УкраїнськаРусскийEnglish
Кам'янець-Подільський
Переказати кошти для допомоги Збройним Силам України з платіжної картки (Національний банк України)
 
Пульс Кам'янця-Подільського на Facebook - група Камянець-Подільський Онлайн
 
У календарі:
Нема подій
5 варіантів керувати ТЗ на іноземній реєстрації
Written by Пархоменко Вадим   
ponedilok, 07 lystopad 2016

Як законно керувати транспортним засобом з іноземною реєстрацією в Україні

Існує принаймні п’ять най поширених способів, як не платити державі і при цьому цілком законно їздити на авто по Україні з іноземною реєстрацією. Українськими автошляхами їздить все більше автомобілів з іноземними номерами. Але за кермом цих машин – зовсім не іноземці, а наші співвітчизники.

Будь-які транспортні засоби, які в’їжджають в Україну, повинні бути розмитнені і зареєстровані протягом 10 днів з моменту перетину державного кордону. Про це свідчить ст. 95 Митного кодексу. Саме протягом цього періоду слід сплатити ввізне мито, ПДВ, акцизний податок і поставити автомобіль на облік.

Але є принаймні п’ять способів, як не платити державі і при цьому цілком законно їздити на машині по Україні з іноземними номерами:

bvpd_400.jpg

1. Їздити кожні 5 днів за кордон

Придбати автомобіль за кордоном, але не розмитнювати його. Кожні п’ять днів перетинати кордон через одну і ту ж митницю. Або кожні 10 днів, якщо авто в’їжджає через один пункт пропуску, а виїжджає через інший. Якщо машина зламалася, потрапила в ДТП, або водій захворів, потрібно подати на митницю заяву та відповідні довідки (з поліції, з СТО, з лікарні), які пояснять відстрочку перетину кордону. Правда, недавно прикордонники перестали приймати такі довідки, чим спровокували масу невдоволення і навіть мітинги жителів прикордонних областей країни.

2. Купити не розмитнений автомобіль в Україні

Придбати не розмитнений автомобіль в Україні. Далі порядок дій такий самий – кожних 5 (10) днів виїжджати через кордон і в’їжджати назад.

3. Варіант для нерезидентів

Якщо у вас є паспорт громадянина іншої держави і ви більшу частину часу живете за кордоном, тоді вас можна віднести до нерезидентів. В такому випадку, нерезиденти, згідно ч. 1 ст. 380 Митного кодексу, можуть ввозити в Україну транспортні засоби для особистого користування на термін до одного року. Обов’язкова умова при цьому – реєстрація авто в Україні в консульстві відповідної держави.

4. Бути співвласником транспортного засобу

Резидент України також може їздити на автомобілі нерезидента, якщо він є співвласником цієї машини і вписаний в техпаспорт, виданий за кордоном. «Для цього авто має бути зареєстровано за кордоном на резидента тієї країни, який виступив в ролі «держателя», а українець вписаний в техпаспорт як власник. Головне, щоб після закінчення року іноземець-«власник» не забув і виїхати на територію в’їхати України. Перетинати кордон на авто може лише він».

5. Працювати у закордонній фірмі

Оформити автомобіль за кордоном на українця, який офіційно є працівником іноземної фірми. Тоді він зможе користуватися транспортним засобом в Україні без обов’язкового перетину кордону 12 місяців.

Санкції і штрафи

Санкції за порушення правил тимчасового ввезення залежать від тяжкості правопорушення. Наприклад, якщо прострочити виїзд через митницю на 1-2 дні, штраф складе 10 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або 170 грн. Якщо ж термін перебування авто на території України буде перевищений на кілька місяців, автомобіль просто конфіскують. Правда, закон «Про національну поліції» не містить норми, які дають право поліцейським контролювати дотримання митних правил. Тому правоохоронці не можуть залучити автовласника до відповідальності за їзду на іноземних номерах. Тим не менше, між органами Державної фіскальної служби (вони відповідають в тому числі і за митницю. – Прим авт.) І національною поліцією здійснюється автоматизований обмін інформацією про транспортні засоби, що перетинають кордон України.

Це означає, що поліція може зафіксувати порушення і передати цю інформацію в ГФС, а митниця, в свою чергу, стягне штраф. Причому, важливо враховувати, що сплата штрафу не звільняє порушника від подальшої сплати митних платежів.

Відповіді на ці та інші запитання, Ви можете отримати звернувшись у Кам`янець-Подільський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою: м. Кам'янець-Подільський вул. Пушкінська, 44, тел. 5-01-59, а також до новостворених бюро правової допомоги за адресами: м. Дунаївці вул. Шевченка, 83а. тел. 2-02-78; смт. Чемерівці вул. Центральна, 28, тел. 2-01-27; смт. Нова Ушиця вул. Українська, 28, тел. 2-22-75, та отримати безкоштовну правову допомогу для вирішення вашої проблеми.

Інформацію підготував:

Начальник відділу правопросвітництва та взаємодії з суб’єктами надання безоплатної первинної правової допомоги

Пархоменко Вадим Олександрович

тел. 50159
SIP 53107
This e-mail address is being protected from spam bots, you need JavaScript enabled to view it

  No Comments.
You need to login or register to post comments.
< Prev   Next >

Дизайн та розробка Logic Land Ltd.

Меню
Кам'янець-Подільський
Блог
Політика
Комуналка
Статті
Каталог підприємств
Фото
Пошук на сайті
Листівки
Форум
Фестивалі
Карта сайта
Веб-майстру
Групи
Гостьова книга
Бронювання готелів
Партнери сайту
Інформери
Кам'янець-Подільський online
Обмін лінками - отримати код »


Фото
Експорт новин
Новини (RSS 1.0)
Новини (RSS 2.0)
Блог (RSS)
Форум (RSS)
Хто на сайті?
We have
12 guests online