УкраїнськаРусскийEnglish
Кам'янець-Подільський
Переказати кошти для допомоги Збройним Силам України з платіжної картки (Національний банк України)
 
Пульс Кам'янця-Подільського на Facebook - група Камянець-Подільський Онлайн
 
У календарі:
Нема подій
«Я хочу…» чесних виборів, або Як протистояти передвиборчим маніпуляціям
Автор: Прес-служба ГПР «Гідність»   
05.09.12
Image

Щоб протистояти передвиборчим маніпуляціям треба, для початку, розуміти, що це таке, і як цьому протистояти. Саме для цього і коаліція виборчих ініціатив «Дзвін» та ГПР «Гідність» як представник у Хмельницькому регіоні організували кампанію «Я хочу…» - щоб навчити виборця бути не зомбованою електоральною одиницею, а громадянином, який свідомо віддає свій голос.

Напевно, в нашій країні лиш немовлята не знають, чому найважливіший день осені – 28 жовтня… Саме так, ми вже не чекаємо на Євро, ми чекаємо на вибори, причому, напевно, ще з більшим нетерпінням.

Для українців уже давно стало нормою обирати не людину, а її обіцянки. Навіть якщо йдеться про кілька разів судимого бандита чи не зовсім освічену коханку когось із можновладців, ми звикли оцінювати спершу «власну вигоду»… Бо ж якщо один кандидат пообіцяє підвищити соціальні допомоги на 3 гривні, а другий на 7, то ми без вагань оберемо другий варіант, забувши про його темнуваті біографічні нюанси. Отак і даруємо ми багатьом «кар’єрний ріст» від «гоп стопу» до вищих ешелонів державної влади. І хоч гіркий досвід давно повинен був нас навчити, що політичні обіцянки – то лиш «затравка» для підтягування електорату, але, як показують результати кожних нових виборів, життя нас нічому не вчить.

По суті ж, кожна передвиборна кампанія – це боротьба двох психологій. Перша – котра належить кандидатам – намагається вигадати все нові і нові маніпуляції, щоб змусити другу – ту, що народилася у середовищі виборців – повірити у чергову казку з «хепі-ендом». Причому, виборчі перегони часто і ґрунтуються на тому, хто більш правдоподібну казку вигадає. Величезні штаби мізкують над тим, чим би ще таким цікавеньким обманути громадянина, що за місяць-півтора віддаватиме свій голос. І роблять це замість того, щоб реально прораховувати перспективи і можливості, а потім хоч раз, для різноманітності, дотримати свого слова вже після виборів…

До чого ця розмова, може запитати кожен із вас. І відповідь буде досить простою: не знаємо, як вам особисто, а от певній частині українців набридло жити за принципом «тебе ведуть, а ти ведешся». І, напевно, вже і справді настала пора сказати досить. Досить маніпулювати нами. Бо ми народ, а не, даруйте, стадо.

Для того, аби протистояти маніпуляціям, треба спершу усвідомити, якими вони бувають, аби розуміти, з якого боку на вас може чекати небезпека бути обманутим. Для роз’яснення зазначимо, що маніпуляція – це свого роду гіпноз, бо вона має на меті змінення думок та настроїв людини, що в кінцевому рахунку впливає на конкретну її дію (в нашому випадку, постановку галочки у певному пункті бюлетеню.

Найпопулярнішим став відомий усім нам прийом про Добро і Зло (вони нічого не робили при владі, лиш тягли ваші гроші, а ми їх зупинимо і все змінимо). Причому «добро» і «зло» міняються ролями, як тільки один рекламний ролик змінюється іншим… Не менш відомий варіант, коли ті, хто не при владі, стверджують, що влада продажна і прагне тільки фінансової вигоди для себе особисто. А ті, хто при владі, і йде переобиратися, наголошують на тому, що зміни на краще – це завжди спочатку боляче, а потім шалено приємно.

Але найбільш вражає використання адмінресурсу для переконання виборців у реальності дій того чи іншого кандидата. Мається на увазі, що адмінресурс (тобто власність громади і ініціативи теперішньої влади) використовуються, щоб створити позитивний імідж кандидата. Кам’янчанам у цьому випадку ходити далеко не треба. Бо і комунальний транспорт, і парк, і благоустрій вулиць стають агіткою кандидата у депутати ВР. Це створює видимість того, що кандидата підтримує вся громада, а проти загальної думки, як відомо не сильно-то й «попреш»…

Ще більш поширений прийом – використання реальних заслуг і посад кандидата для  його піару. Тобто людина «рекламує» себе не як кандидат у депутати Верховної Ради, а як, скажімо, голова районної державної адміністрації чи депутат обласної або міської ради. Мовляв, так людям легше провести паралелі… Але насправді, так лиш легше маніпулювати свідомістю виборця.

