УкраїнськаРусскийEnglish
Кам'янець-Подільський
Переказати кошти для допомоги Збройним Силам України з платіжної картки (Національний банк України)
 
Пульс Кам'янця-Подільського на Facebook - група Камянець-Подільський Онлайн
 
У календарі:
Нема подій
Богдан Ступка і Кам'янець: п’ять зустрічей
Автор: Alex Andrushchak   
25.07.12

Кам'янець-Подільський, який протягом століть залишався політичним та культурним центром краю, ніколи не стояв осторонь загальнодержавних проблем. Видатні кам’янчани уславлювали його своєю працею та творчими здобутками. Більшість із них відомі не лише в Україні, а й далеко за її межами. Разом з тим, місто завжди славилось своєю гостинністю, тому й відвідати Перлину Поділля у справах, або з приватним візитом намагалось дедалі більше відомих гостей. А ще історичні передумови та географічне положення нашого міста стали природним майданчиком для зйомок кінофільмів, що приваблювало сюди відомих режисерів, які, в свою чергу, привозили на зйомки не менш відомих акторів. Таким актором був і Богдан СТУПКА.

Український актор театру і кіно, лауреат Шевченківської премії, народний артист УРСР, народний артист СРСР, Герой України Богдан Сильвестрович СТУПКА, як мінімум, п’ять разів перебував у Кам'янці-Подільському.

Вперше, як актор Львівського академічного драматичного театру ім. М.Заньковецької. Тоді спектакль не відбувся – кам’янчанам актор був майже невідомим, тому мало анонсовану виставу просто відмінили. До сьогодні в архіві міського Будинку культури збереглися афіші з тієї вистави.

Вдруге Богдан СТУПКА завітав до нашого міста уже в якості Міністра культури і мистецтв України. Тоді в Кам'янці-Подільському проходило обласне Шевченківське свято «І мене в сім’ї великій…», а Богдан Сильвестрович разом із тодішнім губернатором Віктором ЛУНДИШЕВИМ відкривали пам’ятник великому поету.

Зустріч з актором згадує колишній директор Будинку культури Петро СИТНИК: «В цей час якраз відбувався капітальний ремонт внутрішніх приміщень, переоснащення сцени, ремонт фасаду. Ступка оглянув приміщення і спитав: «Що, так і живемо?», маючи на увазі ремонтний розгардіяш. Але насправді він був дуже простою у спілкуванні людиною».

Пощастило поспілкуватись із Богданом СТУПКОЮ і нашому подільському композитору, художньому керівнику хору «Смотрич» Миколі МЕЛЬНИКУ, в кабінеті якого актор провів кілька хвилин. «Я подарував Богдану Сильвестровичу три своїх збірки, - говорить Микола Петрович, - і сказав йому, що мною написано близько двадцяти пісень про Кам'янець-Подільський. Богдан Ступка поставив автограф у моїй збірці «Щаслива зірка» і сказав, що місто справді дуже гарне і вартує бути оспіваним поетами та композиторами».

У 2006 році на екрани вийшла лірична комедія Лева КАРПОВА «Мости серцеві» з такими акторами в головних ролях як Емілія СПІВАК, Олександр ДАНИЛЬЧЕНКО та Богдан СТУПКА. Фільм, який теж знімали в Кам'янці-Подільському, не отримав широкої популярності, але доля знов пов’язала актора із древнім містом.

Черговий зірковий десант у складі Богдана СТУПКИ, Ігоря ПЕТРЕНКА, Володимира ВДОВИЧЕНКОВА, Магди МЕЛЬЦАЖ, Володимира ІЛЬЇНА, Юрія БЄЛЯЄВА, Михайла БОЯРСЬКОГО та Ади РОГОВЦЕВОЇ висадився у місті над Смотричем для зйомок фільму Володимира БОРТКА «Тарас Бульба». Сотні кам’янчан тоді взяли участь у зйомках, а водієві міського Будинку культури Антону СИНЯВСЬКОМУ пощастило спілкуватись із Богданом Сильвестровичем особисто. Він виконував епізодичну роль воїна, що мав підпалити багаття, на якому спалювали героя Богдана СТУПКИ.

«Не оминув Ступка міського Будинку культури і цього разу, - згадує Петро СИТНИК. - Знову піднявся на сцену, поплескав у долоні і мовив: «Хороша акустика. Сюди б прислати театральну трупу назавжди. Гарний зал – театральний». Висловив Богдан Сильвестрович і захоплення майстрами-інженерами, котрі будували Будинок культури».

Вп’яте актор відвідав Кам'янець уже на презентації фільму «Тарас Бульба», яка стала четвертою після Санкт-Петербургу, Москви та Києва. Презентацію було декоровано у стилі часів Запорізької Січі: біля кінотеатру «Сінема» гостей зустрічали справжні козаки, у великому казані варили куліш та частували ним бажаючих, а козаки билися на шаблях. На запитання журналістів перед прем'єрою фільму відповідали виконавець головної ролі Богдан СТУПКА, головний художник-постановник Сергій ЯКУТОВИЧ та радник Президента з питань кіновиробництва Національної телекомпанії України Тарас ТКАЧЕНКО.

Нажаль, Богдана СТУПКИ сьогодні серед нас немає. Він відійшов у вічність 22 липня в столичній лікарні «Феофанія» на 71-му році життя. Ця клініка на довгі місяці стала для актора другою домівкою. Лікарі довго намагались повернути здоров’я актору, але страшний діагноз «рак» виявився сильнішим.

У вівторок 24 липня, коли Україна прощалася з Богданом СТУПКОЮ, у міській центральній бібліотеці організували виставку літератури «Лицар сцени» та провели мистецьку годину пам’яті «Українська зірка голлівудського масштабу». Присутні вшанували пам'ять про Богдана СТУПКУ хвилиною мовчання, переглянули фото слайди, ближче познайомились з його біографією та творчим шляхом, дивились відеоролик, в якому Богдан Сильвестрович читає вірші улюбленої поетеси Ліни КОСТЕНКО. Кам’янчани згадали великого актора, його творчість, пов’язану із нашим місто, та знову довели, що вони не стоять осторонь культурного життя країни.

http://kam-pod.gov.ua/1397-bogdan-stupka-kamyanec-pyat-zustrchey.html

  Коментарі відсутні.
Вам необхідно авторизуватись або зареєструватись, щоб розміщувати коментарі.
< Попер.   Наст. >

Дизайн та розробка Logic Land Ltd.

Меню
Кам'янець-Подільський
Блог
Політика
Комуналка
Статті
Каталог підприємств
Фото
Пошук на сайті
Листівки
Форум
Фестивалі
Карта сайта
Веб-майстру
Групи
Гостьова книга
Бронювання готелів
Партнери сайту
Інформери
Кам'янець-Подільський online
Обмін лінками - отримати код »


Фото
Експорт новин
Новини (RSS 1.0)
Новини (RSS 2.0)
Блог (RSS)
Форум (RSS)
Хто на сайті?
сторінку переглядають:
12 гостей та 1 користувач
steklodelehl