УкраїнськаРусскийEnglish
Кам'янець-Подільський
Переказати кошти для допомоги Збройним Силам України з платіжної картки (Національний банк України)
 
Пульс Кам'янця-Подільського на Facebook - група Камянець-Подільський Онлайн
 
У календарі:
Нет событий
Степан Сірополко - освітянин, науковець, бібліотекознавець
Написал Alex Andrushchak   
18.07.12

На базі Кам'янець-Подільського національного унверситету імені Івана Огієнка відбулася Всеукраїнська науково-практична конференція "Степан Сірополко - освітянин, науковець, бібліотекознавець". Її організаторами виступили наукова бібліотека К-ПНУ та Інститут біографічних досліджень Національної бібліотеки України імені В.І. Вернадського. Степан Сірополко - видатний український вчений, громадський і політичний діяч, патріот. З 25 грудня 1919 р. до 11 травня 1920 р. він завідував фундаментальною бібліотекою Кам'янець-Подільського державного українського університету і зробив значний внесок у формування університетської книгозбірні.

Пленарне засідання вітальним словом відкрив ректор університету професор О. Завальнюк. Він оголосив доповідь "Степан Сірополко й освітні процеси в Україні (1917-1920)". Учасники і гості пленарного засідання заслухали доповіді докторів історичних наук П. Брицького, Л. Баженова, Ю. Телячого, В. Прокопчука.

Потім відбулись секційні засідання. Загалом з доповідями на конференції виступили більше 20 осіб.

Особливої уваги заслуговує огляд виставки "Видатний просвітянин і громадський діяч С.О. Сірополко", який підготувала завідувачка науково-бібліографічного відділу наукової бібліотеки К-ПНУ Т. Опря.

Під час конференції презентовано бібліографічний покажчик "Просвітницький рух на Поділлі (1906-2011)", перший у серії "Хмельниччина краєзнавча". Він містить бібліографічну інформацію про виникнення і діяльність Подільської "Просвіти" впродовж 105 років, її внесок у культурно-освітнє життя України, гуртування й патріотичне виховання краян.

На підсумковому засіданні учасники конференції заслухали інформацію керівників секцій та виробили низку пропозицій: рекомендувати вченій раді університету обрати С.О. Сірополка "Почесним членом колективу Кам'янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка"; видати друком грунтовне дослідження, присвячене С.О. Сірополку, його багатогранній діяльності; видрукувати його вибрані твори; встановити меморіальну дошку, яка засвідчувала б роль С.О. Сірополка в розбудові державного українського університету у добу УНР тощо.

О. ВЕСЕЛОВСЬКА, вчений секретар наукової бібліотеки.

http://k-pvisnyk.in.ua/index.php?option=com_content&view=article&id=1034:2012-07-16-08-30-50&catid=52:2011-07-26-18-53-23&Itemid=100

  Нет комментариев.
You need to login or register to post comments.
< Пред.   След. >

Дизайн та розробка Logic Land Ltd.

Меню
Каменец-Подольский
Блог
Политика
Коммуналка
Статьи
Каталог предприятий
Фото
Поиск на сайте
Открытки
Форум
Фестивали
Карта сайта
Веб-мастеру
Группы
Гостевая книга
Бронирование гостиниц
Партнеры сайта
Інформери
Кам'янець-Подільський online
Обмін лінками - отримати код »


Фото
Експорт новин
Новини (RSS 1.0)
Новини (RSS 2.0)
Блог (RSS)
Форум (RSS)
Хто на сайті?
Сейчас на сайте:
Гостей - 9