УкраїнськаРусскийEnglish
Кам'янець-Подільський
Переказати кошти для допомоги Збройним Силам України з платіжної картки (Національний банк України)
 
Пульс Кам'янця-Подільського на Facebook - група Камянець-Подільський Онлайн
 
У календарі:
Нема подій
Комісія – на спиртзавод, або Як чиновники з журналістами в «доганялки» грали
Written by Світлана   
chetver, 02 serpen` 2012

Так, саме так і сталось, звернення від депутатів міської ради до прем’єр-міністра Миколи Азарова та Президента України Віктора Януковича прочитали і, як буває в таких випадках, дали вказівку до обласних відповідних підрозділів розібратись із проблемою на місці. У випадку із ДП «Довжоцький спиртовий завод», тобто проблемою забруднення повітря, яким ми з вами дихаємо доручили зайнятися Головному управлінню агропромислового розвитку в Хмельницькій області. У зв’язку із цим до міста й приїхала начальник управління харчової промисловості в Хмельницькій області Алєніна Катерина Миколаївна. На зустріч із чиновницею запросили і місцеві ЗМІ.

Двогодинне очікування увінчалось успіхом

Дві години журналісти стояли під стінами виконкому разом із секретарем міської ради Василем Сенюком та чекали на приїзд Катерини Миколаївни. І дочекались, та в останньої не виникло багато позитиву від присутності журналістів, і швиденько сівши в авто, вона разом із начальником агропромислового розвитку райдержадміністрації Ігорем Гаєм направились на зустріч із директором спиртового заводу Олексієм Мельником. Усі надії журналістів бути присутніми на зустрічі розбились об охоронців підприємства. Навіть дзвінок Олексію Миколайовичу не допоміг.  Директор підприємства в телефонній розмові повідомив, що у них відбувається виробнича нарада, і представники ЗМІ лише заважатимуть, та у досить грубій формі запропонував зачекати, після чого слухавку вже не брав.

Ще година очікувань біля прохідної ДП «Довжоцький спиртовий завод» - і Катерина Миколаївна разом із Ігорем Вікторовичем вийшли до представників четвертої влади.

Протягом десятихвилинної розмови пані Катерина розповіла, що до неї від міського голови надійшов лист, із яким звертались до Прем’єр-міністра та Президента України, в якому описано проблеми міста, адже місто є туристичним і неприємний запах йому заважає. «Директор мені надав інформацію, згідно з якою він дійсно писав листи у відповідні інстанції, і це мене влаштовує. З тих пунктів, які були виділені в листі від міського голови робота була проведена. Вони сказали, що будуть працювати на покращення й надалі. Правда, ціна не влаштовує, адже вона завелика. Наскільки я розумію, то є очисні міські споруди і підприємство хотіло перекачувати через них барду, яка там очищатиметься. Але у ціні вони не зійшлися, адже ціна перевищує реальну майже в півтора рази. Замість десяти, хоча б, тисяч, їм назвали сказали 25 там за якийсь певний об’єм.  Я б, звичайно, хотіла і з представниками міської ради поспілкуватись, та замість цього вони прислали мені вас. У мене було бажання,  щоб ми усі разом сіли, обговорити питання з директором, адже я обласний начальник, нехай би мені розповіли, як вони знаходять спільну мову. Тому що це не лише питання одного підприємства. Кам’янець – туристичне місто, отже, є відповідні надходження до бюджету також. Могла б міська рада подумати, як допомогти підприємству, хоча б зробити нормальну ціну з очистку барди. Я, звичайно, вважаю, що це серйозне питання, і населення Кам’янця-Подільського та туристи не повинні страждати від того, що є така проблема. Це має вирішуватись спільними зусиллями. Підприємство на сьогоднішній день не має таких можливостей. Йдеться про великі гроші, а підприємству ніхто не допомагає, у них немає бюджетної підтримки. В ДП «Укрспирт» також проходить реорганізація, і підприємство вирішити мільярдні проблеми не може. І хоча б у спробі використання очисних споруд міська рада мусить підтримати спиртзавод та дійти до якоїсь спільної, нормальної ціни, щоб підприємство мало змогу спробувати хоча б цей спосіб», - розповіла Катерина Алєніна.

Катарина Миколаївна визнала, що вона не є спеціалістом у спиртовій промисловості, і лише потрохи її вивчає, а на останок сказала: «Бачите, ми не проігнорували, приїхали. Є таке питання, і я так думаю, що воно обов’язково вирішиться. Директор сказав, що буквально до кінця тижня домовленість з комунальним підприємством підпишуть, і спробують використовувати міські очисні споруди для очистки барди. Це такий реальний на сьогоднішній день спосіб».

