УкраїнськаРусскийEnglish
Кам'янець-Подільський
Переказати кошти для допомоги Збройним Силам України з платіжної картки (Національний банк України)
 
Пульс Кам'янця-Подільського на Facebook - група Камянець-Подільський Онлайн
 
У календарі:
Нема подій
Відбулося пленарне засідання двадцять дев’ятої сесії Кам'янець-Подільської міської ради
Written by Alex Andrushchak   
sereda, 27 cherven` 2012

26 червня відбулося пленарне засідання двадцять дев’ятої сесії міської ради, основним питанням якої було «Про підготовку міського господарства до роботи в осінньо-зимовий період 2012-2013 р.р». Доповідачами з цього питання виступили заступник міського голови Сергій Бабій та директор КП «Міськтепловоденергія» Валерій Гордійчук.

«Міськтепловоденергія» підготувалася до сесії доволі серйозно – окрім доповіді про стан та перспективи підприємства щодо роботи у наступному сезоні, вирішено показати і так званий наочний матеріал – перед сесійною залою було викладено шматки труб, стан яких просто катастрофічний, наприклад у будинку по просп. Грушевського, 42 на трубу холодного водопостачання було накладено поряд аж три хомути, але вони згнила і під ними.

На жаль, таких сумних «наочностей» є дуже багато. Всі представлені частини згнилих труб були поміняні вже цього літа, але роботи є ще дуже багато.

Така своєрідна виставка робилася для того, щоб депутати ще раз переконалися в тому, що з такими питаннями, як ремонт мереж та обладнання жартувати та зволікати не можна, бо багато чого може почекати, а от, коли в місті немає води, тепла чи не приймаються стоки, то життя просто зупиняється.

Про те, що ж робиться на підприємстві і чи справді необхідні такі масштабні ремонти ми спілкуємося з Валерієм Гордійчуком.

– Ми як справжні господарі починаємо готувати сани взимку і проводимо ремонти, одразу ж після завершення опалювального сезону. Але чомусь останнім часом містом почали поширюватися якісь незрозумілі чутки, що труби міняти не треба, бо вони можуть простояти ще 30 років, також дехто критикує те, що ми робимо заміну насосного обладнання за кошти Світового банку. Мовляв, всі насоси могли попрацювати ще б 40 років, а це все даремна трата грошей. Мені такі розмови слухати дуже неприємно, бо одразу видно непрофесійний підхід, - обурюється Валерій Григорович.

Ми неодноразово показували стан наших труб, де на пів квадратного метра припадає по 32 дірки, хіба це не бомба сповільненої дії, яка може вибухнути у будь-який момент. Щодо насосів, то не секрет, що старе обладнання є дуже енергоємним. При формуванні тарифу значні витрати закладалися на електроенергію, при цьому, що споживання води зменшилося. Для чого заганяти себе у цю кабалу, якщо можна вчасно поміняти обладнання, яке є сучасним та надійним. Старе вже давно відслужило свій термін.

Для прикладу, наведу декілька цифр. На ГКНС ми замінили насос потужністю 315 кВт на аналогічний потужністю 65 кВт. Різниця потужності електродвигуна становить 250 кВт. На двох КНС замінили насоси потужністю 250 кВт на відповідні потужністю 165 кВт. На водонасосних станцій різниця існуючих та замінених насосів становить 22, 20 кВт. Все це згодом виллється в значну економію коштів. Підраховано, що за рік ми зекономимо 3 млн. 200 кВт. У грошах це 3 млн. 700 тис. грн. Щодо економічного ефекту від заміни мереж, то тут він також буде, бо зменшуються витоки води. Але найголовніше те, що кам’яначани зможуть безперебійно отримувати якісну воду.

- Останні два тижні у місті часті перебої з постачанням холодної води. З чим це пов’язано?

- Так, останнім часом наші мережі просто лихоманить, за цей час сталося декілька великих поривів. А причина все таж – зношеність мереж, які відпрацювали по два своїх терміни. За минулий опалювальний сезон на зовнішніх мережах водопостачання сталося 102 аварії та ще 13 на каналізаційних мережах. Майже катастрофічна ситуація на внутрішньо будинкових мережах – зиму сталося 484 пориви. Всі аварії були вчасно ліквідовані, споживачі не були відключені від послуг більше ніж це допустимо правилами надання послуг. Цього року ми взяли всі внутрішньо будинкові мережі до себе на баланс, але з міського бюджету не отримали ні копійки на їхній ремонт, хоча минулі роки такі кошти виділялися. Але я впевнений, що і власними силами ми справимося.

