УкраїнськаРусскийEnglish
Кам'янець-Подільський
Переказати кошти для допомоги Збройним Силам України з платіжної картки (Національний банк України)
 
Пульс Кам'янця-Подільського на Facebook - група Камянець-Подільський Онлайн
 
У календарі:
Нема подій
Як заощадити витрати на гарячу воду за допомогою бойлера
Written by Polishchuk David   
vivtorok, 05 traven` 2015
Як заощадити витрати на гарячу воду за допомогою бойлера

У зв'язку з тим, що у нас в Кам'янці-Подільському гаряча вода централізовано подається тільки з п'ятниці по неділю, а хочеться митися частіше, та і в ці дні вода буває недостатньо гарячою, виникає питання: де взяти гарячу воду? Друга проблема: ціна гарячої води з 1-го квітня становить 41 грн. 85 коп. а так як вартість електроенергії, наприклад, буде зростати і далі, та й інші витрати будуть зростати, то і вартість гарячої води на цьому не зупиниться. Не виключено, що гаряча вода взагалі не буде централізовано постачатися. Вже є міста в Україні, де повністю відмовилися від централізованого гарячого водопостачання. Частково вирішити проблему високої вартості гарячої води дозволяє встановлення багатотарифного лічильника. Про інший спосіб вирішення проблеми розповідаємо в цій статті.

Найпоширенішим способом виходу з цієї ситуації, а також для економії витрат на гарячу воду навіть при наявності централізованої гарячої води, є установка в квартирі бойлера (водонагрівача).

Існує багато різновидів бойлерів, які відрізняються своїми характеристиками. За способом нагрівання водонагрівачі діляться на проточні та накопичувальні. У проточному водонагрівачі проточна холодна вода відразу нагрівається до гарячої і ця температура підтримується протягом усього користування. Холодна вода нагрівається вбудованим в водонагрівач елементом (ТЕНом). Для швидкого нагрівання цей ТЕН повинен мати досить високу потужність. Проточні водонагрівачі, що мають потужність від 3 до 8 кВт, дозволяється включати в звичайну однофазну розетку з напругою, що становить 220 Вольт.

Для нормального користування вважається, що потужність повинна бути не менше 7 квт. Такий водонагрівач забезпечує гарячою водою тільки один кран. Розрізняються водонагрівачі також об'ємом гарячої води, одержуваної за одну хвилину. Прилади потужністю 3-8 кВт виробляють в одну хвилину від 2 до 6 літрів підігрітої води, при цьому час нагрівання становить не більше 20 секунд.

проточний водонагрівач

До недоліків цього типу водонагрівача відноситься велика потужність, не завжди наші електричні мережі допускають таку потужність, особливо в старих багатоквартирних будинках, де зазвичай максимальна потужність 5 кВт. До позитивних якостей можна віднести порівняно невеликий розмір, нагрівач розміщується, наприклад, під мийкою в тумбочці.

Накопичувальні водонагрівачі популярні через менші витрати електроенергії. Вважається, що накопичувальні водонагрівачі дешевші, практичніші і надійніші. Вони розрізняються, крім інших характеристик, насамперед обсягом бака, величина якого варіюється в від 10 до 150 літрів. Бувають і більше, до 500 літрів. Такі побутові прилади займають багато місця на підлозі або на стіні в залежності від обраної моделі, але завжди забезпечують в квартирі достатній запас гарячої води.

Основний елемент бойлера - бак певної ємності, в який за допомогою спеціальної системи подається холодна вода. На дні розташований ТЕН, що нагріває воду. Нагорі знаходиться система для відводу гарячої води. У бойлері важливо, щоб холодна вода, що надходить, і нагріта вода активно не перемішувалися, а розташовувалися умовно шарами. Для цього придумані спеціальні системи, які дуже акуратно заливають холодну рідину на саме дно, до нагрівального елементу.

Слід пам'ятати: чим менше обсяг бака, тим швидше вичерпується гарячий резерв, і на виході піде холодна вода. Тому треба вибирати бойлер з запасом корисного об'єму.