Гра «Наздожени мене»

Практично, на цьому розмова закінчилась, і усі вирушили на бардополя, де вона мала б продовжитись. Звичайно, ми мали надію, що вдихнувши аромати барди чиновники зрозуміють причину такого незадоволення мешканців міста, депутатів та міської влади  екологічним станом. Катерина Миколаївна із Ігорем Вікторовичем поїхали спеціально виділеною для мандрівки вантажною «газелькою», а журналісти на легковому авто. А на бардополях поїздка перетворилась на переслідування у стилі голлівудських фільмів. Газель поїхала по бездоріжжю, журналісти відстали, та маючи в супроводі хорошого штурмана в особі найактивнішого громадського діяча проти свавілля ДП «Довжоцький спиртовий завод» Анатолія Яснила, представникам четвертої влади таки вдалось перехопити «газельку» із чиновниками. Та останні, посміхнувшись, виїхали на трасу та поїхали із бардополів. І не бачила начальник управління харчової промисловості Хмельницької області ні папки із підписами, яких Громадська рада Кам’янця-Подільсько зібрала майже 11 тисяч, не захотіла вийти з авто та вдихнути на повні груди незабутні аромати бардополів. Журналісти також поїхали в місто, везучи із собою шлейф із смороду та нерозуміння від таких дій чиновниці. Адже громада міста заслуговує на більше, ніж просто візит чиновника, який, м’яко кажучи, некомпетентний у цьому питанні.

Чи ж справді ціни завищені?

Після інформації, яку надала Катерина Миколаївна, не дивно, що ми звернулись до директора КП «Міськтепловоденергія» Валерія Гордійчука із проханням прокоментувати так звані завищені ціни.

Валерій Григорович відповів лише трьома словами: «Брєд сивой кобылы». Та пообіцяв до наступного випуску підготувати повну інформацію по можливості очищення барди через міські очисні мережі.

А що ж влада?

Що планує влада робити далі, ми запитали в голови комісії, яка займається проблемою забруднення  повітря міста відходами підприємницької діяльності ДП «Довжоцький спиртовий завод», секретаря міської ради Василя Сенюка.

-          Ми не можемо бути байдужими до цієї проблеми, і надалі продовжуватимемо роботу у даному напрямку. Для нас головне, щоб підприємство ДП «Довжоцький спиртовий завод» виконувало екологічні вимоги, що прописані в законах України. Ми вимагатимемо, щоб до нас надсилали фахівців, а не службовців. Громада міста заслуговує на увагу до себе.

Від автора:

Як мінімум дивним здається таке ставлення чиновника області до проблем стотисячної громади міста та туристів. І йдеться навіть не про те, що надіслали до нас не фахівця у питанні спиртової галузі, а те, що фахівець приїхав задля «галочки». Так, Катерина Миколаївна наголосила, що вони не проігнорували сигнал, але чи є якийсь реальний результат від її приїзду? Вчергове використали наші із вами податки для її відрядження.

Не менш дивним можна назвати і той факт, що чиновниця не захотіла зустрітись з директором КП «Міськтепловоденергія» Валерієм Гордійчуком та вияснити питання очистки барди через міські очисні споруди, а апелювала лише до тих фактів, які їй надав директор підприємства.

Позиція чиновника з району, Ігоря Гая, також дивує, адже він мав би знати проблему спиртового заводу досконало, а із розмови можна сміливо зробити висновок, що навіть звичайний мешканець міста чи району, який цікавиться тим, що відбувається, знає більше, ніж начальник управління агропромислового розвитку району.

І насамкінець, дуже образливо, що чиновник з області навіть не глянув на підписи майже одинадцяти тисяч громадян міста та району, які хочуть дихати свіжим повітрям. Хіба такої реакції ми чекали?

  No Comments.
You need to login or register to post comments.
< Prev   Next >

Дизайн та розробка Logic Land Ltd.

Меню
Кам'янець-Подільський
Блог
Політика
Комуналка
Статті
Каталог підприємств
Фото
Пошук на сайті
Листівки
Форум
Фестивалі
Карта сайта
Веб-майстру
Групи
Гостьова книга
Бронювання готелів
Партнери сайту
Інформери
Кам'янець-Подільський online
Обмін лінками - отримати код »


Фото
Експорт новин
Новини (RSS 1.0)
Новини (RSS 2.0)
Блог (RSS)
Форум (RSS)
Хто на сайті?
We have
12 guests online