Щоб протистояти подібним маніпуляціям та пояснити виборцям, що треба спершу думати,а лиш потім голосувати, коаліція виборчих ініціатив «Дзвін» започаткувала кампанію «Я хочу…». Цей проект націлений на те, аби люди зрозуміли, чого саме вони хочуть від виборів. З цією метою ведеться активна Інтернет-кампанія з викриття маніпулятивних технологій. У хмельницькій області цей проект підтримав і активно впроваджує громадсько-політичний рух «Гідність». Саме завдяки його підтримці у вересні в області пройде серія круглих столів, куди зможе прийти кожен охочий і навчитися розпізнавати маніпуляції, щоб заналізувати реальну ситуація і зробити стовідсотково усвідомлений вибір. Для проведення круглих столів обрали райцентри, у яких, як відомо, не надто поширені альтернативні ЗМІ,і  тому люди змушені «ковтати» лиш те, що їм дають. Отже, 11 вересня у Кам’янці-Подільському на 17.00 в залі для презентацій готелю "Клеопатра", 18 вересня у Новій Ушиці та 25. 09 у Полонному відбудуться круглі столи, де ви зможете навчитися розпізнавати, коли вас дурять. А за новинами кампанії «Я хочу…» можна стежити у фейсбуці через сторінку ГРП «Гідність» та групу "Я хочу від виборів? (Хмельницький регіон)".

І наостанок зазначимо ключовий меседж, який повинен запам’ятати кожен виборець: депутати Верховної Ради виконують ЗАКОНОДАВЧУ функцію. А отже, коли Вам обіцяють прийти і поставити у дворі лавочки та ліхтарі, якщо такий-то кандидат пройде, то це – маніпуляція. Депутати ВР не наділені виконавчими повноваженнями і – в ідеалі, звісно – не повинні мати впливу на адміністративні органи, а тим більше, на органи місцевого самоврядування. Тож, задумайтесь, чи варто вірити тому, хто обіцяє вам золоті гори, а насправді прагне дійти до них сам по ваших головах…

Прес-служба ГПР «Гідність»

 
Обговорення (15 коментарів)
«Я хочу…» чесних виборів, або Як протистояти передвиборчим маніпуляціям   05.09.2012 [18:35:31]
** Обговорення статті: «Я хочу…» чесних виборів, або Як протистояти передвиборчим маніпуляціям **

З однієї сторони адміністративні маніпуляції з іншої сторони круглі столи.Це ще треба вчити їх розпізнавати,якщо вони на кожному кроці?Фейсбуківська боротьба-оце сила , не те що якісь вимоги на майданах.Напевне гідність переможе , у неї новітні радикальні методи,перед ними ніякі адміністративні маніпулятори не встоять.Ми переможемо ,ні ми вже перемогли, як заявив Яценюк.
#57736
RE: «Я хочу…» чесних виборів, або Як протистояти передвиборчим маніпуляціям   06.09.2012 [06:13:30]
ТЫ МНЕ ПОГУТАРЬ О ГИНОСТИ



Вчора ви, небожата мої,
Раду радили глупу;
Се хотів я сказать вам тепер
Замість першого вступу.
#57756
RE: «Я хочу…» чесних виборів, або Як протистояти передвиборчим маніпуляціям   06.09.2012 [06:45:15]
Гутарь- не гутарь,а самокомпромат налицо.Варіант з переворотом малорельний .Мрія керуючої і направляючої в цьому питанні маловирогідна
#57757
RE: «Я хочу…» чесних виборів, або Як протистояти передвиборчим маніпуляціям   06.09.2012 [08:53:46]
А поговорить то хочется! Вот придумали негодяи темку. ОО "гидности" ,о достоинстве - это как кризис ума,в прихологии есть такое размышление. Это когда хочешь стать успешным и самым умным, но это не получилось с первой попытки.

Волнение ВАС угнетают: А если бы сейчас в Укаины было все хорошо и Украина переживала кризис, была успешной? Оо наши "гидные" могли бы быть тогда спокойны за ее обличия и вообще за ее надежный стратегический путь, а тут забеспокоились: laugh:

И тут вспомнили, а ведь забудут о нас, а поговорить то надо.Идеечек полно, за плечами - целый город, народ, целая нация, которую хотят искусственно обмануть, а ОНИ как бы молчат, не хорошо получается: .
И тут пошла жара, опли:-у нас отбирают надежду, пытаются потушить мечты, затоптать наш давно намеченный позитивный путь, давай за круглый стол, поговорить надо!

