УкраїнськаРусскийEnglish
Кам'янець-Подільський
Переказати кошти для допомоги Збройним Силам України з платіжної картки (Національний банк України)
 
Пульс Кам'янця-Подільського на Facebook - група Камянець-Подільський Онлайн
 
У календарі:
Нема подій
Цільова соціальна програма «Молодь міста 2012-2015 рр.» - чергова програма безпорадності
Автор: Іллясевич О.В.   
27.12.11

В грудні 2011 р. для молоді нашого міста сталась доволі визначна, з однієї точки зору, подія. З іншої – затвердження чергового документу, який мав би, та нічого не змінює. Мало того що не змінює, так саме його написання і прийняття – процес, який мало стосувався цільової соціальної групи.

Кажучи простими словами: знову прийняли документ про молодь, але далеко не для молоді.

Коротко, що таке Програма «Молодь міста». Подібні програми є ключовим елементом планування молодіжної політики міста, району, області. Типова програма складається з аналітичної частини (статистичних показників, опису основних проблем, скачаних з Інтернету мети, завдань ), практичної частини ( де подається перелік напрямків діяльності суб’єктів молодіжної політики і конкретні заходи, які мають проводитись протягом означеного періоду) і підсумкової (де зазначаються очікувані результати). Уся робота по обсягу, як звичайний реферат, але оскільки ментальність що студента, що державного службовця – однакова, то цей документ зазвичай готується за одну ніч і на добру половину копіює аналоги в Інтернеті. Потім такий «реферат» узгоджується на рівні Відділу у справах сім’ї, молоді та спорту, Департаменту гуманітарної політики і виноситься на голосування міської ради, де його слухають обрані нами «кращі люди», голосують і ставлять хрестик, що питання молоді на найближчі три роки урегульовані! … Не знаю як вам, але описавши коротко усю процедуру, мені стає страшно. По-перше, що така кількість ніби компетентних людей пропускає подібне «мило», по-друге, що в прийнятті цієї Програми відсутня думка молоді міста.

Навіть такий суб’єкт створення Програми як Wikipedia – дуже чітко пише, що «суб’єктами молодіжної політики є держава, державні органи, громадські організації, профспілки, соціальні інститути, окремі громадяни і, обов’язково, самі молоді люди.» (слово «обов’язково» там дійсно присутнє). Натомість у створенні Програми «Молодь міста Кам’янця-Подільського», як бачимо, таких суб’єктів немає. Відповідальними за виконання виступають: Відділ у справах сім'ї, молоді та спорту департаменту гуманітарної політики, управління освіти та науки, управління культури та туризму департаменту гуманітарної політики, Центр соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді, асоціація навчальних закладів міста, об’єднаний міськрайонний військовий комісаріат. Тобто де-юри, молодь – це об’єкт молодіжної політики, а не суб’єкт. Трішки загострю попереднє речення: сіра маса, стадо з яким потрібно щось робити. А робити ще й потрібно за умов відсутності достатку коштів і вміння організовувати. Ех, нелегка це місія...

Ну що ж, написали, затвердили. Що нам, молодим, перепаде з бюджету відповідно до Програми і під які пісеньки ми пріоритетно будемо танцювати?

Перший напрям: «Створення умов для інтелектуального самовдосконалення молоді, творчого розвитку особистості», поглинає 66 тис. грн. в рік (із 76 тис. грн. загальних видатків, прописаних в Програмі). 10 тис. - акції, фестивалі, концерти, конкурси у сфері мистецтва; на підліткові клуби і свята в мікрорайонах – 20 тис.; міжвузівські заходи – 5 тис., свята для молоді ( Дні святого Валентина, Студента, Молоді) – 20 тис., поліграфія – 5 тис.

На другий напрям: «Утвердження патріотизму, духовності, моральності та формування загальнолюдських цінностей» з наших кишень виділять всього 4 тис. грн. на рік. Ці кошти будуть головним чином спрямовані на підтримку військово-патріотичних клубів (3 тис.) і роботу з молоддю допризовного віку – акції, семінари, ігри… (Оптимістична сума - 1 тис. грн.).

На пропаганду та формування здорового способу життя заплановано виділяти 5 тис грн. кожного року. В цьому напрямі діяльності є велика надія на фінансування з бюджету управління охорони здоров’я. Схожа ситуація і в напрямку «Створення сприятливого середовища для забезпечення зайнятості молоді». Майже уся відповідальність за його реалізацію покладається на міський центр зайнятості.

Найбільш «пріоритетними» для місцевої влади виявились напрями «Надання підтримки молодіжним та дитячим громадським організаціям», «Інтеграція молодіжних організацій міста до відповідних європейських та світових організацій». З усіх потуг на два напрями вирішили виділити по нулику. Очевидно, «стратегічне мислення» таки переважило, знехтувавши розвитком цих перспектив.

