УкраїнськаРусскийEnglish
Кам'янець-Подільський
Переказати кошти для допомоги Збройним Силам України з платіжної картки (Національний банк України)
 
Пульс Кам'янця-Подільського на Facebook - група Камянець-Подільський Онлайн
 
У календарі:
Нема подій
Орининський район: початок і кінець
Written by Валерій Гайшук   
ponedilok, 18 lyutyy 2013

7 березя виповниться 90 років з часу утворення ще одного району – Орининського. Життя цієї адміністративної одиниці було недовгим – 23 вересня 1959 року його було ліквідовано, а його територія увійшла до складу Кам’янець-Подільського району. Тож цікаво було б пригадати події тих часів. Розпочнемо з періоду Української козацької держави (перша половина ХVІІ -ХVІІІ ст.), в якій існував полково-сотенний адміністративно-територіальний устрій. Полки та сотні одночасно були військовими й адміністративно-територіальними одиницями й користувалися військово-адміністративним самоврядуванням. Цей устрій проіснував понад 130 років, поки російський царизм не перетворив козацьку державу на свою колонію.

У складі царської Росії адміністративно-територіальний поділ України був таким, як і на території всієї імперії: губернія — повіт — волость. Серед інших волостей була й Орининська. Така структура проіснувала до 1917 року.

У період Української Народної Республіки – Гетьманату – Директорії, років національно-визвольних змагань належна увага приділялася адміністративно-територіальній перебудові. Центральною Радою, Гетьманатом, Директорією приймалися законодавчі акти щодо формування адміністративно-територіальних одиниць і їх органів усіх рівнів, у центрі й на місцях. Територія краю час від часу перебувала під окупаційною владою інших держав. Тож всі потуги в сфері цієї діяльності залишилися намірами. Законом планувалася структура: земля – волость – Управа громади разом з виборною Радою, але в дію він так і не вступив через воєнний стан, тому й зберігся старий поділ (губернія – повіт – волость). Орининська волость продовжувала своє існування.

У Радянському Союзі вся влада в центрі й на місцях формально належала радам різних рівнів, які фактично були безправними, затверджуючи на своїх сесіях чи з’їздах рішення, підготовлені компартійними апаратниками.

У період 1920-1923 років сучасна територія Хмельницької області була поділена на 7 повітів. Кам’янець-Подільський складався з 15-ти волостей, однією з яких була Орининська.

25 жовтня 1922 року сесія Всеукраїнського ЦВК прийняла постанову «Про адміністративно-територіальний поділ УРСР і про спрощення радянського апарату», якою передбачався перехід від чотириступеневої системи адміністрування (губернія – повіт – волость – село) до нового губернського поділу.

7 березня 1923 р. Постановою президії Всеукраїнського ЦВК «Про адміністративно-територіальний поділ Подільської губернії» тодішня Подільська губернія була розділена на округи, однією з яких була Кам’янецька, котра складалася із 17-ти районів. Місто Кам’янець-Подільський та Довжоцький, Жванецький, Китайгородський, Орининський, Староушицький райони займали територію сучасного Кам’янець-Подільського району.

Основою Орининського району стала більша частина ліквідованої Орининської волості, а також частини Лянцкорунської, Маківської та Рихтецької. Дві частини Орининської волості увійшли до складу новоутворених Довжоцького та Лянцкорунського районів.

12 квітня 1923 р. Постановою ВУЦВК було скасовано таке визначення, як «містечко», й замінено на громіздкий термін «селище міського типу». В цинічній формі була проігнорована багатовікова українська національна традиція, адже термін «містечко» у вжитку українців перебував ще із середньовіччя. Тоді ж районний центр Оринин теж втратив статус містечка.

4 грудня 1928 р. Постановою ВУЦВК Довжоцький район був перейменований у Кам’янець-Подільський. Цією ж постановою було ліквідовано Жванецький, Лянцкорунський і Маківський райони. Територія колишнього Жванецького була включена до складу новоутвореного Кам’янець-Подільського району. Сільські ради: Гуківська, Жабинецька, Кормильчанська, Кочубіївська, Мар’янівська та Рузька із розформованого Лянцкорунського перейшли до складу Орининського району Кам’янецької округи.

Починаючи з 1929 р. у державі розпочалася суцільна примусова колективізація. За станом на 10 червня 1932 року картина колективізації сільського господарства в Орининському районі мала такий вигляд: 38 колгоспів, 10960 усіх селянських господарств, з них 6234 усуспільнено, в користуванні селян перебувало33124 гаорної землі, з них 20659 гаусуспільнено.

13 червня 1930 р. Постановою ВУЦВК і РНК УРСР проведено одні реорганізаційні заходи, а вже 3 лютого 1931 р. — наступні. Прийшов 1932 рік, і четверта позачергова сесія ВУЦВК ухвалила інше. З цього часу територія сучасної Хмельницької області увійшла до складу Вінницької. Там же опинилися Кам’янець-Подільський, Староушицький і Орининський райони. У вересні 1937 року Постановою ЦВК УРСР проведено розподіл Вінницької області на Вінницьку та Кам’янець-Подільську, і Орининський район увійшов до складу Кам’янець-Подільської області.

У роки Другої Світової війни німецькими окупантами було встановлено свій тип адміністративно-територіального устрою. Було проголошено про утворення рейхскомісаріату «Україна», географічна територія якого була розділена на 6 генеральних округів. Кам’янець-Подільська область опинилася в складі генеральної округи «Волинь-Поділля» з центром у м.Брест. Генеральні округи поділялися на гебітскомісаріати, а вони, в свою чергу, – на райони.

Територія Кам’янець-Подільської області була поділена на 9 гебітскомісаріатів. До утвореного Кам’янець-Подільського гебітскомісаріату входив Орининський район. Цивільну владу в районі здійснювала районна управа, очолювана головою району. В кожному селі також було утворено управи з виборними старостою і писарем.

Майже всі населені пункти Орининського району 24 березня 1944 року були звільнені від гітлерівців.

Ще в травні 1941 року центр Кам’янець-Подільської області було перенесено з Кам’янця-Подільського в географічний центр області Проскурів. 16 січня 1954 року Указом Президії Верховної Ради УРСР Проскурів було перейменовано в Хмельницький, а Кам’янець-Подільську область — у Хмельницьку.

Згідно з Указом Президії Верховної Ради УРСР від 23.09.1959 р. у Хмельницькій області було ліквідовано 10 районів, у тому числі й Орининський. Одна його частина відійшла до Кам’янець-Подільського району, інша — до Чемеровецького.

Колишнє волосне містечко Оринин з 7 березня 1923 р. по 23 вересня 1959 р. проіснувало в статусі районного центру 36 років. Нині Оринин — село. Саме в цьому статусі воно продовжує жити й працювати з вірою в щасливе майбутнє, мріяти й рухатися вперед з надією на позитивні перспективи.

Валерій Гайшук. “Край Кам’нецький” №9 від 15.02.13

Логотип: USSR Town Pins

  No Comments.
You need to login or register to post comments.
< Prev   Next >

Дизайн та розробка Logic Land Ltd.

Меню
Кам'янець-Подільський
Блог
Політика
Комуналка
Статті
Каталог підприємств
Фото
Пошук на сайті
Листівки
Форум
Фестивалі
Карта сайта
Веб-майстру
Групи
Гостьова книга
Бронювання готелів
Партнери сайту
Інформери
Кам'янець-Подільський online
Обмін лінками - отримати код »


Фото
Експорт новин
Новини (RSS 1.0)
Новини (RSS 2.0)
Блог (RSS)
Форум (RSS)
Хто на сайті?
We have
19 guests online