Темка хорошая, дарю от себя "гидным": - очередные обещания мафии, подачки перед выборами?

А вас я хочу именно сегодня спросить, тех кто хочет нас достоинства поучить:
- независимо от вашей партийности вообще аполитичности: вы готовы согласиться с таким бесславным развитием нашего города? Вы готовы все это проглотить и с этим жить, независимо от того, где вы живете - на российских или польских фольваркахх, в поселке Октябрьском, иль цемзавода? Я не хочу верить, что ваш ответ на этот вопрос будет "ДА"!
А если кто-то готов - то почему, за что продали? За близость к кормушке, за очередные обещания мафии, за подачки перед выборами? Оо-Вас обманули, и вы решили поговорить.Тю))
Если мужики собирайтесь, но не за столом-попиз .. ь, а делайте митинги, морды бейте друг другу,ведь заслужили,все просрали.ВОТ это будет понятно! Но вам слабо, из-под интелегентов косите
Вчора ви, небожата мої,
Раду радили глупу;
Се хотів я сказать вам тепер
Замість першого вступу.
#57759
RE: «Я хочу…» чесних виборів, або Як протистояти передвиборчим маніпуляціям   07.09.2012 [06:24:02]
Больше читайте тут: http //kontrakty.ua/article/49756

Поки деякі у відпустці, я тут покерую.
Будь-які цитати більші за один абзац і без розлогого, власного, аналітичного коментаря будуть каратись.
Я самодур. Попереджаю.
АДМІН.
#57772
RE: «Я хочу…» чесних виборів, або Як протистояти передвиборчим маніпуляціям   07.09.2012 [06:52:42]
Алекс, а правила дозволяють настільки розлогі цитати російською? І постити відверто дурні картинки - це як, за правилами?
Вже мовчу про "російські" фольварки. Ну троль же, це ж і так ясно, хтось розважається, дратуючи нас. Це за правилами?
#57773
RE: «Я хочу…» чесних виборів, або Як протистояти передвиборчим маніпуляціям   07.09.2012 [09:06:18]
Моя порада модераторам - будьте трохи жосткішими із користувачами - сміття на форумі постійно назбирується все більше і більше.

Такими методами знецінюють форум і вже скоро його ніхто не захоче читати.

Як Лесик каже для всіх отих ботів-капотів

"Скіки тєбя учить можна, щоб ти не матюкався, батько для тєбя шо, мєсто пустоє, га?"
#57775
RE: «Я хочу…» чесних виборів, або Як протистояти передвиборчим маніпуляціям   07.09.2012 [11:41:27]
Пора би дійсно прибирання влаштувати, цей буквений попкорн реально дістав
#57781
RE: «Я хочу…» чесних виборів, або Як протистояти передвиборчим маніпуляціям   07.09.2012 [14:37:48]
Самодурство- це хвороба ,яку необхідно лікувати,а не пишатись.Це я до того ,що з такою якістю не варто спішити кимось керувати. Хвороба чи ні, це не Вам вирішувати. Поки що бан на тиждень.
У нас в місті є "Комітет виборців України"Для чого дублювати цю організацію.В цьому питанні "Клеопатра" не допоможе ,а лише чисте повітря ,майдан і відкриті голоси протесту.Але цього від мовчазної гідності не дочекатись .Вона як дівка на виданні і бажає заміж ,і нічого для того не робить ,а лише позує .Так що маніпуляції від цього не зменшаться як і не збільшиться гідність.
#57790
RE: «Я хочу…» чесних виборів, або Як протистояти передвиборчим маніпуляціям   07.09.2012 [15:01:25]
Лансе, вам клонуватися не набридло?
#57794
RE: «Я хочу…» чесних виборів, або Як протистояти передвиборчим маніпуляціям   07.09.2012 [15:38:14]
Blacky. написав(ла):
Цитата:
Алекс, а правила дозволяють настільки розлогі цитати російською? І постити відверто дурні картинки - це як, за правилами?
Вже мовчу про "російські" фольварки. Ну троль же, це ж і так ясно, хтось розважається, дратуючи нас. Це за правилами?