Поруч з цим Програма наповнена такими міфічними істотами як юридична приймальня для громадських організацій, управління міської ради як учасники міжнародної молодіжної програми «Молодь в дії» (зауважу, що вона здійснюється на рівні ВНЗ, ГО, і молодих громадян, а не органів влади), інноваційні механізми подолання безробіття, які фінансуються за такі ж міфічні «Кошти міського бюджету, передбачені на фінансування департаменту гуманітарної політики».

Ну і на завершення в Програмі «Молодь міста» подано ще кілька цифр: проведення щороку 47 міських заходів державної політики з питань молоді (за рахунок коштів міського бюджету, передбачених на виконання Програми); щорічно участь в заходах 25 000 кам’янчан; середні витрати на проведення одного міського заходу в сумі 1617 грн.; середні витрати на забезпечення участі в міських заходах державної політики з питань молоді одного учасника в сумі 3,04 грн.

…Знову сумно… щомісяця я плачу сотні гривень податків, фінансуючи організаторські здібності усієї вертикалі влади, а на мене, як на молоду людину, витрачають 3 грн. на рік. При цьому роблячи внески у діяльність молодіжної громадської організації 12 грн. на місяць – я отримую соціального продукту як мінімум втричі більше. З органами влади виходить навпаки.

Не завершуючи проблему молодіжної політики, ставлю ще кілька питань: Які кошти передбачені на фінансування департаменту гуманітарної політики і як вони будуть розподілятись? Які кошти передбачені в обласному бюджеті і чи дійдуть вони до Кам’янця-Подільського? Цікаво також поглянути на звіт виконання попередньої Програми …

Коли нарешті молодь стане де-юри і де-факто суб’єктом молодіжної політики?

p.s. Ознайомитись з текстом програми можна, подавши запит про доступ до публічної інформації на адресу міської ради.

Іллясевич О.В. ВГО "Центр політичних студій та аналітики"

http://www.facebook.com/note.php?note_id=10150540870066208

 
Обговорення (17 коментарів)
RE: Цільова соціальна програма «Молодь міста 2012-2015 рр.» - чергова програма безпорадності   05.01.2012 [11:48:21]
Мотобол символ, минулих перемог.
Молоді це теж потрібно.
Ходив з малим того року,
малому сподобалось.
Хоча звичайно без великих спонсорів,
тут не обійтись.

А буде потяг та цікавість до техніки,
а не тільки до розваг,
згодом виросте і талановита молодь
#44589
RE: Цільова соціальна програма «Молодь міста 2012-2015 рр.» - чергова програма безпорадності   05.01.2012 [13:02:30]
я все ж таки думаю що молодi пoтрiбнi звичайнi спортивнi школи.Якщо ви займались спортом то розумiете що для того щоб дитинi цiкаво було займатись спортoм потрiбна структура,змагання,первенства,районнi обласнi,республiканськi,грамоти ,медалi,всього того у мотобoла нема i бути вже не може,нажаль це мертвий спорт,або спорт для багатих,викидати купу грошей на мотоцикли якi ломаються по 10 за гру спалювати тонни пального хто може дзволити собi це?Жодний бюджет не потягне цей вид спорту.
#44591
RE: Цільова соціальна програма «Молодь міста 2012-2015 рр.» - чергова програма безпорадності   05.01.2012 [13:47:30]
Зоін заставив подивитися на проблему мотобола під зовсім іншим кутом. Чорт, та він правий :о(
#44592
RE: Цільова соціальна програма «Молодь міста 2012-2015 рр.» - чергова програма безпорадності   06.01.2012 [06:08:50]
Я немного не о том. Какой смысл имеют программы, которые никто не исполняет?
#44598
RE: Цільова соціальна програма «Молодь міста 2012-2015 рр.» - чергова програма безпорадності   06.01.2012 [07:56:22]
Розумієте, великий відсоток роботи подібних структур - це гігантський рух паперу, причому парадокс - з компютерізацією він збільшився: одні формують зміст згаданих паперів, інші відписують, породжуючи зворотню масу цього руху, а власне виконання то справа десята. Для ілюстративності зліпимо примітивний малюнок: в низову структуру надходить розпорядження , ну нехай буде - провести матч з мотоболу і навіть виділили сто гривен. Внизу почухали потилицю, взяли два велосипеди, проїхали по колу, в знайомих по автозаправці домовились про "чек на бензин" за 10 грн, решту поклали в кишеню, ну ще по гривні десятьом "свідкам-вболівальникам". Потім сіли написали папір що матч відбувся, "наші" виграли 2:0 і відправили в "міську структуру" та в свою чергу "звітує" у графі "молодь і спорт" у область, де вже назбирується сотня таких "звітів" які валом котяться у Київ, де "команда проффесіоналів" тикає цією купою всій Україні в підтвердження своєї "проффпригодності". Гора ця осідає в архівах і через сто років якийсь черговий ботанік напише дисертацію на тему "Молодь міст України на початку ХХІ ст" , видаючи це за щиру історичну реалію. Ось така казка, малята, ой та що я розпинаюсь, всі вже тут дорослі, в курсі;)
ПеСе: Дякую Зоіну за озвучення того про що я мовчав тут остані два роки з міркувань "політкоректності";) В Іспанії, доречі, відмовляються від кориди, хоча, здається вона там грошики мала
#44604
RE: Цільова соціальна програма «Молодь міста 2012-2015 рр.» - чергова програма безпорадності   06.01.2012 [15:22:28]
А можна було б знести для початку будівлі , що зкомпрементували назву стадіону ім . Тонкачєєва і розгорнути програму масового спорту для міста.Придумати якийсь ГТО для різного віку,побудувати на місці котеджів басейни і тенісні площадки.Але нічого подібного не буде,бо ті що хоч трохи привязані до влади керуються перщ за все наживою.Яка там молодь ,які там програми.Головне -обагатитись,користуючись соціальним станом чиновника ікинути всіх.
#44623
RE: Цільова соціальна програма «Молодь міста 2012-2015 рр.» - чергова програма безпорадності   06.01.2012 [16:41:31]
asterix написав:
Цитата:
Я немного не о том.


