УкраїнськаРусскийEnglish
Кам'янець-Подільський
Переказати кошти для допомоги Збройним Силам України з платіжної картки (Національний банк України)
 
Пульс Кам'янця-Подільського на Facebook - група Камянець-Подільський Онлайн
 
У календарі:
Нема подій
Кам’янець-Подільський вкотре довів своє стародавнє походження
Автор: Alex Andrushchak   
24.07.12

Завдяки унікальним археологічним знахідкам, які були знайдені біля Вірменського бастіону, Кам’янець-Подільський вкотре довів своє стародавнє походження. А ще результати досліджень дали ґрунтовні підстави створити у місті постійно діючу археологічну експедицію.

Організаторами розкопок виступили дочірнє підприємство Охоронна археологічна служба України «Подільська археологія» під керівництвом Богдана Строценя та історичний факультет Кам’янець-Подільського національного університету ім. І.Огієнка. Сприяли роботам Кам’янець-Подільський історичний музей-заповідник на Національний історико-архітектурний заповідник «Кам’янець».

В археологічній експедиції, яка проходила протягом червня-липня цього року, взяли участь викладачі університету Валерій Мегей, Анатолій Гуцал, Петро Болтанюк та студенти історичного факультету.

13 липня цього року у залі Ратуші, люб’язно запропонованій директором НІАЗ «Кам’янець» Віктором Травінським, учасники експедиції вперше представили на загал слайди з археологічними знахідками.

В результаті розкопок обстежено територію загальною площею майже 300 кв. м. На ній виявлені сліди трипільської культури, давньоруської доби ХІІ-ХІІІ століть та епохи Пізнього Середньовіччя ХІV- ХVІІІ століть, які мають важливе значення для вивчення історії та фортифікації міста. Фахівців і журналістів вразили керамічні вироби, знаряддя з кремнію та каменю трипільської культури; посуд, зброя, кістяні та ювелірні вироби давньоруського часу ХІІ-ХІІІ століть; монети, прикраси господарські та ювелірні речі Пізнього Середньовіччя.

Валерій Мегей зосередив свою доповідь на елементах давньоруської фортифікації, які вперше виявлені на території Старого міста. Перед археологами постали земляний вал та рів давньоруського часу. Під час турецького панування цей рів був викопаний повторно. Досліджена частина валу склала 11 м, висота - 1,4 - 1,8 м. Рів мав глибину 1 м, а його ширина сягала майже 6 м. Елементи давньоруського валу та потужний давньоруський шар вказують на існування укріпленого городища на території Старого міста у ХІІ-ХІІІ століттях.

Петро Болтанюк більш детально зупинився на виявлених кам’яних мурах. Один з них змурований на вапняному розчині, має товщину 2 м, другий (на глиняному) - 1,2-1,3 м. Знахідки кам’яних крутин (стін) представляють собою різночасові етапи розбудови Вірменського бастіону. Науковці розповіли, що під час розкопок були взяті зразки деревини на вуглецевий аналіз, що дасть можливість точно встановити дату дерев’яних споруд.

Знахідки детально вивчаються, доопрацьовуються і до кінця року повний звіт буде наданий в Інститут археології.

Від унікальних знахідок науковці, керівники музеїв, високі чиновники та журналісти перейшли до обговорення сучасного стану археологічних досліджень у Старому місті. Нині активно триває відбудова Старого міста і є побоювання, що цей процес мимоволі може поглинути унікальні археологічні шари.

Директор «Подільської археології», тернополянин (в минулому - студент К-ПНУ) Богдан Строцень зазначив:

- На невеликому шматку землі ми відкрили залишки захисних споруд, які датуються давньоруським часом. Але, щоб достеменно все вивчити, потрібно розширювати роботу. На цій ділянці, як і на інших, можна було «запустити» екскаватор, вибрати грунт і знахідки пішли б у небуття. Як бачимо, не все у Кам’янці-Подільському втратило свою інформативну цінність, тому надалі треба розміщати постійно діючу археологічну експедицію, щоб роботи велись більш серйозно, масштабно і постійно. Стоїть завдання зберегти цей унікальний куточок Поділля, щоб показувати його українським та європейським туристам. Доволі скромну експозицію музею археології можна було б поповнити новими унікальними експонатами. Директор національного історико-архітектурного заповідника «Кам’янець» Василь Фенцур подякував Богдану Строценю, який профінансував археологічні розкопки біля Вірменського бастіону. Проведення таких ґрунтовних досліджень влаштовує як заповідник, так і власника кафе, на території якого велись розкопки. Над останніми планують спорудити павільйон. Це збереже експозицію і підвищить цікавість до закладу харчування.

Результатом проведеної археологічної роботи стала підписана угода із власником сусідньої ділянки на археологічні дослідження. Такі угоди ввійдуть в практику.

Перший заступник міського голови Григорій Горшунов, який є гарним знавцем та цінителем історії Кам’янця-Подільського, підсумував почуте і побачене: «Виявлення зазначених археологічних пам’яток та елементів фортифікації свідчить про те, що процес формування та становлення історичного минулого міста ховає ще багато таємниць, які потребують археологічних і історико-архітектурних досліджень. Постійно діюча археологічна експедиція дала б гарний поштовх для розкриття таїни минувшини».

Вікторія ГАЙДАМАШКО.

http://kam-pod.gov.ua/1386-kamyanec-zanurennya-u-glibinu-vkv.html

 
Обговорення (3 коментарів)
Кам’янець-Подільський вкотре довів своє стародавнє походження   24.07.2012 [13:34:56]
** Обговорення статті: Кам’янець-Подільський вкотре довів своє стародавнє походження **

Як і завжди Кам’янець приносить чудові сюрпризи!
#55210
RE: Кам’янець-Подільський вкотре довів своє стародавнє походження   24.07.2012 [17:31:06]
Форум теж
#55216
Кам’янець-Подільський вкотре довів своє стародавнє походження   04.08.2012 [18:12:20]
"знаряддя з кремнію та каменю трипільської культури" - трохи "несуразица"
#55790

Вам необхідно авторизуватись або зареєструватись, щоб розміщувати коментарі.
< Попер.   Наст. >

Дизайн та розробка Logic Land Ltd.

Меню
Кам'янець-Подільський
Блог
Політика
Комуналка
Статті
Каталог підприємств
Фото
Пошук на сайті
Листівки
Форум
Фестивалі
Карта сайта
Веб-майстру
Групи
Гостьова книга
Бронювання готелів
Партнери сайту
Інформери
Кам'янець-Подільський online
Обмін лінками - отримати код »


Фото
Експорт новин
Новини (RSS 1.0)
Новини (RSS 2.0)
Блог (RSS)
Форум (RSS)
Хто на сайті?
сторінку переглядають:
11 гостей