Було б добре оголосити цей форум вільним від російської мови.
#57795
RE: «Я хочу…» чесних виборів, або Як протистояти передвиборчим маніпуляціям   07.09.2012 [15:48:20]
Ні, я за гарну, літературну російську мову на цьому форумі. Раз так хотіли її дехто, то, прохання писати грамотно, за допущення граматичних помилок в бан =)
#57798
RE: «Я хочу…» чесних виборів, або Як протистояти передвиборчим маніпуляціям   09.09.2012 [13:40:49]
В Хмельницьку ще на початку року створений рух ЧЕСНО,
громадськість Хмельниччини боротиметься за чистий парламент !
Навіть розроблені критерії доброчесності кандидата !

Українці обирають депутатів емоціями – за принципом «нравиться-не нравиться.Цей підхід пропонується змінити навзаєм прагматичним критеріїям, які є важливими для людей з різними політичними уподобаннями. З іншого боку ці критерії висуваються адресно до кожного кандидата чи депутата і політики починають відчувати свою персональну відповідальність перед виборцями.

Основна вимога Руху ЧЕСНО до політичних сил – не включати у списки та не допустити до виборів кандидатів, які не відповідають «критеріям доброчесності».

Місцеві представники руху розробили серію публічних презентацій, де розповідатимуть про те, як самотужки дослідити депутата або кандидата на відповідність критеріям. З методикою такого «громадського аудиту» можна ознайомитися на сайті www.chesno.org.
#57918
RE: «Я хочу…» чесних виборів, або Як протистояти передвиборчим маніпуляціям   09.09.2012 [19:33:09]
Kolas написав(ла):
Цитата:


А вас я хочу именно сегодня спросить, тех кто хочет нас достоинства поучить:
- независимо от вашей партийности вообще аполитичности: вы готовы согласиться с таким бесславным развитием нашего города? Вы готовы все это проглотить и с этим жить, независимо от того, где вы живете - на российских или польских фольваркахх, в поселке Октябрьском, иль цемзавода? Я не хочу верить, что ваш ответ на этот вопрос будет "ДА"!
А если кто-то готов - то почему, за что продали? За близость к кормушке, за очередные обещания мафии, за подачки перед выборами? Оо-Вас обманули, и вы решили поговорить.Тю))
Если мужики собирайтесь, но не за столом-попиз .. ь, а делайте митинги, морды бейте друг другу,ведь заслужили,все просрали.ВОТ это будет понятно! Но вам слабо, из-под интелегентов косите:laugh:


Колос, косять під інтелегентів і то косять майже пошебки ,а ви про мітинги,ви що
#57969
RE: «Я хочу…» чесних виборів, або Як протистояти передвиборчим маніпуляціям   09.09.2012 [19:45:10]
Анатоліч написав(ла):
Цитата:
Kolas написав(ла):
Цитата:


А вас я хочу именно сегодня спросить, тех кто хочет нас достоинства поучить:
- независимо от вашей партийности вообще аполитичности: вы готовы согласиться с таким бесславным развитием нашего города? Вы готовы все это проглотить и с этим жить, независимо от того, где вы живете - на российских или польских фольваркахх, в поселке Октябрьском, иль цемзавода? Я не хочу верить, что ваш ответ на этот вопрос будет "ДА"!
А если кто-то готов - то почему, за что продали? За близость к кормушке, за очередные обещания мафии, за подачки перед выборами? Оо-Вас обманули, и вы решили поговорить.Тю))
Если мужики собирайтесь, но не за столом-попиз .. ь, а делайте митинги, морды бейте друг другу,ведь заслужили,все просрали.ВОТ это будет понятно! Но вам слабо, из-под интелегентов косите:laugh:


Колос, косять під інтелегентів і то косять майже пошебки:dry: ,а ви про мітинги,ви що:dry:
І як буде вірно/правильно: "два сапога пара" чи "яке їхало, така й здибало"
#57972

Вам необхідно авторизуватись або зареєструватись, щоб розміщувати коментарі.
< Попер.   Наст. >

Дизайн та розробка Logic Land Ltd.

Меню
Кам'янець-Подільський
Блог
Політика
Комуналка
Статті
Каталог підприємств
Фото
Пошук на сайті
Листівки
Форум
Фестивалі
Карта сайта
Веб-майстру
Групи
Гостьова книга
Бронювання готелів
Партнери сайту
Інформери
Кам'янець-Подільський online
Обмін лінками - отримати код »


Фото
Експорт новин
Новини (RSS 1.0)
Новини (RSS 2.0)
Блог (RSS)
Форум (RSS)
Хто на сайті?
сторінку переглядають:
834 гостей