- Як щодо фінансових показників очолюваного вами підприємства?

За минулий опалювальний сезон ми спожили газу на 61 млн. грн. Частково ми за нього сплатили. Але з врахуванням боргів минулих боргів на сьогодні ми винні за блакитне паливо 49 млн. грн. Ще 1,2 млн. грн. ми заборгували за електроенергію. Причиною цього є те, що наші тарифи не покривають собівартості послуг. Тариф на тепло покриває лише 64,3% витрат. Відповідно держава нам заборгувала вже 58 млн. грн. різниці в тарифах. Ще 9 млн. грн. нам винні споживачі, у тому числі 3,3 млн. грн. і міський бюджет. Якби всі ці борги нам віддали, то ми б мали позитивний фінансовий результат. Але дуже серйозною проблемою є 13 млн. грн. боргу, яким підприємство отримало у спадок від ЗАТ «Тепловоденергія». Куди ми вже тільки не зверталися, але ніхто навіть не хоче нас слухати, вимагають сплати і все. Цей борг може призвести банкрутства.

- Ви постійно повідомляє про участь у різноманітних програмах. Скільки коштів вдалося залучити?

- Наразі ми беремо участь у шести різноманітних програмах, серед яких дві є міжнародними. У тому числі кредит Світового банку. Загалом за два роки нам вдалося залучити 71,7 млн. грн. додаткових коштів на модернізацію нашого обладнання. Уявіть, щоб було, якби ці кошти ми очікували з міського бюджету.

- Якщо повернутися до питання підготовки до зими. Який напрямок ви вважаєте пріоритетним?

- Після завершення опалювального сезону ми офіційно заявили про те, що КП «Міськтепловоденергія» бере на себе зобов’язання за рахунок ізоляції мереж та теплових камер наступного року зекономити до 10 млн. грн. Від цих слів ми не відмовляємося і активно працюємо в цьому напрямку. Минулого року ми за ізолювали частину труб і завдяки цьому вдалося зекономити 2,5 млн. грн. на оплаті за газ. Це при тому, що зима була дуже суворою, морози сягали -35 ?С. Більшість робіт ми виконуємо власними силами, але без підтримки з міського бюджету нам не справитися. Ще одним напрямком є промивка наших мереж. Ми наймали спеціальну фірму, яка промила декілька будинків на мікрорайоні Черемушки. Коли відрізали шматочки труб, то бачили, що там вже стільки накипу, що крізь них не проходила навіть кулькова річка. Все це впливало на якість опалення. Після промивки труби стали чистими. Тому ми плануємо працювати в цьому напрямку й надалі.

Також не залишиться без уваги поточний та капітальний ремонт. Уже багато зроблено. Зокрема, проведено гідравлічні випробування зовнішніх тепломереж, за результатами випробувань замінено 12 м аварійної ділянки тепломережі по вул. Проектній, виконано поточний ремонт магістральної мережі ТЕЦ загальною довжиною 300 м, розпочато виконання ремонтних робіт на ділянці магістральної тепломережі з переходом через пр. Грушевського. Для відновлення ліній рециркуляції ГВП придбано до 1-го кілометра поліетиленових труб різного діаметру.

Розпочато виконання капітального ремонту котлоагрегату №4 на ТЕЦ. Це питання нас хвилює найбільше, бо ТЕЦ уже в такому стані, що ми зовсім не маємо резерву, а повністю відмовитися від неї ми ще не можемо. Тому працюємо над ремонтами, щоб наступну зиму пережити не гірше, ніж минулу. На завершення хотілося б звернутися до всіх недоброзичливців, які намагаються знайти у нас якісь недоліки та постійно продукують якісь плітки. Будь ласка, залишіть нас у спокої хоча б на цей період, щоб ми якісно підготувалися до зими. Коли в нас буде тепло в квартирах, буде вода, тоді можна буде погратися і в політику.

http://kam-pod.gov.ua/1283-chomu-mnyayut-trubi.html

  No Comments.
You need to login or register to post comments.
< Prev   Next >

Дизайн та розробка Logic Land Ltd.

Меню
Кам'янець-Подільський
Блог
Політика
Комуналка
Статті
Каталог підприємств
Фото
Пошук на сайті
Листівки
Форум
Фестивалі
Карта сайта
Веб-майстру
Групи
Гостьова книга
Бронювання готелів
Партнери сайту
Інформери
Кам'янець-Подільський online
Обмін лінками - отримати код »


Фото
Експорт новин
Новини (RSS 1.0)
Новини (RSS 2.0)
Блог (RSS)
Форум (RSS)
Хто на сайті?
We have
15 guests online