ОМГ …так мотобол – панацея?… якщо ви плануєте використовувати мотобольні гроші, то будьте впевнені, що молодіжну програму можна закопати... Питання підняте не для того, щоб лишній раз проїхатись по легендарному для Кам’янця виду спорту, а піднімалося воно дещо в іншій площині… ( згадав бородатий анекдот про блоху і екзамен по зоології)) Хочеться запитати, а як там почувають себе програми розвитку футболу, а.. пограма кам’янецький тролліБус, а брендова програма кам’янецького розвитку, ну і певна річ, вже розчистили і поглибили русло ріки Смотрич та благоустроїли прибережну зону)? і т.п.п. Що трапилось - потратились на мотобол? Панацея – не планувати так, щоб ціль перетворювати у мрію. А навпаки! Та головне – виконувати поставлені задачі! Ну і не тільки заробляти, а й працювати… І якщо вже нагадали про мертвих, то від себе нагадаю вам Федра – коли помирає Лев, то його навіть осел хоче копнути копитом…

П.С. Який найдоступніший та найдешевший вид спорту? …правильно! І у нас всі вулиці і парки просто забиті бігунами! Місто ж молодіжне!!!

П.П.С. а може, все таки, всі правильно зрозуміли те, що хотів сказати asterix.?
Щасливого Нового Року!

Horus +100!
#44625
RE: Цільова соціальна програма «Молодь міста 2012-2015 рр.» - чергова програма безпорадності   06.01.2012 [18:35:47]
Уверен что все все правильно поняли.
Не исполняется и не может исполняться,откуда возьмутся исполнители?Когда к власти прийдут те кому сейчас по 16,17 лет с другой философией и мировозрением, возможно тогда и начнет исполняться (хотя бы на 50 %) то что планируется.
А мотобол конечно можно развивать,можно но дорого,и опять же ето спорт для взрослых и богатых,можно еще Polo развивать,гольф,только дети и молодежь тут будут в пролете.
#44629
RE: Цільова соціальна програма «Молодь міста 2012-2015 рр.» - чергова програма безпорадності   06.01.2012 [21:15:37]
Ой леле! Даремні питання! А я ось чомусь не зовсім впевнений в тому, що ви шановний читали статтю, яку намагаєтесь обговорювати. В статті конкретні запитання, хоча б одне з них - Коли нарешті молодь стане де-юри і де-факто суб’єктом молодіжної політики? А ви нам про майбутніх, нині 16-літніх, ісполнітєлєй.))) Кам’янецький тролейбус жевріє з 1975 року! – порахуйте скільки міровозрєній та хфілософій бувших 16-літніх промайнуло на гора з того часу… а ви поло... поло... Вам соску за 3 гривні 4 копійки купують, а ви про... гольф)))
Покажіть, що молодь переймається своїм!!! а не...
Удачі!
#44635
RE: Цільова соціальна програма «Молодь міста 2012-2015 рр.» - чергова програма безпорадності   07.01.2012 [09:26:30]
))Звичайно читав,навiть бiльше скажу читаю все що стосуеться розподiлу мiського бюджету на 2012,бо маю з вересня неабиякий iнтерес до цього.
Просто бачу що ви не розумiете про що я,1975,85,45 чи 95 для мене немае нiякоi рiзницi бо у влади ще досi дiти та онуки "шарiкова" коли вони вимруть як клас ,тодi почнуться змiни.
#44639
RE: Цільова соціальна програма «Молодь міста 2012-2015 рр.» - чергова програма безпорадності   07.01.2012 [12:16:40]
Всі вмирають.Але важливо зробити якісний продукт під назвою нація . Рано чи пізно цим необхідно зайнятись . Розпочинати необхідено з" кодексу самурая".Старих - не переформуєш ,лише молоді здатні формувати позитив. Досвід 20 років свідчить про те , що не формували щось не зовсім те,тому спостерігаємо суцільну мовчазну масу, що з усім згоджується.Невже країна бажала такого ідеалу?
#44641
RE: Цільова соціальна програма «Молодь міста 2012-2015 рр.» - чергова програма безпорадності   07.01.2012 [13:34:52]
ну але ж не все так похмуро в реальності? Є ж і яскраві моменти, є ті, хто не мовчать. Ланс, наприклад.
#44642
RE: Цільова соціальна програма «Молодь міста 2012-2015 рр.» - чергова програма безпорадності   07.01.2012 [14:05:10]
Як на мене то взагалi все чудово)))Але мотобол то не спорт а шоу,экшн,х-фактор!Все,вибачаюсь за офтоп)))
#44644
RE: Цільова соціальна програма «Молодь міста 2012-2015 рр.» - чергова програма безпорадності   09.01.2012 [06:14:01]
Я погоджуюсь зі всіма думками.

