УкраїнськаРусскийEnglish
Кам'янець-Подільський
Переказати кошти для допомоги Збройним Силам України з платіжної картки (Національний банк України)
 
Пульс Кам'янця-Подільського на Facebook - група Камянець-Подільський Онлайн
 
У календарі:
Нема подій
У Кам’янці-Подільському нараховується 1401 озброєна людина
Written by Alex Andrushchak   
p'yatnytsya, 27 lypen` 2012

Відповідно до оприлюднених даних МВС України, наші громадяни володіють більш ніж 640 тис. одиниць вогнепальної зброї. Цікаво, що у місті Кам’янці-Подільському нараховується – 1776 одиниць зброї, що перебуває у 1401 власника.

Детальніше про правила отримання дозволу на носіння зброї запитуємо у Швеця Андрія Івановича, старшого інспектора дозвільної системи м. Кам’янця-Подільського, лейтенанта міліції.

«Відповідно до рішення Верховної ради України від 17 червня 1992 року №24-71 «Про право власності на окремі види майна». Правом на придбання мисливської гладкоствольної зброї користуються громадяни України, які досягли 21-річного віку, мисливської нарізної зброї – при досягненні 25-річного віку, на холодну та пневматичну зброю, при досягненні 18-річного віку. Кількість зброї, яку може мати громадянин України необмежена. Однак власник зброї повинен забезпечити її безумовну охоронність, відповідні умови, наприклад, металевий сейф. У разі наявності більше трьох одиниць вогнепальної, пневматичної зброї, арбалетів, приміщення та сейф для її зберігання повинні бути обладнанні охоронною сигналізацією».

Куди звертатися, щоб отримати дозвіл на володіння зброєю?

Для отримання дозволу на газові пістолети та револьвери – громадяни подають в дозвільну систему такі документи: заява на ім’я начальника, заповнена картка-заява, медична довідка форми-127 для отримання дозволу, квитанцію про оплату за видачу такого дозволу, квитанцію про сплату коштів за бланкову продукцію, чотири фотокартки розміром 3*4, паспортні дані, умови зберігання зброї (перевіряє участковий за місцем проживання). Без наявності таких умов дозвіл на зброю не видається.

Для отримання дозволи на мисливську гладкоствольну зброю громадяни подають у дозвільну систему наступні документи: заява на ім’я начальника, заповнена картка-заява, медична довідка форми-127, довідка про проходження екзамену та здачі заліків з вивчення матеріальної частини зброї, правил застосування та заходів безпеки у м.Хмельницькому (вул. Молодої гвардії, 5/1), обов’язкове страхування цивільної відповідальності за шкоду, яка може бути заподіяна третім особам внаслідок володіння вогнепальною зброєю, квитанції про оплату послуг за видачу такого дозволу, квитанцію про сплату коштів за бланкову продукцію, чотири фотокартки розміром 3*4, паспортні дані, надати умови зберігання зброї (сейф).

Дозвільна система м. Кам’янця-Подільського видає дозволи на гладкоствольну і газову зброю. Інші типи, зокрема нарізна зброя та пристрої для відстрілу гумовими кулями видає управління внутрішніх справ у м.Хмельницькому.

А як щодо організацій, що мають право володіти зброєю?

В Кам’янець-Подільському наявні 6 об’єктів дозвільної системи: К-ПНУ імені Огієнка, Кам’янець-Подільський завод «Електрон», НВК №9 (управління освіти та науки), Ощадбанк, Кам’янець-Подільський центр поштового зв’язку, Кам’янець-Подільський державний історичний музей-заповідник. В кожному з цих об’єктів наявна зброя, яка підзвітна дозвільній системі. Переважно ці об’єкти володіють нарізною зброєю, а історичний музей-заповідник – вихолощеною, яка представлена у вигляді експонатів.

Яких правил повинні дотримуватися власники зброї?

Кожних 3 роки власник зброї зобов’язаний продовжити дозвіл на її володіння. Для цього потрібно знову подати відповідні документи, сплатити держмито дозвільної системи (9 грн), страховку(51 грн), інформаційно-консультативні послуги (14,4 грн).

Коли ви не продовжили дозвіл на володіння зброєю, дільничний інспектор має право її вилучити і зберігати під охоронною до поновлення дозволу. З початку 2012 року зафіксовано 36 правопорушень за прострочення документів щодо володіння зброєю. Відповідно на власників накладено штрафи від 17 до 51 грн.

Що може стати підставою для позбавлення права володіння зброєю?

У випадках притягнення власника зброї до кримінальної відповідальності, регулярні адміністративні правопорушення, сімейні конфлікти, вживання алкоголю та наркотиків, орган внутрішніх справ може прийняти рішення про призупинення дії дозволу на зброю.

Особа, щодо якої було прийняте рішення про призупинення дії дозволу на зброю, повинна здати дозвіл, зброю та боєприпаси до неї на тимчасове зберігання до органу внутрішніх справ за місцем проживання. У разі ухилення від здачі вищезазначених предметів, останні можуть бути вилучені у примусовому порядку з дотриманням вимог, встановлених чинним законодавством.

Скажіть, будь ласка, чи потрібно реєструвати газовий балончик чи складний ніж, який наші співгромадяни часто носіть з собою у цілях самозахисту?

Ці засоби не підлягають реєстрації. Холодною зброєю вважаються певні типи клинків, які мають відповідні характеристики і підпадають під стандарт холодної зброї. Так, мінімальна довжина клинку має бути не менше, як 90 мм; товщина – не менше, як 2,6 мм;кут загострення леза – не більше як 30 град тощо.

Регулярно працівниками міліції здійснюється місячник зі здачі зброї…

Такі акції проводимо двічі на рік. Це такий період, коли людина може прийти і здати незареєстровану зброю, і не нести кримінальної відповідальності за її незаконне зберігання (стаття 263 ККУ – незаконне зберігання зброї).

Такі місячники вкотре показали свою ефективність. З початку 2012 року кам’янчани позбулися від 16 одиниць зброї, боєприпасів періоду Другої світової війни. Це гарний привід позбавитися відповідальності, що приховує зброя.

Оксана Свирида

http://kpmia.org.ua/?p=657

  No Comments.
You need to login or register to post comments.
< Prev   Next >

Дизайн та розробка Logic Land Ltd.

Меню
Кам'янець-Подільський
Блог
Політика
Комуналка
Статті
Каталог підприємств
Фото
Пошук на сайті
Листівки
Форум
Фестивалі
Карта сайта
Веб-майстру
Групи
Гостьова книга
Бронювання готелів
Партнери сайту
Інформери
Кам'янець-Подільський online
Обмін лінками - отримати код »


Фото
Експорт новин
Новини (RSS 1.0)
Новини (RSS 2.0)
Блог (RSS)
Форум (RSS)
Хто на сайті?
We have
12 guests online