УкраїнськаРусскийEnglish
Кам'янець-Подільський
Переказати кошти для допомоги Збройним Силам України з платіжної картки (Національний банк України)
 
Пульс Кам'янця-Подільського на Facebook - група Камянець-Подільський Онлайн
 
У календарі:
Нет событий
Круглий стіл «Шляхи підвищення рівня зайнятості сільського населення» у Кам'янці-Подільському
Написал Alex Andrushchak   
12.03.12

5 березня в приміщенні Кам’янець-Подільської райдержадміністрації відбулось засідання круглого столу на тему: «Шляхи підвищення рівня зайнятості сільського населення». Учасниками засідання круглого столу були: перший заступник голови адміністрації Ніна Фабіянська, директор районного центру зайнятості Валерій Ковальчук, керівники підрозділів РДА, голови сільських рад, голова ВК «Сільськогосподарська дорадча служба «Аргоаргумент», представники РЦЗ.

Відкрила засідання Ніна Фабіянська. Вона говорила про взаємодію органів влади та місцевого самоврядування по забезпеченню зайнятості сільського населення району. «Основне завдання – це подолання тіньової зайнятості через легалізацію. Адже праця «в тіні» робить людину незахищеною: не відбуваються відрахування до пенсійного фонду, не враховується трудовий стаж. І саме сільські голови мають працювати в напрямку легалізації, адже повністю володіють інформацією. Є багато резервів для покращення ситуації з зайнятістю населення».

Про стан ринку праці та шляхи підвищення рівня зайнятості населення району розповів директор районного центру зайнятості Валерій Ковальчук: «На території району існує 288 підприємств, на яких працює 9226 працівників. Середня заробітна плата за січень – листопад 2011 року становила – 2042 грн.

Зайнятість населення по галузях економіки району: у бюджетній сфері зайнято – 35%; у сільському господарстві –6%; у переробній та видобувній промисловості та у харчовій промисловості – 22,5%; у торгівлі та сфері послуг –1,7%; транспортні послуги надають – 1,6%. Середньорічна кількість зайнятих в малому підприємництві фактично складала –– 3,1%, приватними підприємцями числяться – 30,1%, з них зареєструвалось протягом 2011 року – 202 особи, 328 знялось з реєстрації, близько 1200 сплачують податки, інші призупинили діяльність, або працюють в тіні. Всього в районі зайнятого населення, яке сплачує податки близько 10 тисяч 500 осіб (10513), що складає 28% до всього працездатного населення.

Протягом 2011 року в ЦЗ зареєстровано всього 1235 вакансій. Заробітна плата, яку пропонували роботодавці в основному мінімальна – 80% вакансій, від мінімальної до середньої – 15% вакансій, більше середньої 5%, що не сприяє укомплектуванню заявлених вакансій безробітним населенням, яке перебуває на обліку.

У громадських роботах приймало участь 800 безробітних. На навчання та підвищення кваліфікації направлено 432 безробітних. Надано одноразово допомогу на підприємницьку діяльність 38-ми безробітним на загальну суму 249,3 тис. грн. Допомоги по безробіттю виплачено 6 млн. 412,4 тис. грн.. Щороку кількість підприємств де є потреба у великій кількості робочої сили знижується, тому, розвиток малого підприємництва є одним з резервів забезпечення зайнятості населення району і підтримка підприємців-початківців має бути пріоритетом з боку органів влади та місцевого самоврядування.

Необхідно проводити активну політику сприяння розвитку самозайнятості в сфері сільського господарства. Вірним кроком в цьому напрямку було б рішення сесій сільських та селищної рад щодо зменшення розміру ставок єдиного податку з фізичних осіб-підприємців, що провадять діяльність у сфері сільського господарства (овочівництво, садівництво, розведення ВРХ, інших тварин, одержання та переробка молока, овочів та фруктів), побутового обслуговування населення (ремонт взуття, одягу, електротоварів, перукарські послуги), надання послуг населенню сільськогосподарською технікою, прокат побутових виробів, послуги з організації подорожувань та надання місць для тимчасового проживання туристів, надання послуг у сфері освіти та сфері розваг, організація поховань та пов’язаних з ними послуг. Для розвитку самозайнятості в сфері сільського господарства необхідна спільна ініціатива й допомога органів влади й місцевого самоврядування по створенню сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів по закупівлі в селян, переробки й реалізації виробленої сільгосппродукції».

Резерви наповнення дохідної частина бюджетів сільських та селищної рад проаналізував начальник фінансового управління адміністрації Олександр Федик.

Основні напрямки підвищення рівня зайнятості населення шляхом реалізації програм соціально-економічного та культурного розвитку району, розвитку малого підприємництва у 2012 році окреслила начальник управління економіки Ольга Чіпізубова. Вона розповіла про інвестиційні проекти, за допомогою яких органи місцевого самоврядування можуть залучати додаткові кошти для розвитку інфраструктури села. Програма підтримки підприємництва також працює в районі. Підприємці можуть отримати 30 тис. грн. На відшкодування відсотків по кредитам.

Начальник управління агропромислового розвитку РДА Ігор Гай також готовий допомагати сільгоспвиробникам. З його слів особи, які мають 3 і більше корів мають змогу отримати відшкодування на купівлю доїльного апарату. З другого півріччя запрацює програма підтримки вівчарства. Також приносить користь підприємцям і участь у виставках, ярмарках, які проводяться регулярно – це дає змогу різко наростити обсяги продажів. Управління готове надавати підприємцям необхідну інформацію.

Про легалізацію тіньової зайнятості та підвищення рівня заробітної плати в районі говорив заступник начальника управління праці та соціального захисту населення Дмитро Довганюк: «За минулий рік легалізовано 56 робочих місць. А середній рівень заробітньої плати в районі – один з найвищих в області».

http://kprda.gov.ua/?p=7852

  Нет комментариев.
You need to login or register to post comments.
< Пред.   След. >

Дизайн та розробка Logic Land Ltd.

Меню
Каменец-Подольский
Блог
Политика
Коммуналка
Статьи
Каталог предприятий
Фото
Поиск на сайте
Открытки
Форум
Фестивали
Карта сайта
Веб-мастеру
Группы
Гостевая книга
Бронирование гостиниц
Партнеры сайта
Інформери
Кам'янець-Подільський online
Обмін лінками - отримати код »


Фото
Експорт новин
Новини (RSS 1.0)
Новини (RSS 2.0)
Блог (RSS)
Форум (RSS)
Хто на сайті?
Сейчас на сайте:
Гостей - 7