УкраїнськаРусскийEnglish
Кам'янець-Подільський
Переказати кошти для допомоги Збройним Силам України з платіжної картки (Національний банк України)
 
Пульс Кам'янця-Подільського на Facebook - група Камянець-Подільський Онлайн
 
У календарі:
Нема подій
Мер Кам'янця-Подільського поділиться досвідом про переведення міста на альтернативні джерела енергії
Автор: Мирослав   
23.02.17
Image

В умовах постійного зростання вартості енергоресурсів, а особливо – російської агресії, зменшення споживання і заміщення природного газу стало для нас не просто важливим, але й стратегічним. Кам’янець-Подільський можна сміливо назвати піонером впровадження альтернативних джерел енергії та енергоощадних технологій. В рамках Тижня альтернативної енергетики на конференції - 16 березня, Сімашкевич Михайло - Мер Кам'янця-Подільського поділиться досвідом про переведення міста на альтернативні джерела енергії. В рамках підготовки до конференцій, Михайло Євстафієвич поділився історією про впровадження енергоефективності в місті.

В Кам’янці-Подільському сьогодні успішно реалізуються проекти із заміщення газу твердими видами палива. Чому вирішили рухатися в бік альтернативної енергетики? Що вже зроблено?

 Завдяки проектам комунального підприємства «Міськтепловоденергія» та інвестиціям міжнародних фінансових організацій, Кам’янець-Подільський має ефективну альтернативу російському «блакитному паливу».

За період 2011-2016 років нам вдалось реалізувати ряд вагомих заходів та провести значну роботу в напрямку втілення проектів із реконструкції та модернізації обладнання. Наразі в місті вже працює шість котелень на спалюванні твердого палива – пелет із соломи, дерева та щепи деревини загальною потужністю 11,47 МВт. Також триває реконструкція котельні на вул. Тімірязєва, 123, де встановлено твердопаливний котел потужністю 2,5 МВт. Після завершення цієї реконструкції сумарна потужність твердопаливних котлів становитиме 18,9 МВт.

Пишаємося й ще одним проектом, який реалізується за кошти кредиту Світового банкубудівництвом новітньої теплоелектростанції, що працюватиме з комбінованим виробництвом теплової та електричної енергії газовими і твердопаливними котлами. Тут буде встановлено унікальну турбіну з модулем ОRS. Особливість роботи турбіни «органічний цикл Ренкіна» полягає у використанні рідини з температурою 200°С. Цей проект цілком заслуговує на звання ексклюзивного, адже Кам’янець стане п’ятим у світі і лише третім у Європі містом, яке використовуватиме цей сучасний метод виробництва теплової енергії.

І не важливо, на якому виді твердого палива працюватимуть наші котельні, головне, що кошти витрачені на нього залишатимуться в Україні. Щороку на полях згорають тонни соломи, тому саме її ми наразі розглядаємо як основне джерело твердого палива для котелень. Адже дивлячись на темпи, з якими сьогодні заготовляють щепу, нам її можливо ще вистачить, а от нашим дітям і онукам – навряд.

В інших українських містах цікавляться альтернативною енергетикою?

Щороку Кам’янець-Подільський приймає десятки делегацій із різних куточків України. І місцями, які перш за все прагнуть відвідати наші гості, стають не лише історичні пам’ятки, але й модернізовані об’єкти теплоенергетики.

Енергозбереження та альтернативні види палива стає темою численних круглих столів, семінарів та конференцій. Презентуємо свої проекти й на багатьох престижних міжнародних виставках, де наші павільйони завжди збирають чимало відвідувачів.

Досвід Кам’янця-Подільського стає прикладом для багатьох українських міст, котрі прагнуть позбутися газової залежності. До прикладу, нещодавно його вивчали колеги з Умані, котрі лише розпочинають цей шлях.

Із завидною регулярністю наші енергоефективні проекти з’являються й на телебаченні, тож про успіхи Кам’янця вже знають по всій Україні і навіть за її межами, бо потрапили навіть в об’єктив знімальної групи зі Швеції.

 

Наскільки вигідним є втілення подібних інвестиційних проектів у масштабах міста? І хто має вкладати кошти в їх реалізацію?

Говорити про вигоду від проектів із заміщення газу можна лише в довгій перспективі. Адже економічний ефект від заходів в напрямку альтернативного палива можна побачити не так швидко, як би хотілось. І приватні інвестори не надто поспішають вкладати кошти в подібні проекти. Тому, на мою думку, вкладати кошт в цей напрямок має держава, бо саме їй потрібен довгостроковий ефект, який дає впровадження альтернативних джерел палива.

Але для цього потрібно проводити й відповідну тарифну політику, що стимулювала б розвиток альтернативної енергетики. Підтримка цього напрямку має проводитися саме на державному рівні. Починаючи від підтримки науковців, закінчуючи виробниками обладнання для котелень. Тому проводити комплексну роботу та інвестувати кошти в розвиток альтернативної енергетики має саме держава.

Тоді зможемо говорити й про зниження тарифів для населення. Бо, перш за все, на нього впливає саме вартість палива. Наразі ціни на альтернативне паливо зростають пропорційно до ціни на газ.

Якщо ж говорити мовою цифр, собівартість виробництва теплової енергії на трісці деревини становить 904,97 грн./Гкал., тоді як виробництво тепла на газу сягає 1516,19 грн./Гкал.

 

Енергетична незалежність України можлива? За яких умов?

В масштабах стотисячного міста нам вже вдалося досягти енергетичної незалежності. Об’єкти теплоенергетичного комплексу Кам’янця-Подільського ми з’єднали «Єдиним енергетичним кільцем» – системою власних кабельних мереж комунального підприємства для живлення об’єктів теплопостачання, водопостачання та водовідведення електроенергією власного виробництва. Оцінити всі переваги цього проекту вдалося під час так званих «віялових» відключень світла. Адже в той час, коли окремі райони міста по дві години залишались без електрики, «Міськтепловоденергія» жодного разу не зупинила ні одного об’єкту – люди цілодобово отримували тепло та воду, цілодобово працювали каналізаційні насосні станції.

Як показує наш приклад – такої незалежності цілком може досягти кожне місто України. А відповідно й держава загалом.

 

5. Чи потрібні країні такі заходи як конференція з альтернативної енергетики «Alternative Energy Week»?

Розвиток ринку альтернативної енергетики в Україні має займати одне з ключових місць. Тому створення майданчиків, що дають можливість для комунікації її гравців, є не менш важливим. Завдяки «Alternative Energy Week» ми матимемо нагоду не лише перейняти передовий досвід впровадження альтернативної енергетики, а й поділитися власним досвідом. А це встановлення нових партнерських та ділових зв’язків та чудове джерело пошуку інвесторів.

  Коментарі відсутні.
Вам необхідно авторизуватись або зареєструватись, щоб розміщувати коментарі.
< Попер.   Наст. >

Дизайн та розробка Logic Land Ltd.

Меню
Кам'янець-Подільський
Блог
Політика
Комуналка
Статті
Каталог підприємств
Фото
Пошук на сайті
Листівки
Форум
Фестивалі
Карта сайта
Веб-майстру
Групи
Гостьова книга
Бронювання готелів
Партнери сайту
Інформери
Кам'янець-Подільський online
Обмін лінками - отримати код »


Фото
Експорт новин
Новини (RSS 1.0)
Новини (RSS 2.0)
Блог (RSS)
Форум (RSS)
Хто на сайті?
сторінку переглядають:
18 гостей