УкраїнськаРусскийEnglish
Кам'янець-Подільський
Переказати кошти для допомоги Збройним Силам України з платіжної картки (Національний банк України)
 
Пульс Кам'янця-Подільського на Facebook - група Камянець-Подільський Онлайн
 
У календарі:
Нет событий
На Хмельниччині збирають гроші на пам’ятник воякам Армії УНР
Написал Oleg Slabospitsky   
20.08.12

Благодійна ініціатива “Героїка” заявила про свій намір встановити у с. Холодець Волочиського району Хмельницької обл. пам’ятний знак на могилі 17 розстріляних вояків 10-го пішого полку Сірожупанників Дієвої Армії Української Народної Республіки.

 

Кілька місяців тому активістам вдалося віднайти згадку про бій у с.Холодець у одному з номерів газети “Український козак” від 31 серпня 1919 р. Згідно неї, у селі на березі ставка більшовиками були розстріляні 17 козаків та старшин Дієвої Армії УНР.

 

Подаємо цю архівну статтю за оригіналом:

 

“24 серпня 1919 року наш полк мав змогу віддати останню шану своїм товаришам – козакам та старшинам, замученим большевиками в с. Холодець після бою 1 червня 1919 року. На могилку зібралося майже все село. Під час панахиди та промови командира полку селяни плакали. Після панахиди команда віддала траурний салют. Панахида зробила сильне вражіння на селян, які, до речі сказати, дали останній притулок на цьому світі мученикам на сільському кладовищі. Селяни розказували, що після того, як большевики (таращанці) вибили нас з-під міста Купеля (?), в село в’їхав на фаетоні старий, сивий большевицький комісар чи командір. В цей мент біля ставу були вистроєні полонені козаки та старшини, всього 17 чоловік, яких він почав бити канчуком по обличчям та головам. Після звірського знущання, після того, як у деяких були розбиті голови, їм наказано було бігти просто в ставок. Одразу зацокав кулемет. Большевики почали стріляти з рушниць. Всі наші сірожупанники полягли біля ставу, та де-які у дворі. Після цього большевики доколювали де-яких багнетами та добивали прикладами. Через декілька днів селяни, зібравши окремі члени трупів, поховали їх на своєму цвинтарі. Тепер на тих дорогих могилах полк поставив хреста з мідною дошкою, на якій написано: “Борцям за Україну – козакам та старшинам 10-го полку сірожупанників, замученим большевиками в с. Холодець після бою 1 червня 1919 року”.

Є.Т. Дієва армія УНР. 24-8-19

 

 

У липні 2012 р. представники “Героїки” здійснили краєзнавчу експедицію до села Холодець. Активістам вдалось знайти могилу розстріляних вояків та поспілкувались з місцевими старожилами, які підтвердили що пам’ять про трагедію жива у селі донині.

 

Image

 

На жаль дерев’яний хрест встановлений 1919 року давно розвалився і згодом місцеві мешканці встановили на могилі скромного металевого хреста без жодного напису. У наші дні поховання поховання перебуває у занедбаному стані.

 

Благодійна ініціатива “Героїка” вирішила відновити справедливість стосовно полеглих і спорудити пам’ятник на братській могилі, що на сільському кладовищі с. Холодець. Загальний кошторис будівництва становить 10 000 грн. На сьогоднішній день вже вдалося зібрати половину зазначеної суми.

Переказати кошти на цей проект можна на картку ПриватБанку:

4149 6050 5124 4937  (Слабоспицький Олег Олександрович)

Докладніша інформація:

http://geroika.org.ua/,    Этот адрес e-mail защищен от спам-ботов. Чтобы увидеть его, у Вас должен быть включен Java-Script

+ 38 093 725 67 45 (Павло Подобєд).

 


Довідка. Благодійна ініціатива “Героїка” заснована у 2010 р. і ставить собі на мету популяризацію Перших (1917-1920-ті) та Других (1939-1950-ті) Визвольних Змагань. Активісти проводять дослідницьку роботу в архівах, здійснюють пошук та впорядкування військових могил, встановлення пам’ятників воякам за незалежність України.

За останні 2010-2012 рр  Героїкою було встановлено більше 15 меморіальних знаків та дошок визначним діячам визвольного руху у Київській, Черкаській, Херсонській, Рівненській, Івано-Франківській обл. та на Тернопільщині. Серед найбільш відомих – пам’ятник старшинам Армії УНР уродженцям Києва, єдиний на Півдні пам’ятник борцям за волю України у с.Зміївка на Херсонщині, відновлений комплекс поховань вояків УПА у с.Літвиця на Рівненщині та інші.

  Нет комментариев.
You need to login or register to post comments.
< Пред.   След. >

Дизайн та розробка Logic Land Ltd.

Меню
Каменец-Подольский
Блог
Политика
Коммуналка
Статьи
Каталог предприятий
Фото
Поиск на сайте
Открытки
Форум
Фестивали
Карта сайта
Веб-мастеру
Группы
Гостевая книга
Бронирование гостиниц
Партнеры сайта
Інформери
Кам'янець-Подільський online
Обмін лінками - отримати код »


Фото
Експорт новин
Новини (RSS 1.0)
Новини (RSS 2.0)
Блог (RSS)
Форум (RSS)
Хто на сайті?
Сейчас на сайте:
Гостей - 12