При виборі оптимального розміру бака можна виходити з кількості чоловік у сім'ї. На кухню досить бойлера від 15 до 30 літрів. Обсяг на квартиру залежить від того, чи готові члени сім'ї відмовитися від прийому ванни і замість цього використовувати душ. У цьому випадку на сім'ю з двох осіб достатньо об'єму від 50 до 80 літрів, для сім'ї з дітьми потрібно об'єм від 80 до 100 літрів.

Наступний важливий параметр бойлера - це потужність. Вибір потужності пов'язаний з розміром бака: якщо бак великий, а потужність маленька, то нагріватися вода буде дуже довго. Але і перебирати з потужністю не варто, тим більше в старих будинках - щоб не навантажувати проводку.

Найчастіше купують бойлери потужністю 1,5-2 кВт. З одного боку, таку витримає електромережа навіть "хрущовки" (хоча в старих будинках, на всякий випадок, на водонагрівач краще кинути від лічильника окремий кабель). Навіть якщо у всіх квартирах вашого під'їзду мешканці поставлять собі такі прилади, ніякої енергетичної катастрофи не станеться. З іншого боку, цієї потужності цілком достатньо, щоб за прийнятний час нагріти холодну воду. Наприклад, 80-літровий бойлер при потужності ТЕНа 1,5 кВт гріє воду від крижаної до дуже гарячої за 3,5 години. А якщо в ньому встановлений нагрівальний елемент потужністю 2 кВт, то час нагрівання скорочується до майже 2 годин. А бак в 50 л той же нагрівач у 2 кВт нагріє вже за 1 годину 10 хвилин.

Вода в бойлері нагрівається до заданої температури, після чого термостат відключає нагрівач. Після того, як вода остигає на 0,5 - 1 градус, термостат знову включає нагрів. Потрібна температура задається механічною поворотною ручкою. У недорогих моделях на панелі не встановлюється точне значення в градусах, вказується тільки напрямок від холодного до гарячого. Якщо температура в баці буде не дуже високою, в баку можуть розвиватися бактерії. Щоб запобігти розвитку бактерій в баку, необхідно періодично встановлювати регулятор трохи вище позначки «е».

В бойлерах використовується спеціальна внутрішня теплоізоляція бака, внаслідок чого вода в ньому, як у термосі, поволі втрачає набрану температуру. Ізоляція зменшує кількість автоматичних включень і виключень і знижує витрату електроенергії.

У більшості моделей в якості теплоізоляції виступає пінополіуретан. У пристроях, де шар теплоізоляції становить 2-3 см, втрати становлять близько 25° С за день. В об'ємних бойлерах, в яких можливо встановити шар ізоляції на рівні 5-8 см, втрати складають всього 5° С за добу.

Бак бойлера може бути з нержавіючої сталі або емальований. Емальований бак коштує дешевше, нержавіюча сталь - дорожче, і такий бак вважається більш надійним. Якість емалі і визначає ціну апарату, його надійність і довговічність. Бак, забезпечений простим покриттям, матиме до трьох років гарантованої служби. А ось баки з титановою емаллю, згідно із заявами виробників, можуть прослужити більше семи років.

Ще надійніші системи з нержавіючої сталі. Сталевий бак не вимагає емалювання, він не піддається корозії, може прослужити довгі роки. При цьому бак з нержавіючої сталі в кілька разів дорожче аналогів з інших матеріалів. Правда, існує думка, що у баків з нержавіючої сталі слабким місцем є зварювальні шви, через що їхня перевага перед емальованими баками не така очевидна.

ТЕН може бути "мокрим" (коли він занурений у воду) і "сухим" (коли у нагрівального елементу контакту з водою немає). "Сухі" ТЕНи значно довговічніші "мокрих" - на останніх утворюється накип і їх треба частіше міняти. Але бойлер з "сухим" теном значно дорожче "мокрого" з тими ж характеристиками. Зате ремонт бойлерів з "мокрим" ТЕНом обійдеться дорожче ремонту бойлера з "сухим" ТЕНом.

