працюють, не знає, як забезпечити місто теплом, як зробити його дешевшим, тому вирішено зупинитися саме на кам’янецькій концепції», - зауважив Валерій Григорович.

«Муніципальний енергетичний план» передбачає роботу в декількох стратегічних напрямках.

Першим кроком має стати модернізація діючих котелень. У найближчих планах є завершити реконструкцію котельні по вул. Кн. Коріатовичів, 56, яка оснащена новими котлами та когенераційною установкою. Невдовзі там буде встановлено ще одну таку установку, що дозволить повністю забезпечити опаленням та гарячою водою споживачів селища Жовтневого та міську лікарню №1. Потужними та сучасними є котельні у селищі Першотравневому та мікрорайоні «Жовтневому», де також є когенерація, що на сьогодні це є найбільш економічно доцільний напрямок розвитку. На жаль, доводиться констатувати, що вирішено відмовитися від встановлення котлів, які б працювали на торфі. Причиною є постійне зростання вартості цього виду палива. Минулого тижня тонна торфу коштувала 400 грн., за декілька днів ціна зросла майже в двічі, а до травня її вартість буде понад 900 грн. Відповідно, собівартість тепла, буде дорожчою, ніж того, яке буде вироблятися з газу.

Також енергетичним планом передбачено будівництво локальної котельні по просп. Грушевського та по вул. Ценського, 1.

Проте доцільність будівництва останньої буде тоді, коли вирішать повністю відмовитися від ТЕЦ, обладнання якої дуже застаріло. Але є ще один варіант – будівництво сміттєпереробного заводу на території ТЕЦ. Але це питання ще буде вивчатися, виноситися на розсуд громадськості. Наступним напрямком є утеплення зовнішніх та внутрішньо будинкових мереж. Завдяки підвищенню теплозахисту будинків, утепленню теплових камер та інших конструкцій можна буде зекономити до 10 млн. грн. за один опалювальний період. КП «Міськтепловоденергія» вирішила оголосити 2012 рік – роком утеплення. На це буде зроблений основний акцент під час підготовки до наступної зими.

Впровадження індивідуального опалення та будівництво приватних котелень призвело до багатьох проблем, які пов’язані перш за все, з тим, що їх обслуговуванням ніхто не займається, не слідкує за їхнім технічним станом. На сьогодні в місті встановлено майже 5 тис. індивідуальних котлів. «Ми про це мало говоримо, але в наших квартирах є до 5 тис. бомб сповільненої дії, які несуть реальну небезпеку», – застерігає Валерій Гордійчук.

Тому КП «МТВЕ» готова взяти на баланс приватні котельні, мережі та індивідуальне опалення та створити спеціальну дільницю по їх обслуговуванню. Наразі ведуть переговори про те, щоб підприємство забрало в лізинг локальну котельню ПДАТУ, яку збудовано декілька років тому.

Щоб всі заплановані заходи з модернізації були справді ефективними, потрібно провести енергоаудит міста, який також передбачений «Муніципальним енергетичним планом міста».

Усі перелічені заходи потребують фінансування, тому потрібно проводити значну роботу по залученню коштів з державного та обласного бюджетів. Також подано заявку на отримання нового кредиту Світового банку на суму майже 100 млн. грн.. За умови негайного його освоєння можна буде отримати справді економічний ефект. Адміністрація КП «Міськтепловоденергія» спільно з міською владою працюють в цьому напрямку.

http://mtve.kp.km.ua/content/valerii-gordiichuk-my-znayemo-yak-zabezpechyty-kamyanets-podilskyi-yakisnym-teplom

 
Discuss (4 posts)
Валерій Гордійчук: «Ми знаємо, як забезпечити Кам’янець-Подільський якісним теплом!»   03.03.2012 [09:16:17]
** Обговорення статті: Валерій Гордійчук: «Ми знаємо, як забезпечити Кам’янець-Подільський якісним теплом!» **

План дій хороший і правильний! Питання в тому, що навіть якщо дадуть гроші (їх завжди не вистачає на такі цілі...)то який відсоток піде на дану реконструкцію...
#47345
RE: Валерій Гордійчук: «Ми знаємо, як забезпечити Кам’янець-Подільський якісним теплом!»   04.03.2012 [18:35:20]
А разрешения на установку этих бомб кто давал?....
#47419
RE: Валерій Гордійчук: «Ми знаємо, як забезпечити Кам’янець-Подільський якісним теплом!»   04.03.2012 [19:30:49]
Бомби, бомби. Просто існують правила користування які потрібно знати і виконувати. Газові колонки вже не бомби? Плити підключені до балонів? З "індивідуаліста" не здереш за обігрів землі. Він платить лиш за використане і все. Куди спишеш втрати, за що утримувати потрібне і непотрібне в ТКЕ, головне звідкіля можна буде вскубнути?
#47424
RE: Валерій Гордійчук: «Ми знаємо, як забезпечити Кам’янець-Подільський якісним теплом!»   05.03.2012 [11:10:28]
Vepruk написав(ла):
Цитата:
Бомби, бомби. Просто існують правила користування які потрібно знати і виконувати. Газові колонки вже не бомби? Плити підключені до балонів? З "індивідуаліста" не здереш за обігрів землі. Він платить лиш за використане і все. Куди спишеш втрати, за що утримувати потрібне і непотрібне в ТКЕ, головне звідкіля можна буде вскубнути?

А витянуть гроші з людей, які не мають лічильників на тепло і індивідуального опалення
#47461

You need to login or register to post comments.
< Prev   Next >

Дизайн та розробка Logic Land Ltd.

Меню
Кам'янець-Подільський
Блог
Політика
Комуналка
Статті
Каталог підприємств
Фото
Пошук на сайті
Листівки
Форум
Фестивалі
Карта сайта
Веб-майстру
Групи
Гостьова книга
Бронювання готелів
Партнери сайту
Інформери
Кам'янець-Подільський online
Обмін лінками - отримати код »


Експорт новин
Новини (RSS 1.0)
Новини (RSS 2.0)
Блог (RSS)
Форум (RSS)
Хто на сайті?
We have
24 guests online