УкраїнськаРусскийEnglish
Кам'янець-Подільський
Переказати кошти для допомоги Збройним Силам України з платіжної картки (Національний банк України)
 
Пульс Кам'янця-Подільського на Facebook - група Камянець-Подільський Онлайн
 
У календарі:
Нет событий
Обережно – менінгококова інфекція!
Написал Кам'янець-Подільський міськрайвідділ ДУ"ХОЛЦ МОЗУ   
10.11.17

Однією із глобальних світових проблем та чи не найчастішою причиною смерті дітей від інфекційних хвороб є менінгококова інфекція. Ось і нещодавно в м. Києві зареєстровано спалах на дану хворобу. На жаль не обійшлося без смертельних випадків. Не оминає дана проблема і Камянеччину. Так за останні 5 років захворіло на менінгококову інфекцію 6 осіб, 1 дитина померла.

Що ж це таке менінгококова хвороба?

Менінгококова хвороба - це гостре розповсюджене захворювання, яке може проявлятися ураженням оболонок головного мозку (менінгіт, менінгоенцефаліт), менінгококцемією (сепсис, без ураження мозкових оболонок, але ураженням інших органів) та менінгококовим назофарингітом з клінічними проявами широкого діапазону: від безсимптомного носійства до блискавично-протікаючих менінгококцемії і гнійного менінгоенцефаліту з летальним результатом.

Збудник інфекції - менінгокок, який швидко гине під дією ультрафіолетових променів та деззасобів.

Джерелом інфекції може слугувати тільки людина. Основним джерелом інфекції являються «здорові носії». Хоча від них зараження відбувається набагато рідше ніж від хворих, зате їх кількість перевищує захворілих в тисячі разів. Хворі менінгококовим назофарингітом найбільш небезпечні в епідемічному відношенні по інтенсивності зараження. Хворі на менінгококовий менінгіт являються самими інтенсивними виділювачами збудника, проте зараження від них відбувається лише в 1-3% випадків.

Інкубаційний період при менінгококовій інфекції складає від 2-х до 10-ти днів, а в середньому - 4-6 днів. Після захворювання залишається імунітет.

Інфекція передається повітряно-крапельним шляхом, вхідними воротами являються слизові оболонки носоглотки. В подальшому залежно від стану організму збудник може проникати в кров та різні органи.

Найбільше захворюваність реєструється серед дітей, особливо молодшого віку. Основними групами ризику являються організовані дитячі колективи.

Які ж симптоми менінгококової хвороби? Симптоми залежать від форми менінгококової інфекції. Так при носійстві вони відсутні взагалі. При назофарингіті (запалення слизової оболонки носу та глотки) констатується закладеність носа, біль в горлі, підвищення температури до 38 С. При менінгіті (запалення твердої мозкової оболонки) відбувається швидкий розвиток захворювання, підвищення температури до 40С, озноб, часта блювота , підвищена чутливість до звуків, світла, шкірна чутливість, сильний головний біль, судоми, хворий лежить із запрокинутою назад головою та підтягнутими до живота ногами. При менінгококцемії (циркуляція та розмноження менінгококів в крові з враженням всіх органів) – це різкий підйом температури до 40С, в’ялість, загальна занепокоєність, нудота, блювота, висипи на шкірі у вигляді зірочок синьо-фіолетового кольору, можлива набряклість суглобів та болі в них. У важких випадках захворювання протікає блискавично, температура тіла піднімається до 41С, з’являються висипи які зливаються, виникають різного виду кровотечі, артеріальний тиск падає і через декілька годин в більшості випадків хворий помирає.

Профілактикою менінгококової інфекції, попередження ускладнень та летальних випадків може слугувати раннє виявлення джерела інфекції, санація носіїв, обов’язкова госпіталізація та лікування хворих. Виписка захворілих із стаціонара проводиться тільки після двох від’ємних результатів бактеріологічного обстеження. В вогнищі на протязі 10-ти днів проводять медичний нагляд за контактними, а також їх дворазове обстеження. В колективі де був виявлений хворий на менінгококову хворобу нові особи не приймаються на протязі 10-ти днів після ізоляції останнього хворого. Важливо також дотримуватися санітарно-протиепідемічного режиму в дитячих дошкільних закладах, школах, гуртожитках і т.д. Одним із ефективних методів профілактики являється прийом в осінньо-зимовий період полівітамінних препаратів, або вітаміна С.

Звертаємося до всіх батьків – будьте пильними, не пропустіть перші ознаки менінгококової інфекції та своєчасно звертайтесь до лікарів!

 
Обсуждение (4 комментариев)
Обережно – менінгококова інфекція!   17.09.2020 [06:16:24]
** Обговорення статті: Обережно – менінгококова інфекція! **

Допоможіть знайти хорошу клініку в Києві, потрібна комп’ютерна томографія зубів. Хто зараз працює і може прийняти мене найближчим часом?
#116249
Обережно – менінгококова інфекція!   17.09.2020 [06:19:34]
Їх дуже багато хороших, в якому районі ви живете?
#116250
Обережно – менінгококова інфекція!   17.09.2020 [06:21:54]
Якби ще зі свіжими рекомендаціями…
#116251
Обережно – менінгококова інфекція!   17.09.2020 [06:28:44]
Ви для себе шукаєте або для дитини? Я знаю в Києві одного класного ортодонта, вона працює в приватній клініці Giorno Dentale, а ось тут https://giorno-dentale.com/ua/services/kompjuternaja-tomografija/ почитайте детальніше про томографію. Я ходила сюди зі своїми проблемними зубами, лікар звичайно, фахівець відмінний, відразу видно досвід і кваліфікацію. Хочу ще сина свого до нього направити - йому б вирівняти нижній ряд, а то в дитинстві упустили цей момент.
#116252

You need to login or register to post comments.
< Пред.   След. >

Дизайн та розробка Logic Land Ltd.

Меню
Каменец-Подольский
Блог
Политика
Коммуналка
Статьи
Каталог предприятий
Фото
Поиск на сайте
Открытки
Форум
Фестивали
Карта сайта
Веб-мастеру
Группы
Гостевая книга
Бронирование гостиниц
Партнеры сайта
Інформери
Кам'янець-Подільський online
Обмін лінками - отримати код »


Фото
Експорт новин
Новини (RSS 1.0)
Новини (RSS 2.0)
Блог (RSS)
Форум (RSS)
Хто на сайті?
Сейчас на сайте:
Гостей - 14