Ремонт бойлера полягає, в основному, в заміні магнієвого анода. Магнієвий анод виконує функцію захисту бака від корозії. По суті, магнієвий анод передбачений для того, щоб іржавіти і руйнуватися замість бака. Якщо його вчасно не замінити, він може повністю зруйнуватися і корозія візьметься за бак. Виробники рекомендують не рідше одного разу на два роки міняти магнієвий анод і при необхідності видаляти накип з ТЕНа.

Головна проблема накопичувальних водонагрівачів - накип на ТЕНі. Особливо інтенсивно він утворюється у випадку, якщо в системі циркулює жорстка вода. Отже, пом'якшуючи воду, ми оберігаємо систему від поломки. Крім того, накип буде практично відсутнім, якщо температура в системі не буде перевищувати 55-60° С.

У деяких бойлерах є кнопка, що дозволяє використовувати половину потужності, в цьому випадку працює один ТЕН. Але це може привести до його передчасного згоряння, а колба швидко зношується з одного боку.

У більшості своїй бак має циліндричну форму і встановлюється вертикально. Але останнім часом частіше купуються моделі, які можуть бути прямокутними і з горизонтальною установкою.

бойлер став взагалі незамінним обладнанням

Є більш дорогі і складні моделі, в яких є перемикач з точною градацією температур. Система буде чітко відповідати заданому показнику і відхилення не перевищить одного градуса. У найдорожчих апаратах передбачена електронна система управління, яка не тільки чітко підтримує систему на заданому рівні, але і дозволяє програмувати індивідуальні режими, що дозволяють встановлювати рівень температури в певний час (вночі - відключення системи, вранці - підігрів води до необхідного рівня, вдень - знову відключення, коли нікого немає вдома, і т.д.).

Якщо ще використовувати багатотарифні електричні лічильники, які вночі нараховують набагато менше суму за електроенергію, ніж за аналогічну кількість кіловат вдень, то можна нагрівати бойлер вночі, а вдень вимикати.

У дорогих моделях водонагрівачів також можуть нагрівачі самоочищуватися і, в такому випадку очистку пристрою можна не проводити.

Звичайно, перш ніж зважитися вибрати і купити бойлер, треба враховувати заплановане підвищення цін на електроенергію в 3,5 рази в п'ять етапів до березня 2017 року. Наприклад, з 1 березня 2017 за 200 квт спожитої електроенергії треба буде заплатити 258 грн. Але, можливо, постійна наявність, коли це необхідно, гарячої води не зупинять власника бойлера перед такими витратами? Тим більше, що альтернативи може і не залишитися.

Я користуюся бойлером півтора року. Мій власний досвід дозволяє вже зробити висновок, що в матеріальному відношенні щомісяця економиться 30-40 грн., Централізованої гарячою водою користуємося дуже рідко: коли захочеться поніжитися в повній ванні для розслаблення. Чи гаряча вода, чи достатньо вона гаряча, нас не цікавить. З бойлером гаряча вода є завжди, спускати її не треба, температуру сам регулюєш. А тепер, коли більшу частину тижня централізована гаряча вода взагалі відсутня, бойлер став взагалі незамінним обладнанням.

Експерт з питань автоматизації ЖКГ
компанії Logic Land Д. Поліщук

  No Comments.
You need to login or register to post comments.
< Prev   Next >

Дизайн та розробка Logic Land Ltd.

Меню
Кам'янець-Подільський
Блог
Політика
Комуналка
Статті
Каталог підприємств
Фото
Пошук на сайті
Листівки
Форум
Фестивалі
Карта сайта
Веб-майстру
Групи
Гостьова книга
Бронювання готелів
Партнери сайту
Інформери
Кам'янець-Подільський online
Обмін лінками - отримати код »


Експорт новин
Новини (RSS 1.0)
Новини (RSS 2.0)
Блог (RSS)
Форум (RSS)
Хто на сайті?
We have
16 guests online