Звісно, що мотобол не повинен фінансуватись за рахунок місцевого
бюджету, це не є цілью управління.

Але система яка не вкладає прибуток у власний розвиток,
з часом просто помирає.

Мотобол, це фішка.
А місцева команда, окремий стадіон,
це перевага.

Мотоболу вже майже 80 років, і єдина його провина,
що він і досі не зміг привернути увагу великих спонсорів.

У Франції, Німечені, цей вид теж не на висоті,
але якщо зникне команда в Кам’янці то з часом така
сама участь чекає і на інших учасників.

Якщо у вас не має суперника,
вам нема з ким конкурувати, ігра скінчилась, все .
"Game over". Тому в існувані Кам'янецької команди повині бути
зацікавлені і в "Восході" і "Антрациті". І навіть німці, тому що,
для проведення кубку европи, їм теж потрібні національні збірні.

Я саме так бачу цю ситуацію.

Але де взяти спонсора,
якщо в світі не має велеких,
та зацікавлених виробників даного виду мотоциклів?

Але ж є багато тих хто любить мотоцикли,
цільова аудиторія. І ці хлопці люблять обєднуватись в групи,
пити пиво, фестивалити та подоружувати.
І великі відстані для таких як вони не проблема,
для цього і існує желізний кінь.

Відчуваєте до чого я клоню ;)

Я і досі не можу зрозуміти чому вмер місцевий фестиваль,
технопарк юрського періоду, ідея була досить перспективною.

Але ті хто опікується розвитком та підтримкою Мотоболу,
мають зрозуміти, що окрім спорту має бути присутня і комерційна складова.
Спорт видовищний, то чому не поеднати, наприклад виїздний Всеукраїнський
форум для байкерів
, з ярмаркою виставкою новинок від мото дилерів,
пивним фестом, та заключним Гала концертом з місцевим етапом кубку України
з мотоболу?

Там де є проблема, там завжди існує можливість ;)
#44684
RE: Цільова соціальна програма «Молодь міста 2012-2015 рр.» - чергова програма безпорадності   09.01.2012 [06:59:16]
Horus написав(ла):
Цитата:
Але ті хто опікується розвитком та підтримкою Мотоболу,
мають зрозуміти, що окрім спорту має бути присутня і комерційна складова.

Якби була, то в Старому місті одним котеджиком було б більше.
Відчуваєте до чого я клоню;)
#44687
Показана лише частина коментарів. Всі пости дивіться на форумі.
Вам необхідно авторизуватись або зареєструватись, щоб розміщувати коментарі.
< Попер.   Наст. >

Дизайн та розробка Logic Land Ltd.

Меню
Кам'янець-Подільський
Блог
Політика
Комуналка
Статті
Каталог підприємств
Фото
Пошук на сайті
Листівки
Форум
Фестивалі
Карта сайта
Веб-майстру
Групи
Гостьова книга
Бронювання готелів
Партнери сайту
Інформери
Кам'янець-Подільський online
Обмін лінками - отримати код »


Фото
Експорт новин
Новини (RSS 1.0)
Новини (RSS 2.0)
Блог (RSS)
Форум (RSS)
Хто на сайті?
сторінку переглядають:
14 гостей